Vegyipari folyadék okozhatta a keceli katasztrófát

Kábítószernek nem minősülő, de a szervezetben kábítószerré átalakuló anyagot is fogyasztottak a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet elsődleges vizsgálata szerint a szombaton, a keceli diszkóban rosszul lett fiatalok - közölte hétfőn az MTI-vel a rendőrség. Az MDF az Országgyűlés kábítószerügyi eseti bizottságának azonnali összehívását kezdeményezi a bizottság elnökénél.

Az egyik fiatalnál egy szemcsepegtető fiolát találtak, melyben a textil- és a vegyiparban is széles körben használt folyékony anyagot - rövidített nevén GDL - mutatott ki az intézet, melyből a rosszul lett fiatalok mindegyike fogyasztott - ismertette a vizsgálat megállapítását a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Mihályné Bornemisza Eleonóra őrnagy hozzátette: az anyag a szervezetben már kábítószerré alakul - rövidített nevén GHD -, és kábítószerként fejti ki hatását, ezért birtoklása nem, de fogyasztása tiltott. A szóvivő hangsúlyozta: a rosszul lett fiatalok többféle kábítószert fogyasztottak az eddigi vizsgálatok szerint, de a vér- és vizelet vizsgálatok folyamatban vannak.

A Bács-Kiskun megyei Kecelen, egy diszkóban szombaton találtak az öt eszméletlen fiatalra, mindannyiuknál életmentő beavatkozást kellett végezni. Az ügyben felmerült a kábítószer-túladagolás lehetősége. Mindegyik fiatalt intubálni kellett, hármójukat pedig mesterségesen kellett lélegeztetni. Két fiatalt mentőhelikopter szállított Budapestre, míg hármat mentővel Kalocsára és Kiskunhalasra szállítottak. Egy békési, egy szegedi, két kisteleki és egy cikói fiatal került kórházba. Vasárnap hárman elhagyhatták a kórházat. A rendőrség eljárást indított az ügyben.

Az MDF a Parlamentben vizsgálódna
Az MDF az Országgyűlés kábítószerügyi eseti bizottságának azonnali összehívását kezdeményezi a bizottság elnökénél - jelentette be Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A közelmúltban történt sorozatos, kábítószer okozta halálozási esetek miatt a bizottságnak meg kell szakítania nyári szabadságát, és meg kell hallgatnia a területért felelős országos rendőrfőkapitányt, az igazságügyi és rendészeti minisztert, az egészségügyi minisztert, valamint a szociális és munkaügyi minisztert - mondta az ellenzéki politikus. Hozzátette: az MDF a rendkívüli ülésen választ szeretne kapni a kormánytól arra, hogy milyen lépéseket kíván tenni ebben a helyzetben.

Pettkó András, aki a kábítószerügyi eseti bizottság alelnöke, kiemelte: pártja szerint az elmúlt időszak elkeserítő halálesetei mutatják, hogy hová vezetett az MSZP-SZDSZ-koalíció túlzottan engedékeny magatartása a drogfogyasztással szemben. A koalíció hatéves drogpolitikája megbukott - jelentette ki. Mint hangsúlyozta, az MDF drogpolitikája három pilléren nyugszik: az első a megelőzés, a második a kezelés, a harmadik pedig a bűnüldözés. Azt látjuk, hogy ha a három területre nem biztosítunk a költségvetésben megfelelő támogatási összeget, akkor újabb sajnálatos halálesetek következnek be - jegyezte meg.

Az ellenzéki képviselő elmondta: az ÁSZ 2006-ban azt állapította meg, hogy 2000-től kezdődően Magyarországon az erre a területre fordított összegek dinamikusan nőttek. Hozzátette: a legmagasabb összeget, egymilliárd kilencszázmillió forintot 2004-ben fordította a kormány a drogpolitikai programokra. Azonban 2005-től kezdve a támogatási összeg egymilliárd kétszázmillió forintra csökkent, a 2008. évi költségvetésben pedig mindössze százmillió forinttal van több erre a területre - tette hozzá. Emlékeztetett arra: pártja már 2002-ben kérdéseket tett fel a kormánynak, hogy például engedményeket kell-e tenni a dílereknek és a drogfogyasztóknak ahhoz, hogy eredményes megelőzés történhessen, kötelessége-e az államnak a kormány szerint, hogy megtiltsa a kábítószerek kínálását és árulását, vagy polgárjoggá kell emelni a közös, illetve csoportos kábítószer fogyasztást. Hozzátette: ezeket a kérdéseket a rendkívüli bizottsági ülésen újra felteszi az MDF.

Az MDF szerint az emberek egészsége és élete a legfontosabb érték, ezért fontos, hogy a kábítószerügyi eseti bizottság azonnal üljön össze - jelentette ki Pettkó András.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.