Bush politizált is Pekingben

George W. Bush amerikai elnök saját szavai szerint igyekezett rábírni Pekinget, hogy vesse be befolyását Szudánban a darfuri humanitárius válság megoldása érdekében. A Hu Jintao kínai államfővel folytatott előző napi találkozójáról elhangzottakról egy hétfői interjúban nyilatkozott Bush.

Sarkozy nem találkozik a dalai lámával

Nyolc nyelven követheti az internet segítségével a hatszázezresre becsült francia buddhista közösség legfőbb vallási vezetőjének többnapos előadás-sorozatát. A 73 éves dalai láma tegnap kezdődött franciaországi látogatásának programjából szinte teljesen hiányoznak a politikai események: kivétel ez alól az egyházfő látogatása az egyébként nyári szabadságát töltő szenátusban. Nicolas Sarkozy legutóbbi, néhány órás pekingi látogatásán bejelentette, hogy "a dalai láma kérésére" ezúttal nem találkozik a buddhisták vezetőjével, de ezt valószínűleg még az idén bepótolják.
(Rózsa Mihály)

Az amerikai elnök az NBC Sports amerikai televíziónak pekingi látogatásának utolsó napján elmondta: a kínai vallásszabadság bővítését is szorgalmazta az ázsiai ország kommunista vezetői előtt, miután a kínai fővárosban ellátogatott egy állami felügyelet alatt működő protestáns templomba. "Alkalmam volt felvetni a kínai vezetésnek, hogy nem kell tartaniuk a vallásszabadságtól, és javasoltam, hogy vegyék jegyzékbe a jelenleg illegálisan működő keresztény egyházakat, illetve adjanak lehetőséget ezeknek a szervezeteknek a fejlődésre" - közölte Bush, hozzátéve, hogy a kínai elnök udvariasan végighallgatta szavait.

Bush négynapos pekingi látogatása során az olimpia figyelemmel kísérése és a politikai üzenetek tolmácsolása között egyensúlyozott - írta az MTI.

Szudán kapcsán hozzáfűzte: "Nekem az a meglátásom, hogy ha valakinek közeli kapcsolatai vannak a szudáni elnökkel, akkor azon is el kell gondolkodnia, hogyan segíthetne megoldani a darfuri válságot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.