Molotov-koktélok és lövöldözés Piricsén

Eddig ismeretlen személyek péntek hajnalban Molotov-koktélokat dobtak két egymás melletti piricsei házra, és - feltételezhetően sörétes puskából - négy lövést adtak le egy idős asszonyra, aki a lábán súlyosan megsérült.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, alig több mint 1900 lakosú Piricsén, az Encsencs felé vezető soron szinte végig romák laknak - a legvégén a legszegényebbek. Habár az eset hajnali egykor történt, tegnap délelőtt, amikor a molotovos támadás és lövöldözés helyszínén jártunk, még mindig nagy volt csődület az Ady Endre utcában.

- Négy lövést hallottam, majd jajgatást - meséli a megtámadott ház mellett lakó Szilágyi Judit. - Átszaladtunk, mert sejtettük, hogy baj van.

A támadás elszenvedője Getyinás Tibor volt, aki a durranásra ébredt, és azonnal érezte, hogy valami ég. Ez volt az a Molotov-koktél, amit az ő ablakán akartak bedobni, de elvétették az irányzékot, és az a földre esett. Getyinás Tibor nem veszítette el lélekjelenlétét, a feleségével együtt gyorsan kiterelte a gyerekeket a házból, majd felkapott egy vödör vizet, és kirohant, hogy oltsa a tüzet. A szomszédban lakó anyját, Getyinás Magdolnát a támadók lábon lőtték. Getyinás Tibor mutatja a házuk vakolatán a rendőrök által már eltávolított sörétek nyomát.

- Ha a flakon célt talál, nagyobb baj is történhetett volna, mert az ablak alatti ágyon aludt a hétéves kisfiam - mondja. Biztos abban is, hogy célzottan lőttek az anyjára, akinek az ablakán is berepült egy Molotov-koktél. Arra a kérdésünkre, hogy van-e sejtése arról, kik és miért tették ezt velük, a férfi azt válaszolja: nem tudja, tudomása szerint nincsenek ellenségeik. Felesége, akivel öt gyereket nevelnek, gyesen van, ő pedig a nyírbátori baromfifeldolgozóban dolgozik.

Közben Nyíregyházán, a Jósa András Kórházban megműtötték a lábán súlyosan megsérült, 64 éves Getyinás Magdolnát, akinek állapota tegnap délutánra stabilizálódott. Ő így emlékszik vissza a történtekre:

- Erős fényt láttam, durranást hallottam az ablak alatt, s már repült is be az ablakon a flakon, ráesett az asztalra, meggyulladt a terítő.

Az asszony kinyitotta az ajtót, hogy megnézze, mi történt, ekkor érte lábán a lövés. Ezután csak annyit látott, hogy két alak szalad a sötétben Encsencs felé az úton.

Az asszony szerint - és ezt elmondta az őt kihallgató rendőröknek is - valószínűleg egy uzsorás akarta őket megfélemlíteni, ugyanis a fia kölcsönt kért egy illetőtől. Nem érti, mit akarnak még - folytatta az asszony -, hiszen a múltkor az egész családi pótlékot megkapták.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a helyszínen tájékozódott a történtekről. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke az üggyel kapcsolatban azt hangsúlyozta: az uzsorás hitelezéssel szemben nagyon kemény állami fellépésre van szükség, és sürgősen létre kell hozni a szegények bankját.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt indított nyomozást az ügyben. Fülöp Gergely sajtóreferens azt közölte: az ügy vizsgálatát - az országos rendőrfőkapitány döntése értelmében -
a Nemzeti Nyomozó Iroda vette át.

Piricse 1906 lakójából csaknem 700 roma. A település évi 500 milliós költségvetéséből csaknem 80 milliót költenek segélyezésre. Majdnem 300-an munkanélküliek, s bár a közmunka-lehetőségeket kihasználják, a jobbára 3-4 hónapos programokra csak 9-10 embert tudnak felvenni. A lakosság többsége növénytermesztésből él, vagy bejár Nyírbátorba dolgozni. Gyakoriak a faluban a termény- és falopások, az idén eddig háromszor törték fel a községháza raktárát, ahonnan különböző kisgépeket vittek el a tolvajok.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.