Felejtek, doktor úr!

Sok hatvanévesnél idősebb ember memóriazavarra panaszkodik. Nevek, dátumok mintha végleg feledésbe merülnének, mindennapos a "nem jut eszembe, pedig itt van a számon" jelenség.

A Neurology című szaklapban Robert Smith Wilson közleménye a gyakori tapasztalást eredményekkel támasztja alá.

Szinte korosztályos tapasztalat, hogy az emlékezet mintha hézagossá válna, a memóriazavarnak események, nevek, elnevezések, lakcímek és telefonszámok esnek áldozatul. Ez azonban csak egyik tünete a szélesebb értelemben vett, úgynevezett kognitívfunkció-zavarnak. A kognitív működés az észlelés, emlékezés, információfeldolgozás bonyolult agyi folyamatait jelenti.

A szerző és munkacsoportja a chicagói Rush Egyetem Alzheimer Központjában öt éven keresztül 700 idős embert kísért figyelemmel. A kognitív funkciókat súlyosan érintő Alzheimer-kór a vizsgálati idő alatt 90 betegen jelentkezett. A mérési adatok alapján azon megfigyelteken, akik aktív szellemi tevékenységet folytattak, a betegség kialakulásának rizikója 2,6-szor csekélyebb volt. Az Alzheimer-kórhoz nem sorolható romlás, a mérsékelt kognitív elégtelenség kialakulása ugyancsak kevesebb volt az aktív szellemi tevékenységet folytatók körében. Mindez független a fiatalabb korban gyakorolt szellemi aktivitástól vagy a társadalmi, szociális helyzettől. A kognitív stimulációt jelentő tevékenység, olvasás, levélírás vagy könyvtárlátogatás tehát nagyon fontos időskorban.

Ha valaki emlékezetzavart, meglassult gondolkodást tapasztal, érdemes átgondolni, mikor tanult meg valamit tudatos szándékkal, memorizált verset, szöveget (a legtöbben sok évtizede, iskolásként). Idősebb korban tanácsos az előjegyzési naptárakat sutba dobni, miként a bolti vásárlások cédulás listáit is. Ezek az egyszerű módszerek jó szívvel tanácsolhatók mindenkinek. Egyáltalán nem elítélendő, ha idős ember tanulásba fog. "Sosem késő", nem csak a tudás megszerzése miatt, maga a tanulási folyamat is hasznos. - Az, hogy az emberek egy részének szellemi tevékenysége időskorára kizárólag a televíziónézésben merül ki, a kognitív funkciók szempontjából a lehető legkedvezőtlenebb, mondta nemrég egy interjúban dr. Donáth Tibor anatómusprofesszor. Az agy bizonyos struktúrái, ha tartósan használaton kívül maradnak, sorvadásnak indulnak.

Ne legyünk lusták a szellemi tunyaságot elkerülni. Kevesen tudják, hogy példának okáért kiváló és hasznos agytorna a keresztrejtvényfejtés. Próbálkozzunk írószerszám nélkül is, azaz úgy, hogy a megfejtéseket nem írjuk be, ám fejben tartjuk!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.