Kevesebb nővér - több baci

A tudósok évtizedek óta azon törik a fejüket, hogyan küzdjék le az egyre ellenállóbb kórokozókat. Nos, ebben nemcsak a tudományos, de a gazdasági megfontolások árnyaltabb figyelembevétele is segíthet. Durvábban: a megtakarítást célzó szakápolói leépítés egyenes arányban áll a baktériumok ellenálló képességének a növekedésével.

Ezt a következtetést az egyik leggazdagabb állam, Ausztrália közegészségügyi szakemberei vonták le. Archie Clements, az ausztrál Queenslandi Egyetem tudósa bebizonyította és a Lancet Infectious Diseases nevű szaklapban le is közölte, hogy ahol kevesebb a személyzet - elsősorban az intenzív osztályok veszélyeztetettek! -, ott egyenes arányban szaporodik el az úgynevezett Methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) nevű mikroba. Egyes ausztrál részlegekben ez a gyógyszerekre ellenálló, gennykeltő baktériumtörzs a kórházi fertőzések több mint 30 százalékáért felelős. Egész egyszerűen azért, mert a személyzetnek nincs elég ideje, ereje a higiénés protokollok, a betegek körüli sterilitási rendszabályok betartására. És az MRSA csak egy a sok mikroba közül, igaz, talán a legpusztítóbb baktériumfajta.

Világjelenségről van szó, hisz az emberi munka drága, és az egészségügyben is igyekszenek rajta spórolni. Figyelmeztető jel, hogy Nyugaton kongatták meg a vészharangokat. Pedig ott egy nővérre nagyságrenddel kevesebb beteg jut, mint nálunk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.