Terrorizmussal a terrorizmus ellen

Egy nemrég elkészült kanadai tanulmány szerint az elmúlt években világszerte jelentősen csökkent a terrorcselekmények áldozatainak száma. A terror elleni harc héjái és a biztonsági intézkedéseket eltúlzottnak tartó galambok egyaránt örülhetnek.

Minél több a terrorcselekmény, annál kisebb a terroristák támogatottsága” – foglalja össze a kanadai Simon Fraser University tanulmányát Josef Joffe a Die Zeitban. (De fordítva szemlátomást nem áll ez az összefüggés: mint a cikkből kiderül, újabban kevesebb a terrortámadás, mint korábban, mégsem lettek népszerűbbek a terroristák.)

Az 56 oldalas jelentés egyik legfontosabb megállapítása, hogy „alaptalanok azok a szakértői vélemények, amelyek szerint nőtt a terrorveszély – és mindenekelőtt az iszlám terrorfenyegetés. A tanulmány azt igyekszik bizonyítani, hogy a terrorcselekmények száma jelentősen csökkent.”

„A jelentés egyaránt megmelengeti a liberálisok és a harcias keményvonalasok szívét – véli Joffe. – Az utóbbiak a terror elleni harc sikereként értelmezhetik a terrorfenyegetettség enyhülését. A polgárjogi aktivisták az eltúlzott biztonsági intézkedések elleni érveket olvashatnak ki belőle.”

Nyugaton a 2005-ös londoni robbantások óta nem történt nagyobb terrorcselekmény. A Közel-Keleten a 2006-os év óta jelentősen javult a helyzet: 2007-ben Irakban például a korábbi évhez képest 70 százalékkal kevesebb áldozatot szedtek a terroristák.

A tanulmány szerint az iraki terror elcsöndesedésének három fő oka az amerikai katonák létszámának növelése, Petraeus főparancsnoknak az iraki lakosság biztonságát előtérbe helyező politikája, és a terrorizmust pártoló szunnita kisebbség elszigetelése.

„De legalább ilyen lényeges tényező az is, hogy a terrorizmus legnagyobb ellensége maga a terrorizmus – teszi hozzá Joffe. – A szunnitákból verbuválódott iraki al-Kaida gyilkosságainak nem csak síiták, de szunniták is áldozatul estek. Egy 2007-es felmérés szerint az irakiak (síiták és szunniták egyaránt) 100 százaléka elutasította a polgári lakosság ellen irányuló terrorcselekményeket. A külföldi terroristák bevetését 97 százalék ellenezte. Afganisztánban hasonlóak a számok: itt is csak egy százalék támogatja a dzsihádistákat.”

Jól hangzik, ámbár Afganisztánban 2008-ban éppenséggel nőtt az öngyilkos terrormerényletek száma. Ami pedig a közvéleményt illeti, ha a terroristák kérdezőbiztosai tennék fel a kérdést, bizonyára más választ kapnának.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.