Újranyomott könyvek, nyomott tankönyvpiac

Szeptembertől már a mondatok hossza is számít, a túl bonyolult szöveget tartalmazó tankönyveket újra kell írni. A kutató szerint jó a szabály, ám nem elég differenciált, a kiadó szerint viszont csak költséges.

Sok panasz érkezik a tankönyvrendelet 2006-tól érvényes, de csak ettől az évtől kötelező szabályaira, köztük elsősorban arra, amely évfolyamonként szabja meg: a könyvek és munkafüzetek szövege hány százalékban állhat 150 betűhelynél hosszabb mondatokból. Első, második évfolyamon öt százalék a plafon, majd folyamatosan növekedve a 9-12. évfolyamra eléri a 35 százalékot. A rendelkezésnek nem megfelelő tankönyveket újra kell íratni, majd ismételten jóváhagyatni. Ez meglehetősen költséges eljárás. - A Nemzeti Tankönyvkiadónál idén százmilliós nagyságrendre rúg az ezzel kapcsolatos költség, többszörösére a korábbi évek hasonló ráfordításainak - nyilatkozta a Népszabadságnak Jókai István vezérigazgató.

A szakközgazdász és tanár végzettségű szakember megjegyzi: a tankönyvjóváhagyás szigorításának, így e konkrét szabálynak sem látják értelmét, mivel a gyerekek érdeke nem érvényesül jobban, a megfelelő mondathosszok kialakítását pedig a kiadókra és a szerzőkre kéne bízni. Hasonlóan vélekedik Esztergályos Jenő, az Apáczai Kiadó igazgatója is. Szerinte inkább a még "emészthető" mondathossz szerint kellett volna differenciálni az egyes évfolyamokban. - Egy gimnazistának két körmondatot is meg kell értenie - vélte a pedagógus-igazgató.

A differenciálás szükségességét hangsúlyozta Mayer József oktatáskutató is, aki szerint a nyelvi-szövegértési hátrányt kiegyensúlyozó elképzelés jó, de nem kellőképpen átgondolt. - Egyes gyerekek a régi tankönyveket is jól megértik, mások pedig - akik például nem tanultak meg olvasni - a legfeljebb kétszáz szavas szöveget sem fogják megérteni. Mayer szerint egyensúlyt kellene találni az ismeretközlés és a tudás alkalmazása között; legfontosabb azonban az új módszer kipróbálása lenne, amiről nincs tudomása.

Újdonság az is, hogy a tankönyvpiac liberalizációja óta első ízben az idén állami támogatással már csakis az oktatási miniszter által jóváhagyott hivatalos tankönyvjegyzékről lehet könyvet rendelni. Az oktatási minisztérium honlapján elérhető listán 3567 közismereti, 667 szakképzési kiadvány szerepel.

- Az évi 16,5 milliárdos hazai tankönyvpiac maximált árakkal dolgozik, miközben az iskoláknak egyre kevesebb a pénzük, a tankönyvtámogatás állami normatívája sem változott, a szülők pénztárcájára és az esélyegyenlőségi szabályokra is tekintettel kell lenni, a tartós tankönyvek vásárlásának állami ösztönzése szintén csökkenti a megrendeléseket. Ezt csak "megfejeli" az évről évre csökkenő gyermeklétszám - érvelt lapunknak Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke, a Dinasztia Tankönyvkiadó vezetője. E folyamatok együttesen vezettek az elnök asszony szerint oda, hogy a felére, harmadára csökkent a választható könyvek és kiegészítők száma. Ami nem feltétlenül jó; szerinte ugyanis a piac önszabályozó mechanizmusaira: az árra, a minőségre és a könyvek kedveltségére kellene bízni a "profiltisztítást".

A tankönyves kamara vezetője bírálta a minisztérium háttérintézménye, az Educatio, illetve a Sulinova fejlesztésében létrehozott termékek eljuttatását abba a mintegy hatszáz iskolába, amely részese a Sulinova-projektnek. Szerinte a forgalmazó konzorcium botrányosan későn, május végén juttatta el kínálatát az iskolákba, 20 százalékos áringadozást engedélyezett magának a megrendelések függvényében.

Fischer Alajos, az Educatio Kht. közoktatási igazgatója elismerte: abban igazuk van az iskoláknak, hogy némileg késve kapták meg a rendelési listákat, ám az is igaz, hogy ők (Educatio) már április óta tájékoztatták az intézményeket. Akik valóban komolyan rendelni akarnak az új, kompetenciaalapú oktatási módszerhez kapcsolódó könyvekből, csomagokból, a szeptemberi 5-i pótrendelési határidőig még megtehetik. Továbbá: a kiadványok elektronikus úton letölthetők az Educatio rendszeréből. Végső megoldásként pedig rendelhetnek hagyományos tankönyveket is az érintett iskolák, és azokból is végezhetik a kompetenciaalapú oktatást. Azt azonban visszautasította és konkrét példákkal is alátámasztotta, hogy áraik a normál árak három-négyszeresére rúgnának.
- Sokkal inkább arról van szó, hogy a program első három évében ingyen kapták az intézmények a Sulinova anyagait, most talán meglepetésként érhette őket, hogy fizetni kell értük - szögezte le Fischer Alajos.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.