Az E.ON 40 millió köbméter gáztároló-kapacitást értékesített

Az E.ON Földgáz Storage Zrt., Magyarország földgáztároló cége aukción 40 millió köbméter gáztárolói kapacitást ajánlott fel, a teljes felajánlott kapacitás el is fogyott - közölte az E.ON Földgáz Storage.

Az aukciót a Magyar Energiahivatal felügyelete alatt tartották meg hétfőn. A három - meg nem nevezett - részvevő cég nyolc, egyenként ötmillió köbméteres csomagra tehetett ajánlatot több körben. A végső ár a kikiáltási árként szolgáló szabályozott ár több mint kétszerese volt - olvasható a közleményben. A szabályozott ár köbméterenként három forint körül van. A közlemény hangsúlyozza, hogy a 40 millió köbméter tárolókapacitás-többlet a betárolási technika eredményeként keletkezett.

Jogszabály kötelezi az E.ON földgáztároló társaságát arra, hogy az éves kapacitáslekötés felett maradó kapacitást árverésen adja el. Az E.ON Földgáz Storage a gázszolgáltatók és a versenypiaci kereskedők részére a gázév kezdete előtt tárgyalásos úton biztosítja az éves kapacitás-lekötést.

A közlemény emlékeztet arra, hogy ez a második ilyen aukció volt. Az elsőt 2008. június 30-án tartották meg szintén három érdeklődő részvételével. Akkor 30 millió köbméter tárolói kapacitást adtak el.

Az E.ON Földgáz Storage mintegy 32 milliárd forint beruházási költséggel két lépcsőben bővíteti az eredetileg 3,4 milliárd köbméter tároló kapacitását. A múlt évben 200 millió köbméterrel nőtt a zsanai gáztároló, amit jelenleg a Magyar Szénhidrogénkészletezési Szövetség (MSZKSZ) használ stratégiai tartalék céljára. Az E.ON Storage a további 600 millió köbméteres bővítést pedig 2009 őszére fejezi be. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.