Enyhe ítélet, kétes szabadulás

Mindössze öt és fél évre ítélte egy amerikai katonai törvényszék a jemeni Szalim Ahmed Hamdant, Oszama bin Laden egykori sofőrjét.

A hadbíró ebbe is beszámítja az eddig a guantánamói fogolytáborban töltött öt év egy hónapot, így akár már januárban szabadulhat. Sorsa azonban még távolról sem dőlt el, mert egy külön katonai eljárásban egyszer már ellenséges hadviselő félnek nyilvánították, így elvben akár a terrorizmus ellen vívott háború befejezéséig is rács mögött maradhat. Az amerikai hatóságok haza is toloncolhatják, ám Jemen ebből a szempontból kétes partner, mert a minimális erőfeszítést sem teszi a terrorizmus ellen.

A guantánamói foglyok közül Hamdan volt az első, akit törvényszék elé állítottak. Az Egyesült Államok a második világháború óta először alkalmazta a katonai ítélő bizottság intézményét. A mindössze négy osztályt végzett, negyven év körül járó férfi sorsáról hat katonatisztből álló esküdtszék és egy hadbíró döntött. A vádat képviselő tisztek harmincévi szabadságvesztést javasoltak, a Hamdan védelmét ellátó katonai ügyvédek az elengedése mellett érveltek. A sofőr az eljárás során bocsánatot kért az al-Kaida által okozott fájdalomért, és beismerte, hogy azt követően is kitartott kenyéradó gazdája mellett, hogy tudomást szerzett a terrortámadásokról. Mint mondta, el kellett tartania feleségét és két lányát, és Oszama bin Laden jól fizetett.

Hamdan a hadbíró szerint is "kis hal". Az ő ügyében született ítéletből nem lehet arra következtetni, mire számíthatnak a terrortámadások előkészítésében részt vevő al-Kaida- vezérek, akik közül többen szintén Guantánamón várnak a perükre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.