Olimpiai közvetítés internet alapon

Első alkalommal közvetíti internetalapú videotechnológiával az olimpiát az NBC amerikai tévétársaság és mindazon nemzetközi partnerei, akik átveszik a közvetítést. Így az NBC olimpiai közvetítései bárhol és bármilyen eszközön - legyen az televízió, internet, PDA vagy épp mobiltelefon - elérhetőek lesznek.

A nyári olimpiai játékok hivatalos amerikai weboldala, az NBCOlympics.com egyébként a Microsofthoz tartozó MSN-en lesz elérhető. Az első, tévéközvetítésekkel teljesen lefedett olimpia idején az online nézőközönség több mint 3000 órányi élő, és igény szerinti korábbi videóhoz férhet hozzá, így mindenki megtekintheti kedvenc sportolója vagy sportága versenyszámait, függetlenül attól, mikor ér rá erre, s hogy elmulasztotta-e a közvetítést a tévében, vagy sem. Az sem számít, milyen platformon és milyen böngészővel rendelkezik az ember, ugyanis a szoftvercég Silverlight nevű technológiája már nem részesíti előnyben a Windows-felhasználókat. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, nemcsak évekig tartó szoftveres fejlesztés szükségeltetett, de óriási infrastruktúra is. Elvégre, egy ilyen jelentős sportesemény alkalmával nem fordulhat elő az, hogy kapacitás- vagy képátviteli problémák miatt kimaradás nehezítse a felhasználók szórakozását.

Az NBC a pekingi olimpiai játékok közvetítéséhez egy, a Cisco által fejlesztett internet-protokoll-alapú video-infrastruktúrát használ, s hasonló kódolási megoldásokat alkalmaz. Erről a legsokatmondóbb tulajdonság: a rendszer lehetővé teszi az NBC munkatársai számára, hogy a Pekingben felvett kép New Yorkban és Los Angelesben azonnal szerkeszthető, majd a kívánt platformokon sugározható is legyen, akár a legnagyobb, HD-felbontásban is. A transzkontinentális hálózat több gigabyte méretű fájlok átvitelét teszi lehetővé Peking, New York, illetve Los Angeles között, méghozzá a másodperc törtrésze alatt. Csak összehasonlításképp: a korábbi olimpiákon a televíziós társaságok szerkesztői még videoszalagokat használtak a grafikák és feliratok megjelenítéséhez, ám ez a technológia teljességgel alkalmatlan arra, hogy kiszolgáljon nyolc különböző hálózatot, ennyi videokópia készítése ugyanis szinte lehetetlen. A társaság eddigi legnagyobb szabású médiavállalkozásának keretében az NBC a 17 napos eseménysorozatról mintegy 3600 órányi közvetítést ad. Így aztán a közvetítés lebonyolítása teljes egészében számítástechnikai eszközökkel történik: a fájlalapú munkafolyamat alkalmazásával a televíziós hálózat kiválaszthatja a kívánt felvételeket és eljuttathatja azokat a társhálózatoknak akár még azelőtt, hogy az adott esemény befejeződött volna. A szerkesztők a felvételek kiválasztását elvégezhetik kis felbontású fájlok segítségével, majd a fájlokból még felvétel közben kinyerhetik a szükséges nagy felbontású anyagot, s ez azért is hatalmas előrelépés, mert így a csatorna nem csúszik ki a meghatározott időkeretekből, de a várakozások szerint egyetlen eseményt, vagy eredményhirdetést sem kell késleltetni a menetrendhez képest csak azért, mert a televíziós infrastruktúra még nem készült fel teljesen.

"Elérkeztünk a vizuális hálózatok korába, amikor a nézők PC-k, laptopok, illetve mobil eszközök segítségével, bárhol, bármikor igény szerint hozzáférhetnek az eseményekről készült több száz órányi videoanyaghoz" - mondta Tony Bates, a Cisco szolgáltatói részlegének alelnöke. A szolgáltatás neuralgikus pontja, hogy a hatalmas fájlokat elsőséggel és késés nélkül továbbítsa az óceánokat átívelő hálózatokon. Ebben minden bizonnyal segítségükre van az a tudás is, amit egy másik alkalmazás, az úgynevezett Telepresence 3D fejlesztése közben szereztek. Ez utóbbi egy virtuális tárgyalóterem, amelyben a rendszer valósághűen továbbítja a tárgyaláson részt vevő, de egymástól akár több ezer kilométeres távolságban részt vevő felek háromdimenziós alakját.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.