Orosz csapatok vonultak be Grúzia területére

Orosz csapatok hatoltak be Grúzia területére. Szaakasvili szerint kettévágták Grúziát Gori elfoglalásával - Moszkva nem ismeri el, hogy elfoglalták a várost. Az oroszok nem akarnak letenni az olajban gazdag térség fölötti ellenőrzésről.

Eloltották a tüzet a Baku-Tbiliszi-Ceyhan olajvezetéken - jelentette be hétfőn a British Petroleum egyik illetékese, de hozzátette, hogy a helyreállítás hetekbe is telhet. A vezetéken azeri olaj érkezik Ceyhan földközi-tengeri török kikötőbe, de kurd gerillák a múlt héten felrobbantották egy szakaszát. Jelenleg azért sem nem folyik benne olaj, mert a dél-oszétiai fegyveres konfliktus miatt Azerbajdzsán a grúz kikötőkbe leágazó oldalvezetékekbe sem enged szállítmányokat. A vezeték elméleti kapacitása napi egymillió hordó olaj, vagyis a világexport több mint egy százaléka szállítására képes. Kiiktatása növelte a kőolaj világpiaci árát.
A grúz erők visszaverték a Kodori-szoros elfoglalására indított támadásokat a szakadár Abháziában - jelentette be hétfőn a grúz belügyminisztérium.

A dél-oszétiai konfliktusban 18 orosz katona vesztette életét, 14 eltűnt, 52 katona megsebesült, a grúz erők négy orosz repülőgépet lőttek le - közölte az orosz vezérkari főnök helyettese. A magas rangú tiszt elmondta: Dél-Oszétiában 2000 ember életét vesztette, 34 ezren várnak evakuálásra, vagy más segítségre, Chinvaliban délelőtt a környéken maradt grúz erők kiszorítása, lefegyverzése és foglyul ejtése zajlott.

Egyértelmű jelzés volt a Grúzia elleni orosz erődemonstráció Moszkva eltökéltségére nézve is: nem enyhít az olajban gazdag kaukázusi térség fölött gyakorolt ellenőrzésen - írta a Financial Times.

Kontinentális kiadásában a tekintélyes újság "vasököl"-nek minősítette az orosz fellépést, amely megállapítása szerint máris növelte a gyűlölködést a térségben.

Afganisztán utáni első területén kívüli beavatkozásával Oroszország nyugati - mindenekelőtt amerikai - kapcsolatainak mélypontra süllyedését idézheti elő - állapították meg a lap cikkírói. Elemzőket idézve ugyanakkor hozzátették: a Nyugat kevés olyan eszközzel rendelkezik Moszkvával szemben, amelyekkel önmagának nem okoz kárt.

A La Libre Belgique című belga napilap ugyancsak a válságnak Oroszország nemzetközi kapcsolataira gyakorolt hatását elemzi. Boris Toumanov moszkvai tudósító szerint az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak amiatt is aggódnia kell, hogy az orosz társadalomban néhány nap leforgása alatt jelentősen megerősödött a Nyugat-ellenesség, elsősorban Mihail Szaakasvili grúz elnök európai és amerikai támogatása, illetve a grúz államfőnek Dél-Oszétia megszállásával kapcsolatos döntése miatt.

Modern Szovjetunió?

Orosz csapatok Abházia felől benyomultak hétfőn mintegy 40 kilométer mélységben grúz területre, Szenaki városába - közölte a grúz belügyminisztérum szóvivője. A grúz védelmi minisztérium szóvivőjének közleménye e szerint orosz páncélozott járművek elfoglalták a városban lévő grúz katonai bázist.
A hírt az ENSZ katonai megfigyelői is megerősítették. Részletek itt>>>
és itt>>>
Orosz csapatok hatoltak be Poti fekete-tengeri grúz kikötővárosba - jelentette be hétfőn Lado Gurgenidze grúz kormányfő. Értesüléseik szerint orosz csapatok hatoltak be Szenakiba és Zugdidibe is.
Sem az orosz békefenntartó erők, sem a hozzájuk csatlakoztatott alegységek nem hatoltak be Poti grúz kikötővárosba - közölte hétfő este az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
    "Ilyen feladatot soha nem kaptak" - tette hozzá a szóvivő. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy hétfőn a grúz vezetés nem egyszer terjesztett híreket arról, mintha az orosz erők megszállták volna egyik vagy másik grúz várost.


A grúz csapatok ismét lőni kezdték Dél-Oszétia fővárosát, Chinvalit. Részletek>>>

A nemzetközi vöröskereszt képviselői felkereshették hétfőn azt a két sebesült orosz pilótát, aki grúz fogságba esett, miután gépüket lelőtték.
A humanitárius szervezet arra is készül, hogy hazaszállíthassa egy elesett orosz pilóta holttestét - közölte a szóvivő.
A norvég vöröskereszt tábori kórházat küld Grúziába, és ha lehetséges, egy másikat Chinvaliba, a déloszét fővárosba - közölték Oslóban.
A grúz külügyminiszter-helyettes megvádolta Moszkvát, hogy "újra létre akar hozni egy modern Szovjetuniót".

 

"Meg kell akadályozni, hogy Oroszország elfoglalja Grúziát, egy európai országot. A XXI. század elején az oroszok újra létre akarnak hozni egy modern Szovjetuniót" - állította Giga Bokerija a Le Monde című francia újság hétfői számában megjelent interjúban.

"Oroszország számára a tét egyáltalán nem Dél-Oszétia vagy Abházia, hanem sokkal inkább Grúzia, egy független és szuverén állam létezése a déli határánál" - tette hozzá.

A grúz miniszterhelyettes visszautasította az "etnikai tisztogatás" vádját, amellyel Oroszország illette a tbiliszi kormányt a grúz katonai beavatkozás után a szakadár Dél-Oszétiában.

"Ezek a vádak a propaganda körébe tartoznak. Kétségtelenül, sajnos, vannak civil áldozatai hadseregünk és a lázadók közötti tűzharcnak, de a pontos számukat nem ismerjük" - jelentette ki Bokerija.

Medvegyev nem akar passzív megfigyelő lenni

Oroszország soha nem lesz a kaukázusi helyzet "passzív megfigyelője" - figyelmeztetett hétfőn Dmitrij Medvegyev orosz elnök.

Felszólította a Nyugatot, hogy ne kövesse el ismét a tragédiához vezető "müncheni egyezmény hibáját" azzal, hogy békülékenynek mutatkozik az agresszorral szemben.

Medvegyev az 1938. szeptember 29-én aláírt német-olasz-francia-brit egyezményre utalt, amely lehetővé tette Csehszlovákia szudétanémetek lakta területeinek Németországhoz való csatolását. A Hitlerrel szembeni "békülékenységi politika" miatt Franciaországot és Nagy-Britanniát marasztalták el.Ötven orosz harci repülőgép Grúzia légterében

Több mint ötven orosz harci repülőgép tartózkodik Grúzia légterében, és a főváros Tbiliszi bombázások célpontja - írta hétfőn reggel a grúz külügyminisztérium egy közleményben.
Kouchner azonnali tűzszünetet szorgalmaz

Azonnali tűzszünetet sürgetett Bernard Kouchner, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország külügyminisztere. Mihail Szaakasvili grúz elnökkel tartott vasárnapi tbiliszi találkozóján Kouchner ismertette az EU által támogatott hárompontos francia rendezési tervet, amely előírja Grúzia területi épségének tiszteletben tartását, az ellenségeskedések haladéktalan beszüntetését és a korábbi status quo visszaállítását.

A Külügyminisztérium nem hozza haza a magyarokat

A Külügyminisztérium nem tervezi a Grúziában tartózkodó tíz magyar állampolgár kimenekítését, mert ők az ENSZ és az EBESZ ottani misszióiban teljesítenek szolgálatot - közölte Kohári Lajos, a tárca helyettes szóvivője hétfőn. A helyettes szóvivő szerint a két nemzetközi szervezet valószínűleg folyamatosan értékeli az országban kialakult helyzetet és ha szükséges, evakuálják munkatársaikat. Kohári Lajos hozzátette, hogy legutóbb vasárnap érdeklődött a helyzetükről és akkor azt az információt kapta, hogy jól vannak, mindannyian a körletükben tartózkodnak.

A helyettes szóvivő elmondta, hogy amíg a harcok tartanak, biztosan nem utazik Grúziába Juhász Sándor nagykövetjelölt. A korábbi litvániai nagykövetet, aki 2007-től a Külügyminisztérium protokollosztályát vezette, idén április végén hallgatta meg a parlament külügyi bizottsága, amely egyhangúlag támogatta a kinevezését.

(forrás: MTI)


Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.