Dr. Funk Sándor: A gyilkos drog visszatért

Elaludtunk. Túlságosan bíztunk abban, hogy a marihuána, az ecstasy, az amfetamin, a kokain kiszorítja a piacról a gyilkos heroint. Nem ez történt - mondta Funk Sándor addiktológus a Népszabadságnak adott interjújában. A budapesti Nyírő Gyula Kórház főorvosa attól tart, a társadalom peremére szorult, kilátástalan helyzetben lévő lecsúszott fiatalok körében ismét hódítani kezd majd a heroin. Funk megelőzhetőnek tartja a múlt hetiekhez hasonló heroinmérgezéses haláleseteket; létezik e célra gyógyszer.

- A múlt héten négy nap alatt hat emberéletet követelt a heroin Budapesten. Ön szerint mi történt?

- Aki heroinhoz nyúl, számolnia kell azzal, hogy bármelyik lövés az utolsó lehet. Ez benne van a pakliban. Ez egy halálos biznisz. Nem az a meglepő, ha valaki belehal az adagjába, hanem az, ha túléli.

- Négy nap alatt hat halálos áldozat!

- Az utóbbi években havonta, másfél havonta történt egy túladagolásos haláleset. Ennél persze jóval több életet követeltek a drogok. A heroin is. Az esetek többsége azonban tüdőgyulladásként, halálos közlekedési balesetként vagy öngyilkosságként szerepel a statisztikákban.

- A véletlenek szerencsétlen összejátszásával magyarázhatók az egymást követő esetek?

- Úgy tűnik. A híradásokból tudom, hogy az áldozatok utolsó adagjáról már kiderült, nem volt sem túl erős, sem szennyezett. Számukra azonban az utolsó adag mégis túl erősnek bizonyult. Ilyen a heroin.

- Milyen?

- A heroin morfinszármazék, amely a központi idegrendszer bizonyos részeit támadja. Megbénítja a fájdalom- és a légzőközpontot. A magát túladagoló heroinista így hosszú, lassú haláltusa végén megfullad, anélkül, hogy bármit is tenne, tehetne ez ellen. Mellesleg - ez inkább csak a közelgő vész felismerésében segítheti a kívülállókat - beszűkíti a fogyasztó pupilláját. Még egy veszély: mivel a többség intravénásan fogyasztja ezt a drogot, a többek által használt, nem sterilizált tű terjesztheti az AIDS-t és a hepatitist. A szennyezett anyag érelzáródást, embóliát okozhat.

- Mi van a mérleg másik serpenyőjében? Mert valamit tudhat a heroin, ha világszerte milliók fogyasztják.

- Eufóriát okoz. Az alhasból kiinduló, majd az egész testet átható, igen intenzív jó érzést, amihez foghatót természetes úton nem élhet át az ember. Pár perc kellemes bizsegés után - ami akár húsz-huszonöt percig is eltarthat - kellemes zsibbadás árad szét a testben, majd a heroinista mély alvásba zuhan. Mindez jó párszor megismételhető, amíg nem jelentkezik a heroin következő hatása: a függőség.

- Igaz, hogy akár már néhány lövés is függőséget okozhat?

- Ez talán túlzás. A függőség kialakulását persze nagyban befolyásolja a fogyasztó szervezetének tűrőképessége, s hogy milyen anyaghoz jut. Minél erősebb a dózis, annál könnyebben és gyorsabban alakul ki a függőség. Jellemzően egy hónap, hat hét rendszeres fogyasztás után már kialakul.

- Orvosi segítség, kórházi kezelés nélkül van visszaút a függőségből?

- Mindig van visszaút, még ha keserves is. Azonban a heroinisták csak akkor kérnek orvosi segítséget, amikor már kialakult náluk a masszív függőség. Ez persze valahol érthető. A fogyasztás első egy-másfél hónapjában semmihez nem hasonlítható jó érzést okoz a drog, eszükbe sem jut orvosi segítséget kérni. De később sem kérnek segítséget, amikor már erős fájdalmakat okoz a drog utáni vágy, mert akkor már minden idegszálukkal a drog vagy a megszerzéséhez szükséges pénz megszerzésére koncentrálnak. Többnyire e két fázis közti állapotban jelentkeznek nálunk, amikor még képesek kontrollálni cselekedeteiket.

- Számos drogféleség okoz eufóriát, miért ragaszkodnak mégis annyian a heroinhoz?

- Mert abban a húsz-huszonöt percben minden más drognál erősebben, intenzívebben hat. Ennek ellenére 2000-ben úgy tűnt, mintha eltűnt volna a magyar drogpiacról a heroin. Vélhetően, mert mindenki, a rendőrség, az addiktológusok, az úgynevezett lágy drogok legalizálásáért harcoló szervezetek képviselői egyetértettek - és ma is egyetértenek - abban, hogy a heroin gyilkos drog. Nem hangzott el egyetlen ellentétes vélemény sem, ami esetleg fogyasztásra bátoríthatott volna bárkit is. Emiatt még a viszonylag masszív fogyasztók is kerülték ezt az anyagot. Azt hittük, Magyarországon a marihuána, az ecstasy, az amfetamin, a kokain kiszorítja a heroint a piacról. Valamennyi ártalmas, de egészség- és személyiségromboló hatásukat tekintve egyik sem fogható a heroinhoz. A múlt héten történtek azt mutatják: tévedtünk.

- A heroin legutóbbi áldozatai többnyire harmincas éveikben járó felnőttek voltak. Ez is szokatlan.

- Jó pár év heroinfogyasztás, és valószínűleg több leszokási kísérlet állt már mögöttük. Ezzel együtt nem voltak menthetetlenek. Kínkeservesen ugyan, de megfelelő segítséggel bárkit le lehet hozni az anyagról. A heroinozás - az anyagban rejlő veszélyektől függetlenül is - magában hordozza a halálos tévedés lehetőségét. Amikor kialakul a függőség, annak is a második, kritikus szakasza, a heroinista már hiába lövi be magának, a várt jó érzés elmarad. Ezt először annak tudja be, hogy átverte a dílere, majd - ha már a dupla adaggal sem érte el a kívánt hatást - kihagy egy-két hetet, s újra próbálkozik. Alkohollal, másfajta drogokkal "erősíti fel" a heroin hatását. Hetek, hónapok telnek el, mire rádöbben - már ha nem hal bele a próbálkozásokba vagy egy aranylövésbe -, a heroin már soha többé nem okoz számára olyan örömöt, mint kezdetben, miközben a hiánya egyre elviselhetetlenebb fájdalmat okoz.

- Hány heroinfogyasztóról tudnak Magyarországon?

- Országosan négy-ötezerről. A többségük a 90-es években kezdte heroinista "karrierjét". Egyből heroinnal. Néhányan mákteával, voltak, akik intravénásan is képesek voltak beadni maguknak a rostoktól és zacctól szennyezett főzetet.

- Ön korábban több interjúban a lecsúszott, a társadalom peremére szorult, kilátástalan helyzetben élők drogjának nevezte a heroint, noha adagjáért 5-6000 forintot is elkérnek a dílerek.

- Nincs ellentmondás a két tény között. Ezt a drogot elsősorban azok választják, akik azt szeretnék, hogy a környezetük felnézzen rájuk. Többségük széthullott családból származik, mások a meg nem értettségük miatti tiltakozásként nyúlnak ehhez az anyaghoz. A heroinban rejlő hatalmas kockázat inspirálja őket. Az anyagért előbb felélik a saját vagyonukat vagy a szüleikét, majd lopnak, rabolnak, prostitúcióra adják a fejüket, bármire képesek. Ezért, s mert a heroin agresszívvá, követelődzővé, összeférhetetlenné teszi őket, a heroinisták rövid idő alatt talajvesztetté válnak. Kiközösíti őket a család, a baráti környezet, bár többnyire ők maguk is menekülnek a velük szemben ellenséges, meg nem értő közegből. Általában ezután párokban, kisebb csoportokban próbálják fenntartani magukat, és előteremteni a következő adaghoz szükséges pénzt.

- Ki segít rajtuk, ha bajba kerülnek? Egyáltalán - van segítség a heroinmérgezéssel szemben?

- Hogyne volna. A világon az egyik legkönnyebben kezelhető dolog a heroinmérgezés. Csak be kell adni a megfelelő gyógyszert, például a Narkantint, ami húsz percre blokkolja a heroin hatását. A fogyasztó szinte teljesen kitisztul, majd, ha nem kap újabb adag gyógyszert, visszazuhan az addigi állapotába; percenként 22 helyett csak egyszer-kétszer vesz levegőt, és attól függően, hogy mennyire gyengült le a szervezete, megfullad. A heroin hatása ugyanis négy-öt órán át is kitart, ezért húszpercenként be kell adni az újabb és újabb adag gyógyszert. Ez nem olcsó - egyetlen ampulla 25 ezer forintba kerül -, de hatékony megoldás az életmentésre. Eljátszottam a gondolattal: hány heroinistát lehetne megmenteni, ha minden heroinfogyasztó kaphatna legalább egy ampullányit ebből a szerből? Bárki beadhatná neki, aki rátalált, még akár a heroinista társa is, s így talán lenne idő mentőt hívni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.