Ismét kihallgatták Ehud Olmertet

Pénteken ismét kihallgatták Ehud Olmert korrupcióval vádolt izraeli kormányfőt. Olmertnek a pénteki volt az ötödik rendőrségi kihallgatása: a korábbiakhoz hasonlóan a rendőrség Nyugat-Jeruzsálemben lévő rezidenciájával kapcsolatos csalásokról faggatta a leköszönő kormányfőt. A kihallgatás rendőrségi illetékesek szerint több mint három órán át tartott.

A rendőrség azzal gyanúsítja Olmertet, hogy jelentős összegeket vett fel készpénzben Morris Talansky amerikai zsidó üzletembertől jeruzsálemi polgármesterként (1993 és 2003 között), majd ipari és kereskedelmi miniszterként (2003 januárja és 2006 között). A kormányfőt azzal is gyanúsítják, hogy repülőjegyeket kétszer számolt el és áron alul vett házat Jeruzsálem nyugati részében.

A rendőrség - ipari és kereskedelmi miniszterként elkövetett - hivatali hatalommal való visszaélés ügyében is nyomozást folytat Olmert ellen.

Csütörtökön előállították Eldad Rotmant, aki Olmert tanácsadója volt minisztersége idején. Tanúvallomása alapján feltehetően az a vád is felmerül a kormányfő ellen, hogy párthíveit ültette a minisztérium fennhatósága alá tartozó egyik intézmény élére, a rendőrség feltehetően vádemelési javaslatot tesz az ügyészségnek az ügyben.

A miniszterelnök július 30-án jelentette be, hogy lemond tisztségéről szeptemberben, miután megválasztják pártja, a Kadima új elnökét. A két fő jelölt a pártelnöki és egyben a kormányfői tisztségre Cipi Livni külügyminiszter és Saul Mofaz volt védelmi miniszter.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.