Októbertől újabb gázáremelés

Októbertől mintegy 9,9 százalékos lakossági és 10 százalék feletti ipari gázáremelés várható. A jelek szerint most ismét a cégekkel kívánják megfizettetni a korábban leszorított gáztarifa lakossági költségeit.

Októbertől "jelképesen 10 százalék alatt", vagyis 9,9 százalék környékén drágulhat a lakossági gáz - erősítették meg lapunknak illetékesek tegnap a Napi Gazdaság információját. A korábbi előrejelzéseinket megerősítő, kiszivárgott adatok szerint a Magyar Energia Hivatal (MEH) eredetileg 11 százalékot javasolt. Ez azonban a politikai döntéshozatal szintjén minden valószínűség szerint 10 százalék alá tompul - csakúgy, mint az ezt megelőző, júliusi emelés során. A korábbi negyedévek során tapasztaltak alapján a gázár-kompenzációban részesülők számára az emelkedés mértéke nagyobb lesz, de még így is olcsóbban jutnak hozzá a fűtőanyaghoz.

Értesülésünk szerint az ipari fogyasztók számára a MEH-javaslat 13,7 százalékos emelést tartalmaz. Ez - még akkor is, ha a szám a következő hetekben szintén tompul - jelentős változás a politikai szándékok korábbi irányát illetően. Az utóbbi időben ugyanis az ipari földgázár változása rendre alacsonyabb volt a lakosságénál. Mondván: a többet fogyasztó cégek alacsonyabb kiszolgálási költségeik miatt viszonylagosan még mindig magas tarifát fizetnek. Ezt támasztotta alá az is, hogy míg uniós összehasonlításban a lakossági gázár nálunk az egyik legalacsonyabb, addig a cégek által fizetendő tarifa rendre az élbolyba tartozik. Ez a gazdaság versenyképességét rontja.

Duplázott a Gazprom-tarifa

Lapunk értesülése szerint a Gazprom jelenleg ezer köbméterenként 480, januártól pedig már 540 dollárért szállítja hazánkba a gázt. Emlékezetes: a nem nyilvános tarifa tavaly állt 270 dolláron is. A magyar fél és a Gazprom között alkalmazott képlet tehát mintegy másfél év alatt 100 százalékos gázáremelkedést eredményezett. Szakértői számítások szerint ennek háromnegyede megjelenhetne a hazai lakossági árban. Ez 75 százalékos emelkedést indokolna. Ám a lakossági ár ezen az időtávon "csupán" mintegy 45 százalékkal nő. Egyelőre nem látni pontosan, hogy ez a "veszteség" hol tűnik el a rendszerben. A forint erősödése és az E.ON Földgáz Trade-nél halmozódó tartozás szakértők szerint önmagában nem jelentenek elegendő indokot.

Értékelések szerint az eddigi gondolkodásmódnak ellentmondó javaslat mögött az áll, hogy a központi gáznagykereskedő, az E.ON Földgáz Trade felé még a 2004-2006-os, tompított gázáremelések során felhalmozódott tartozásokat most az ipari cégekkel kívánják megfizettetni. Ezt a kormányzati szakértők cáfolják. Szerintük egyszerűen az történt, hogy a képletek most éppenséggel magasabb iparigázár-változást eredményeztek.

Mivel a júliusi gázáremelés is elmaradt a kereskedelmileg indokolttól, az E.ON Földgáz Trade felé 25-ről 30 milliárd forintra nőtt a gáztarifán keresztüli tartozás - tudtuk meg Kutas Istvántól, az E.ON Földgáz szóvivőjétől. Kifejtette: amennyiben a lakosság számára valóban 10 százalék alatti mértékben nőne októbertől a gáz ára, ez a tartozás tovább nőne. - Ahhoz, hogy a gázpiac jövő júliusra tervezett "megnyitásáig" a tartozás megszűnjön, mind októberben, mind januárban 10 százalékot valamivel meghaladó lakossági emelésre lenne szükség - tette hozzá. - A mostani hírek alapján viszont a januári, mindenki számára érzékenyebb tarifát kellene nagyobb mértékben emelni - fűzte hozzá. Kutas István szerint abból, hogy a céges gáztarifa nagyobb mértékben nő, még nem következik, hogy abból a nagykereskedő jut majd többletbevételhez: ez a belső tarifák kihirdetésekor derül ki - szögezte le. Annál is kevésbé, mert a cégek ma már könnyűszerrel választhatnak a központi tarifa helyett piaci áron értékesítő kereskedőt.

A kormány a napvilágra került adatokat nem kívánta véleményezni. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium közleményében arra szorítkozik, hogy a hazai gázárak alapját jelentő olajárak az elmúlt hónapokban emelkedtek, és a tarifára vonatkozó javaslatát a MEH valóban megküldte nekik. Szőke Katalin, a tárca helyettes szóvivője kérdésünkre nem kívánta kommentálni, mi indokolhatná az ipari gázárak nagyobb arányú növelését.

A gázáremelés mértékét tehát egy hónappal annak bevezetése előtt, most szeptember elején kell majd kihirdetni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.