Húzott Liszt a plébánián

Különleges zenei érdekességet tartogat a Belvárosi főplébánia-templom nyáresti hangverseny sorozata.

Augusztus 25-én a Március 15. téren lesz ugyanis Liszt Esztergomi miséje, a Missa Solemnis vatikáni változatának budapesti bemutatója.

Egy nappal előbb az esztergomi bazilikában hangzik fel a katedrális 1856-os felszentelésére írt mű egyszerűsített formájában: orgonakísérettel és mélyvonós zenekarral. A változatot egy vatikáni pap készítette el, a "húzásokat" pedig maga Liszt Ferenc látta, s jóvá is hagyta. A 18 órakor kezdődő hangverseny magyarországi bemutatónak számít.

Az ötlet egy Köln melletti kisváros, Eschweiler Liszt Ferenc Társaságának tagjaitól, s Ács József zongoraművész-karnagytól származik. Szponzorok támogatásával feldolgozták, megjelentették és megtanulták a művet, amelynek ősbemutatóját Németországban tartották. A német Liszt-rajongókhoz csatlakozott a budapesti Belvárosi főplébánia-templom kórusa, a budai Profun énekegyüttes, valamint a Mátyás-templom és az esztergomi bazilikai énekkara. A 120 tagú kórus tartja augusztus 24-én a hazai bemutatót Esztergomban, Baróti István karnagy vezetésével. A másnapi, budapesti előadást Virágh András orgonaművész, karnagy-zeneigazgató vezényli.

A Belvárosi főplébánia kórusa 1687-ben jött létre. Legfőbb feladatának Liszt Ferenc szellemi hagyatékának ápolását, s értékeket hordozó magyar alkotások megszólaltatását tekinti. A legklasszikusabb értelemben vett amatőr együttes, 20 és 70 év közötti tagjai szabadidejükben próbálnak, s lépnek fel templomokban, hangversenyeken. Munkájukat a Belvárosi Zenei Alapítvány segíti, amelynek támogatásával jöhetett létre a Liszt-bemutató is. Bár az ünnepi hangverseny költségeihez még nem kevesebb, mint 300 ezer forintot kell előteremteniük.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.