Az olimpia elleni merényletekkel fenyegetőzik egy iszlamista csoport

Egy iszlamista csoport közvetlenül az olimpia  kezdete előtt közzétett videofelvételén azzal fenyegetőzik, hogy  merényleteket követ el közlekedési eszközök ellen az ötkarikás  játékok alatt Kínában.

A hatperces felvételen a csoport felszólította a muzulmánokat, hogy ne tartózkodjanak azokon a közlekedési  eszközökön, repülőgépeken, vonatokon, buszokon, azokban az  épületeken vagy helyeken, ahol a kínaiak - jelentette be két  amerikai szervezet, amely fegyveres csoportok megfigyelésére  szakosodott.

A felvételt valószínűleg a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur  (Xinjiang Uygur Zizhiqu)) autonóm terület elszakadásáért küzdő  Turkesztáni Iszlám Párt készítette - közölte csütörtök este a SITE  Hírszerző Csoport és az IntelCenter. Az iszlamista csoport székhelye  feltehetően Pakisztánban van, és szakértők szerint vezetőségét az  al-Kaida nemzetközi terrorhálózat képezte ki.

A képsorokon a fekete turbános, terepszínű ruhát viselő, arcát  elfedő beszélő a Hszincsiangban élő muzulmán kisebbség, a török ajkú  ujgurok nyelvén beszél.

Az augusztus elsején kelt felvételen egy égő pekingi olimpiai  logó és egy felrobbanó olimpiai helyszín szolgál grafikus  illusztrációként.

A férfi később "Kína muzulmánokkal és Kelet-Turkesztánnal  szembeni kegyetlenségeiről" beszél, "amelyek jogossá teszik a  kommunista rezsim elleni dzsihádot" (iszlám szent háborút). Kína  elnyomja az iszlámot és ateizmusra kényszeríti a muzulmánokat azzal,  hogy elfogja és meggyilkolja az iszlám hitoktatókat, lerombolja az  iszlám iskolákat. A kínai születésszabályozási program abortuszra  kényszeríti a muzulmán nőket - sorolja az AK-47-es gépkarabélyt  szorongató beszélő. A háttérben arab felirat hirdeti egy fekete  plakáton, hogy "egy az Isten, Allah és Mohamed az ő prófétája".

A Turkesztáni Iszlám Párt csaknem két hete már fenyegetőzött  azzal, hogy támadásokat hajt végre a világversenyek idején, egyúttal  magára vállalt több merényletet, köztük három autóbusz  felrobbantását júliusban a délnyugat-kínai Kunming városában. A  buszok elleni támadásokban két ember meghalt és tizennégyen  megsebesültek.

Kína szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be az ötkarikás  játékok idejére. Pekingben és más olimpiai helyszíneken több mint százezer katona és rendőr ügyel a biztonságra.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.