Baczkó Bernadett csak egy párharcot nyert, hetedikként végzett

Baczkó Bernadett hetedik lett az 57 kg-os cselgáncsozók között a pekingi olimpián. A KSI világbajnoki harmadik kiválósága második vigaszági mérkőzésén a francia Barbara Harellel szállt szembe, akit a tavalyi vb-n megvert a négy közé jutásért.

A találkozó páros intéssel indult, aztán előbb a magyart, majd 31 éves, kétszeres Európa-bajnok ellenfelét figyelmeztették, így két jukó állt az eredményjelzőn. Már csak 16 másodperc volt hátra, amikor Harel fejenátfordítást kezdeményezett, Baczkó pedig a tótágasból a vállára esett, ami vazaarit és végül győzelmet ért riválisának.

"A levegőben véletlenül hasba rúgott a francia, utána elnézést is kért érte, én viszont amiatt nem tudtam kifordulni, és a lábamra érkezni. Bár nem fáradt el annyira, amennyire gondoltam, a taktika működött, majd legközelebb legyőzöm őt. Örülök, hogy a hetedik helyen végeztem, bár nem bírtam kihozni magamból a maximumot. Londonra próbálok majd máshogy készülni, ezzel együtt a mostani világranglistás pozícióm alapján reális a végeredmény" - nyilatkozta az MTI-nek Baczkó, akit hamarosan elkísértek doppingvizsgálatra.

A magyar küldöttség három nap után két hetedik helynél tart - szombaton a 48 kg-os Csernoviczki Éva jutott el odáig -, a keddi "magyar szünnap" után pedig szerdán Mészáros Anettet (70) szólítják tatamira.

A vigaszágon nyert egy meccset Baczkó

Megnyerte vigaszági első mérkőzését Baczkó a tunéziai Neszria Dzselasszival szemben. Az afrikai dzsúdós négy percig bírta a magyar ellen, aki ekkor vazaarit érően vitte földre őt, majd az akció folytatásaként leszorítást indított. A rivális tehetetlenül vergődött a magyar kőkemény ölelésében 25 másodpercig, mígnem a bíró felmutatta az ippon jelét."Dühös és ideges voltam a vereségem után, ráadásul a tunéziai lányt csak egy spanyolországi edzőtáborból ismertem. A taktika mindenesetre bevált, felszabadultam, úgyhogy jöhet a francia Barbara Harel. Ő igen kellemetlen ellenfél, jobban örültem volna az általa legyőzött németnek, de egy-két perc elteltével általában elfárad, akkor jövök majd én. Jó előjel, hogy a tavalyi vb-n megvertem őt a négy közé jutásért. Most kicsit kifújom magam, aztán a melegítőteremben az edzőmmel nagyon rá kell pörögnöm a folytatásra" - nyilatkozta korábban Baczkó.

Magyar a magyar ellen

Váratlan vereséggel kezdte meg szereplését Baczkó, a KSI világbajnoki harmadik kiválósága - aki szerencsés sorsolása folytán rögtön a legjobb 16-ból indult - első meccsén éppen a bajai születésű, de Ausztráliában férjhez ment Pekli Máriát kapta ellenfélül. A 2000-es sydneyi játékokon már új hazájának színeiben bronzérmes, 36 éves rivális egy páros intést követően a találkozó feléig alig mutatott valamit, ám akkor egy belső combdobásra vazaari lett a jutalma.

A tetemes hátrány intésekkel kezdett el fogyni, ugyanis Peklit szabálytalan fogásért kétszer is figyelmeztették, így már Baczkó neve mellett is világított a vazaari. Az ausztrál-magyar ekkor már annyira "ölte" a dzsúdót, hogy a bíró összehívta segítőit az esetleges ippon megítéléséhez, de aztán mégis folytatódott a küzdelem. A hajrában az ellenfelénél 14 évvel fiatalabb Baczkó már nem tudott újítani.
"Megkontrázta egy dobásomat, aztán azzal kihúzta a végéig. Egyértelműen én rontottam el a meccset, nem tudtam ellensúlyozni ellenfelem óriási rutinját. A mérkőzés második felében tőle látott antidzsúdóra megfelelő taktikával kellett volna válaszolnom, sajnos nem jött össze" - nyilatkozta az MTI-nek Baczkó. A folytatásban a tunéziai Nesria Jelassival összeakaszkodó Pekli annál boldogabban nyilatkozott: "Remekül sikerült a dobásom, utána már csak a védekezéssel törődtem. Nem foglalkozok azzal, hogy magyart vertem meg, most a következő ellenfélre koncentrálok."

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.