Elmarad az áramrekord

Az idén az enyhébb nyár várhatóan nem hoz áramfogyasztási rekordot. Pedig a hazai áramrendszer ezt felkészültebben várta, mint tavaly, amikor a meleg krízisközeli helyzetet okozott. Mivel azonban továbbra is egyre több a klíma, a takarékoskodás nem kimutatható, és erőművek sem épülnek, a helyzet koránt sincs megoldva.

Most nyáron valószínűleg már nem dől meg az áramfogyasztási csúcs - vélekedik Kapás Mihály, az áramellátás mindenkori egyensúlyáért felelős Mavir fődiszpécsere. Emlékezetes: tavaly júniusban akkorára nőttek az országos igények, hogy veszélybe került a tartalékok 20 százalékos - 1330 megawattos (MW) - biztosítása. A csúcsot 6320 MW-on mérték, ami abszolút nyári rekordnak számít. Mivel már-már a fogyasztók kikapcsolásának réme fenyegetett, a miniszter napi tájékoztatást kért, és a Mavir összehívta az államigazgatási-céges szakértőkből álló krízis-munkabizottságot. Akkori elemzésük szerint a helyzet elsősorban a klímaberendezések rohamos terjedése folytán állt elő. Tombolt a meleg, az alapvetően téli fogyasztási csúcsra berendezkedett erőművekben pedig a tervezettek mellett rendkívüli karbantartások folytak. Ráadásul a Balkán felé jelentős volt az áramkivitel. Ideiglenes intézkedésként az áramszolgáltatókkal a vezérelt (régi nevén "éjszakai") áram időben elnyújtott bekapcsolásáról állapodtak meg. Így végül is nem került sor fogyasztók lekapcsolására, de a szakértők a helyzet tartós megoldását csak gyorsan változtatható termelésű erőművek építésében látták.

Az idén nyáron a csúcs 6252 MW volt, amit júniusban mértek - közölte Kapás Mihály. Bár ez az adat csak 70 MW-tal alacsonyabb a tavalyinál, a helyzet alapvetően más. Noha kevesebb klímaberendezés biztosan nem üzemel, és több nagyerőmű sem állt üzembe, a 2007-es rekord során 4 fokkal melegebb volt, mint az idei nyár legnagyobb fogyasztású napján. (Egy számítás szerint 25-26 Celsius-fok felett minden egyes fok körülbelül 100 MW-os fogyasztásváltozással jár.) Mivel rendkívüli karbantartás sem okoz problémát, a tartalékok elérik a kétezer MW-ot. A Mavir idén nem kényszerült rendkívüli áramvásárlásra sem.

Komoly eredménnyel járt a belső áramtarifák megváltoztatása is - vélekedett. Az ügyfeleket kiszolgáló áramszolgáltatók ugyanis ma már kora délután nem kapják olcsóbban a nagykereskedőtől a villamos energiát, így kora délután még biztos nem indítják el a vezérelt áramot. Az új rendszer egyszersmind automatikusan eredményezi a különböző szolgáltatóknál a fogyasztók szakaszos bekapcsolását. Nemrég ugyan volt néhány napos fennakadás az áramszolgáltatók és a rendszerirányító közötti adatcserében, de ezt rendezték.

Kapás Mihály szerint mindemellett az áramellátás alapvető gondjai nem szűntek meg. A csökkenés okaként az energiatakarékosság nem mutatható ki, és továbbra is hiányzik több száz MW jól szabályozható erőmű.

Mivel augusztusban a szabadságolások miatt hagyományosan alacsonyabbak az igények, a nyár minden valószínűség szerint már nem hoz rekordot.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.