Gyilkolni akartak a Molotov-koktélos támadók a szabolcsi Piricsén

Molotov-koktélokat dobtak házakra és lábon lőttek egy nőt Piricsén  péntekre virradóra - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei  Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-vel. Az Országos Cigány  Önkormányzat (OCÖ) szerint etnikai támadás történt. Az ügy  vizsgálatát a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vette át.


A Nyírbátorhoz közeli településen ismeretlen tettesek több Molotov-koktélt dobtak két, egymás melletti lakóépületre, amelyben  többen, köztük gyerekek is tartózkodtak - mondta a megyei rendőrség  szóvivője.
Fülöp Gergely főhadnagy tájékoztatása szerint egy középkorú  nő a lábán súlyosan megsérült egy lövéstől, amikor kilépett az  utcára. A nőt kórházba szállították.

A szabolcsi rendőr-főkapitányság több emberen elkövetett  emberölés kísérlete miatt indított nyomozást.
Fülöp Gergely péntek délelőtt arról számolt be, hogy még tart a  helyszíni szemle, de egyelőre olyan adat nem merült fel, hogy a  támadásnak etnikai vonatkozása lenne.

Mint hozzátette, több lövést is leadtak a házakra, de azt, hogy  pontosan hányat, a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölte.  Tájékoztatása szerint éles lőfegyverből adták le a lövéseket,  típusát fegyverszakértői vizsgálat állapítja meg.

A főhadnagy elmondta: az országos rendőrfőkapitány döntése  értelmében a piricsei ügy vizsgálatát a Nemzeti Nyomozó Iroda vette  át. A szabolcsi rendőrségi szóvivő a döntés okáról nem adott  információt.
Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke az MTI-nek azt mondta: a piricsei  kisebbségi önkormányzat vezetője kora reggel telefonon értesítette  az esetről, mert közlése szerint az éjszakai támadás áldozatai a  cigány kisebbséghez tartoznak.

Véleménye szerint a Szabolcs megyei eset a múlt hónapban  Galgagyörkön történt éjszakai támadás folytatása lehet, akkor  ugyancsak Molotov-koktélt dobtak és többször rálőttek romák házaira  ismeretlenek.
Kolompár Orbán közölte: az OCÖ figyelemmel kíséri a nyomozást,  és egy általa vezetett képviselői delegáció elindult a településre,  hogy személyesen tájékozódjon a történtekről.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy szélsőjobboldali radikális  eszme követői, megtestesítői rendszeres támadást intéznek a  cigányság ellen, gyújtogatnak, lövöldöznek, gyilkossági kísérleteket  követnek el" - jelentette ki, hozzátéve, a cigányok rettegésben  tartása, megfélemlítése hónapok óta tart, "és úgy látszik, most már  továbbléptek, a megsemmisítésükre törekednek".

Annak kapcsán, hogy a rendőrség közlése szerint eddig nem merült  fel etnikai vonatkozás az ügyben, Kolompár Orbán úgy fogalmazott: a  több településen és több alkalommal történt hasonló támadásoknál is cigányok voltak az áldozatok, ezért nem lehet másról beszélni.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.