Megcsapolt markolók, leszívott buszok Németországban

Építkezéseken parkoló munkagépek, az utcán éjszakázó autóbuszok és teherautók - ezek az új célpontjai a németországi üzemanyag-tolvajoknak. A szövetségi köztársaságban 2007-ben, de különösen 2008 első negyedévében drasztikusan megugrottak a benzin- és dízelolajlopások - derül ki a most nyilvánosságra hozott tartományi bűnügyi statisztikákból.

Baden-Württemberg, Brandenburg, Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-Pfalz és Thüringia tartományi rendőrségei döbbenten állnak a sok településen megduplázódott benzintolvajlások előtt. A jelenséget azzal magyarázzák, hogy Európa vezető gazdaságában az év kezdete óta az üzemanyagárak literenként jó húsz eurócentet emelkedtek, ráadásul Németországban nincs autópályadíj, ezt az állam a magas ásványolaj-adótartalommal "kompenzálja".

A klasszikus benzinlopási esetek - az autós fizetés nélkül hajt el a kúttól - szintén megugrottak, Kölnben és Ludwigshafenben benzinkutaktól kétszer annyi feljelentés érkezett az idei év első négy hónapjában, mint 2007 hasonló időszakában. Berlinben az idén januártól májusig közel ugyanannyi esetben (5735) léptek le autósok fizetés nélkül benzinkutaktól, mint 2007-ben összesen. A trieri rendőrség által az idén regisztrált hetven esetből érdekes módon csak három volt "benzinkutas ügy", a többiben markolókból, buszokból és kamionokból loptak ki ismeretlen tolvajok dízelolajat - több mint húszezer litert. Országos szinten a károk több millió eurót tesznek ki.

A jelenség hatására több tartományi rendőrség új bűnügyi statisztikai kimutatást - parkoló járművek terhére elkövetett üzemanyaglopást - is bevezetett, eddig ugyanis csak a benzinkutas lopásokat tartották számon. Ezeket viszonylag könnyű felderíteni, hiszen minden töltőállomáson kamera rögzíti a kutakhoz beérkező autókat és vezetőiket. A rendőrök most arra készülnek: az őszi-téli szezon kezdete előtt külön figyelmeztetik a fűtőolajtartályaikat feltöltető háztulajdonosokat, hogy figyeljenek rá, nehogy illetéktelenek megcsapolják készleteiket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.