Indiaca világbajnokság Luxemburgban

Az átlag magyar újságolvasó valószínűleg kevés ismerettel rendelkezik Luxemburgról, de feltehetően többet tud róla, mint az indiacáról. Ebben a ritka sportágban harmadszor rendeznek világbajnokságot, és a 2008-as helyszín a luxemburgi Ettelbruck városa.

Ettelbruck, noha magyar versenyzők nem neveztek az augusztus 18-23. között zajló világversenyre, mégis tartogat némi „magyar” kapcsolatot. A hazánk történelmét nem ismerő nyugatiak gyakorta összemossák a Honfoglaláskor érkező törzseket az évszázadokkal korábban a Kárpát medencében élt hunokkal. Vezérük, a félelmetes Attila, más néven Etel, eddig a most 7500 lakosú városig, a róla elnevezett Ettelbruckig (Attila hídja) jutott el portyázása során. Egy közelebbi kapcsolat a két évvel ezelőtt Luxemburgban megrendezett U17-es labdarúgó EB, ahol a magyar csapat itt szenvedett vereséget a spanyoloktól, elveszte ezzel bajnoki reményeit.

Ezen az Ardennek lábánál fekvő településen rendezik meg a hónap utolsó harmadában egy különös sportág világversenyét. Mi is ez az indiaca, amely 6 országból 33 csapatot hoz az egyébként békés kisvárosba, illetve a nagyhercegségbe, amely ritkán ad otthont hasonló eseményeknek. Az indiaca a röplabda és a tollaslabda keveréke, amely ötvözi a két játék előnyeit. Játékszabályai, amelyet a Nemzetközi Indiaca Szövetség első kongresszusa fogadott el 2002-ben a németországi Karlsruhében , igen hasonló a röplabdában honos szabályokhoz. A játék lefolyása és célja is „megegyezik”, mindössze a labdát helyettesíti egy különleges játékszer. Ez a tollasból ismert labdához hasonlatos, azaz fej nehéz, és a szabvány természetesen meghatározza ennek méretét és kinézetét.

Az indiaca ősi sport, de csak 1936-ban „fedezte fel” egy német testnevelő tanár, bizonyos Karl Hans Krohn. A Brazíliában Petaca néven ismert játékot aztán a tornatanár szabta át, és nevezte el Indiacának az indián és a petaca szavak egyesítésével, valamint népszerűsítette Európában és Ázsiában. Mivel ehhez a sporthoz nincs szükség ütőre, és akár hegyekben is játszható, gyorsan szerzett magának híveket. Ma mintegy 800 ezren hódolnak neki Japánban, és kb. 100 ezren élvezik az öreg kontinensen.

A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő világbajnokságon, ahol egyébként a mérkőzések a szponzorok jóvoltából ingyen tekinthetők meg, a házigazdákon kívül Észtország, Svájc, Lengyelország, Németország és Japán csapatai vesznek részt. A sportág különlegessége, hogy nemcsak férfi és női együttesek mérkőznek egymással, hanem vegyes csapatok is, valamint van 40 év fölötti, azaz senior korosztály is képviselteti magát.

Luxemburg

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.