Orosz harckocsik indultak Dél-Oszétiába

Grúz csapatok hajnalban behatoltak Dél-Oszétiába, és a főváros nagy részét elfoglalták. Heves harcok folynak. Az ellentmondásos beszámolók máris több száz halálos áldozatról, orosz katonai beavatkozásról és Tbiliszi burkolt amerikai segítségkéréséről szólnak. A külföld a harcok leállítását.

A HÍREK, AHOGYAN ÉRKEZNEK:

21:50
Rice felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben Grúzia területi épségét 

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter felszólította pénteken Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben Grúzia területi épségét, szüntesse be grúz célpontokra mért légi csapásait, és vonja ki szárazföldi harcoló alakulatait grúz földről.
Az amerikai diplomácia vezetője azonnali tűzszünetet sürgetett, és közölte: Washington együttműködik európai partnereivel, hogy nemzetközi közvetítő missziót szervezzen a válság megoldása végett.
Rice leszögezte, hogy a nemzetközi közvélemény támogatja Grúzia szuverenitását és területi integritását, méghozzá nemzetközileg elismert határain belül. Egyben közölte: a konfliktus rendezését célzó erőfeszítések sikeréhez sürgős szükség van Oroszország segítségére.

Megfigyelők szerint az Egyesült Államok számára a dél-oszétiai konfliktus érzékeny kérdésnek számít. A Bush-kormányzat Grúziát szoros szövetségesnek, demokratikus államnak, s a NATO-tagjelöltnek tartja. Ugyanakkor Washington nem akarja rontani kapcsolatait Moszkvával, mert számos globális témában, például az iráni atomprogram ügyében, vagy a közel-keleti békeerőfeszítések kapcsán szüksége van az oroszok együttműködésére. Ráadásul számos kérdésben (többek között az amerikai rakétatelepítési terv, vagy éppen Grúzia NATO-felvétele témájában) már így is vita van a két ország között. 21:40
Újból összeült a BT a dél-oszétiai konfliktus ügyében


- Újból összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken New Yorkban (magyar idő szerint este), hogy megpróbáljon megoldást találni a kiszélesedő dél-oszétiai fegyveres konfliktusra.
Diplomáciai források jelezték, hogy a BT öt állandó tagállamának képviselői tanácskoztak az ülés hivatalos kezdete előtt, és közel jutottak egy olyan nyilatkozat szövegének elfogadásához, amely felszólítaná a konfliktusban érintett feleket - Oroszországot és Grúziát - az erőszak beszüntetésére.

21:15
Merkel a harcok azonnali beszüntetésére szólított fel


Angela Merkel német szövetségi kancellár felszólította pénteken a dél-oszétiai fegyveres konfliktusban érintett feleket a harcok azonnali beszüntetésére. Hangsúlyozta Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel és Mihail Szaakasvili grúz államfővel folytatott telefonbeszélgetéseiben, hogy nem lehet katonai eszközökkel megoldani a konfliktust - közölte Berlinben Thomas Steg kormányszóvivő.
- A konfliktus minden részvevőjének hozzá kell járulnia a korábbi állapot lehető leggyorsabb helyreállításához és egy politikai megoldás kimunkálásához - idézte a szóvivő a kancellár szavait.

19:15
Az Európai Unió a tűzszüneti kezdeményezésen dolgozik

Az Európai Unió bejelentette pénteken, hogy már dolgozik a grúziai tűzszüneten, és felszólította az ellenfeleket az összecsapások azonnali leállítására. Az Egyesült Államok csatakozott a kezdeményezéshez.
Az Európai Unió az összes főszereplővel kapcsolatba lépve tűzszüneten dolgozik, hogy megelőzze a konfliktus kiterjedését" - közölte az unió elnökségét adó Franciaország egy brüsszeli közleményben.
A dokumentumban arra is felszólítják a feleket, hogy haladék nélkül kezdjék újra a tárgyalásokat a válság politikai megoldása érdekében, "tiszteletben tartva Grúzia szuverenitását és területi egységét". További részleteket erről a tűzszüneti kezdeményezésről nem közöltek.
Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Javier Solana a maga részéről egy sor megbeszélést tartott Szergej Lavrov orosz és Jekatyerina Tkeselasvili grúz külügyminiszterrel - mondta a szóvivője, hozzátéve, hogy az unió kaukázusi különmegbízottja, a svéd Peter Sennby még pénteken Grúziába utazik. Ugyanoda tart Petras Vaitekunas litván külügyminiszter is, hogy a helyszínen tájékozódjék, és az eredményről tájékoztassa uniós partnereit.

18:50
Bush támogatja Grúzia területi épségét

- George Bush elnök az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Grúziát és folyamatosan tájékozódik a szakadár grúziai területen, Dél-Oszétiában orosz részvétellel zajló válságról - közölte pénteken a Fehér Ház.
"Ismételten biztosítani akarom Grúziát arról, hogy az Egyesült Államok támogatja területi épségét és azonnali fegyverszünetre szólítunk fel" - közölte Dana Perino fehér házi szóvivő Pekingben kiadott közleményében.
"Felszólítunk minden felet - grúzokat, déloszétokat és oroszokat - a feszültség csökkentésére és a konfliktus elkerülésére" - közölte a szóvivő.

A valószínű amerikai elnökjelöltek is felszólították pénteken Oroszországot és Grúziát, hogy vessenek véget a katonai akciónak és szélesebb diplomáciai erőfeszítéseket sürgettek a teljes körű háború elkerülésére. Az Iowa szövetségi államban kampánykörúton lévő John McCain republikánus szenátor szerint Oroszországnak ki kellene vonnia a csapatait, míg Barack Obama demokrata párti szenátor elítélte az erőszakot és önmérsékletre szólította fel a feleket.

18:20
Az Egyesült Államok azonnali tűzszünetre szólította fel a szemben álló feleket

A külügyminisztérium szóvivője elmondta: Condoleezza Rice külügyminiszter higgadtságra ösztönzi a feleket magas rangú tisztségviselőkkel folytatott telefonbeszélgetéseiben. Gonzalo Gallegos szóvivő nem nevezte meg az említett tisztségviselőket. Közölte viszont, hogy egy amerikai megbízott utazik pénteken a térségbe. Találkozik a felek tisztségviselőivel, és közvetíteni próbál az ellenségeskedések beszüntetése érdekében. A küldött nevét sem árulta el, csak annyit közölt, hogy az illető még a nap folyamán útnak indul.
A szóvivő leszögezte végül, hogy az Egyesült Államok támogatja Grúzia területi épségének megőrzését.
A Pentagon képviselői kapcsolatba léptek pénteken grúz illetékesekkel, de a grúz fél nem kért segítséget Washingtontól - mondta pénteken az amerikai védelmi minisztérium egy szóvivője. (Előzőleg a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva a grúz elnök azt hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak érdeke, hogy segítséget nyújtson hazájának. "Már egyáltalán nem Grúziáról van szó, hanem Amerikáról, az (amerikai) értékekről" - jelentette ki.)
A Pentagon közölte, hogy egyelőre nem tervezik a Tbiliszi környékén állomásozó amerikai katonák átvezénylését más helyszínre. A Grúziában tartózkodó amerikai katonák semmilyen módon sem keverednek bele a konfliktusba - jelentette ki pénteken az amerikai erők európai parancsokságának szóvivője. Közlése szerint mintegy száz amerikai katonai kiképző van Grúziában.

17:35
A BT sürgős jelleggel felújítja vitáját a dél-oszétiai konfliktusról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken grúz kérésre sürgős jelleggel felújítja vitáját a dél-oszétiai harcok kiszélesedésének ügyéről - közölte egy belga diplomata a világszervezet székhelyén, New Yorkban.
GMT szerint 19 órakor (közép-európai idő szerint 21 órakor) ül össze a BT a kérdés megvitatására - közölte a tanács soros elnökségét betöltő Belgium állandó ENSZ-képviselőjének szóvivője. Jan Grauls belga ENSZ-nagykövet szóvivője azzal indokolta a BT sürgős összehívását, hogy fennáll egy nagyszabású grúz-orosz háború kitörésének veszélye.

A BT 15 tagállama nem tudott egyetértésre jutni a péntekre virradó éjszakán egy olyan nyilatkozatról, amely felszólítaná a feleket, hogy mondjanak le az erő alkalmazásáról. A világszervezet fő döntéshozó testülete csupán aggodalmát fejezte ki a dél-oszétiai helyzet elmérgesedése miatt.

21:40

A déloszét fél is bejelentette Chinvali ellenőrzését

- Az oszét fegyveres erők teljes ellenőrzésük alatt tartják Chinvalit, Dél-Oszétia fővárosát - jelentette be a szakadár kormány szóvivője péntek este. - Chinvali egész városa Dél-Oszétia önvédelmi erőinek ellenőrzése alatt áll a jelen pillanatban (közép-európai idő szerint 20:25 órakor) - mondta Irina Gaglojeva, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett. - A grúz fél kísérleteket tesz Chinvali déli peremvárosainak elfoglalására, folynak a harcok - tette hozzá.

Előzőleg Mihail Szaakasvili grúz elnök pontosan az ellenkezőjét jelentette be: majdnem egész Dél-Oszétia, benne Chinvali grúz elfoglalásáról beszélt a televízióban.

Az orosz békefenntartók parancsnoksága az utolsó jelentésében ádáz harcokról adott hírt a fővárostól délre. 20:50
Moszkva Washingtont győzködi, hogy állítsa le Grúziát


- Az orosz külügyminiszter arra kérte pénteken amerikai kollégáját, hogy állíttassa le Grúziával a dél-oszétiai agressziót, ahogy Moszkva az eseményeket minősíti. A minisztérium internetes oldala szerint Szergej Lavrov a nap folyamán háromszor beszélt Condoleezza Rice-szal. A hívásokat az amerikai politikus kezdeményezte.

A megbeszéléseken Lavrov megpróbálta meggyőzni az amerikaiakat, hogy sürgősen rá kellene venniük a grúzokat "a törvénytelen akciók leállítására, fegyveres erőik visszavonására a konfliktusövezetből, és a korábbi egyezmények betartására". Lavrov hasonló tartalmú üzeneteket küldött Javier Solanának, az Európai Unió fő kül- és biztonságpolitikai megbízottjának és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszternek a jelentés szerint. 20:45
Elkeseredett harcok dúlnak az orosz és grúz erők között Chinvali déli részében

- Elkeseredett harcok dúltak péntek este a hivatalosan Grúziához tartozó szakadár Dél-Oszétia "fővárosa", Chinvali déli részében az orosz békefenntartók és a grúz kormányegységek között - közölte az orosz békefenntartók parancsnoksága a Ria-Novosztyi orosz hírügynökség szerint.

A grúz fél tüzérségi tüzében 12 orosz békefenntartó esett el és 150-en megsebesültek - közölte a parancsokság.
20:10
Abházia minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítsen a testvéri oszét népnek

- Az abház hatóságok mindent tőlük telhetőt megtesznek, hogy segítsék a testvéri oszét népet és megóvják saját biztonságukat - jelentette ki az abház televízióban Szergej Samba, a hivatalosan Grúziához tartozó szakadár Abházia külügyminisztere. Samba az abház nemzetbiztonsági tanács ülése után, Ocsamcsirában beszélt erről, ahol a szakadár terület fegyveres erőinek keleti hadseregcsoportja állomásozik.

A keleti hadseregcsoportot fokozott harckészültségbe helyezték, egységei felvonultak a grúz határ térségéig, de megálltak a békefenntartó erők által ellenőrzött övezet határán. 20:00
Szaakasvili szerint csaknem egész Dél-Oszétia grúz ellenőrzés alá került

- A grúz kormány erői teljes egészében ellenőrzésük alá vonták Chinvalit és szinte egész Dél-Oszétiát - jelentette ki pénteken este Mihail Szaakasvili grúz elnök a nemzethez intézett tévészózatában. Szavai szerint csak Dél-Oszétia északi Dzsava körzete kivétel, az még nem került a grúz kormányerők kezére. Bejelentette, hogy harminc grúz esett el a pénteki harcokban.

19:20

A déloszét elnök már 1400 halottról beszél

- A grúz offenzíva során Dél-Oszétiában 1400 ember veszítette életét - közölte pénteken a déloszét elnök, Eduard Kokojti, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett. A politikus korábban úgy fogalmazott, hogy a terület fővárosában, Chinvaliban több száz békés lakos halt meg. 19:00
Grúzia hazaviszi katonái egy részét Irakból


- Grúzia kivonja ezer katonáját Irakból, és hazaviszi őket, hogy segítsenek az oroszok elleni harcban - jelentette be pénteken a grúz nemzetbiztonsági tanács vezetője. Már közöltük is amerikai barátainkkal, hogy napokon belül visszavonjuk katonai kontingensünk felét Irakból, mert orosz agresszió folyik ellenünk. Köztük vannak a legjobb katonáink - mondta Kaka Lomaia a brit hírügynökségnek.

Grúzia mintegy 2000 embert küldött az iraki szövetséges haderőbe, s ezzel jelenleg az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mögött a harmadik helyen áll a részvevők között.

A Pentagonban pénteken közölték, hogy Grúzia kérte az amerikai hadsereget: bocsásson a rendelkezésére légi eszközöket a grúz katonák Irakból történő evakuálásához és Grúziába szállításához.18:40
Az orosz katonák "keményen fellépnek" a békefenntartókat érő támadások ellen 

- Az orosz katonák keményen fellépnek a továbbiakban a Dél-Oszétiában lévő orosz békefenntartók ellenőrzése alatt álló területek ellen intézett minden támadással szemben - mondta pénteken Igor Konasenkov ezredes, az orosz szárazföldi haderők főparancsnokának munkatársa. Hangsúlyozta, hogy a Dél-Oszétiában lévő grúz erők az orosz tüzérség hatótávolságán belül vannak.

Elmondása szerint az orosz 58. hadsereg Chinvali alatt lévő alegységei pénteken megsemmisítettek több olyan grúz tüzelőállást, amelyből lőtték korábban a várost és az orosz békefenntartók elhelyezési körleteit. Konasenkov szerint a grúz állásokat, amelyekből 122 és 155 milliméteres kaliberű tarackokkal tüzeltek, a Chinvali környékén lévő orosz tüzérségi és harckocsizó alegységek tették ártalmatlanná.

Az ezredes hangsúlyozta, hogy a Dél-Oszétiában lévő orosz békefenntartók csupán könnyű fegyverzettel rendelkeznek, miközben a grúz fél többek között nehéztüzérséggel és harckocsik lövegeivel lőtte elhelyezési körleteiket. 18:00
Oroszország felfüggeszti valamennyi Grúziában irányuló légi járatát

Oroszország helyi idő szerint szombat 0 órától (közép-európai idő szerint pénteken 22 órától) felfüggeszti valamennyi Grúziába irányuló légi járatát - jelentette be pénteken az orosz közlekedési minisztérium Ria-Novosztyi és az Interfax hírügynökség jelentése szerint. A döntést azután jelentették be, hogy Tbiliszi péntekre virradóra támadást indított az orosz-barát grúziai szakadár terület, Dél-Oszétia ellen.

Moszkva 2006 októberében egyszer már felfüggesztette a grúziai légi, szárazföldi és tengeri járatait, mert Grúziában kémkedés vádjával őrizetbe vettek négy orosz katonatisztet. A járatokat idén március 25-én indították újra, a másfél éves embargó jelentős veszteségeket okozott a grúz gazdaságnak. Korábban Moszkva az Oroszországba jelentős mennyiségben exportált grúz ásványvizekre és borokra hirdetett - azóta is érvényben lévő - embargót. 17:20
Lavrov és Rogozin a konfliktusról

- Oroszország igazi békefenntartóként viselkedik a grúz-déloszét konfliktusban - jelentette ki pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában újságírók előtt. - Úgy tudjuk, Temur Iakobasvili grúz miniszter azt mondta, hogy Oroszországnak valóságos békefenntartói magatartást kell tanúsítania. Biztosítom Önöket, hogy éppen ezt tesszük jelenleg - szögezte le Lavrov.

Az orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Grúzia államiságának fennmaradását és a nemzetközi közösség felelős tagjaként élvezett hírnevét kockáztatja azzal, hogy Dél-Oszétiában békés civilek halnak meg. - Magáért beszél, hogy a közös békefenntartó kontingens keretében Dél-Oszétiában lévő grúz békefenntartók tüzet nyitottak ugyanezen kontingens orosz békefenntartóira - hangoztatta.

- Az utóbbi napokban történtekkel "nyilvánvalóvá vált, miért zárkózott el Tbiliszi hónapok óta az erő alkalmazásának dél-oszétiai elkerüléséről szóló dokumentum aláírásától, amit Moszkva számos alkalommal indítványozott - mondta a miniszter. Hozzátette, hogy Grúzia elzárkózik az Abháziára vonatkozóan javasolt hasonló dokumentum elfogadásától is. Emlékeztetett arra, hogy Mihail Szaakasvili grúz államfő azzal utasította el a megállapodások elfogadását, hogy az értelmetlen lenne, hiszen Grúzia nem alkalmaz erőt saját polgárai ellen. Most azonban kiderült, hogy mégiscsak ezt teszi - mondta. - Olyan jelentéseket kapunk, amelyek szerint etnikai tisztogatás folyik déloszét falvakban, emelkedik a menekültek száma, nő a pánik, az emberek igyekszenek az életüket menteni - mondta az orosz diplomácia feje.

Lavrov felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne hunyjon szemet Grúzia nagyarányú fegyvervásárlásai felett Felidézte: Moszkva már korábban is figyelmeztetett arra, hogy Grúzia jelentős mennyiségű támadó fegyvert vásárolt az utóbbi években. - Tbiliszi most alkalmat talált arra, hogy felhasználja e fegyvereket, valamint a külföldi szakemberek által kiképzett kommandósokat - hangoztatta az orosz külügyminiszter.

Dmitrij Rogozin, Oroszország állandó NATO-képviselője Brüsszelben kijelentette: jegyzéket intézett a szervezet tagjaihoz, s már megkezdte - és szombaton folytatja - a konzultációkat a tagállamok nagyköveteivel, amelyeken inteni szándékozik őket Tbiliszi további támogatásától. A diplomata úgy vélte, hogy a bukaresti NATO-csúcs záródokumentuma, amely szerint Grúzia csatlakozni fog a NATO-hoz és ezt harmadik ország nem vétózhatja meg, gyakorlatilag felért az agresszió tudomásul vételével.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő megbízta Vlagyimir Putyin kormányfőt, valamint a rendkívüli helyzetek minisztériumát és a belügyminisztériumot, hogy szervezzék meg a konfliktus által érintett emberek számára a humanitárius segítséget, és megfelelő pénzeszközöket bocsátott ehhez rendelkezésre - közölte pénteken a szabadságon lévő elnök sajtószolgálata.

HÁTTÉR

A grúz kormány csütörtök éjjel döntött amellett, hogy "helyreállítja az alkotmányos rendet" a szakadár Dél-Oszétiában. Lado Gurgenidze grúz kormányfő kijelentette: addig folytatják a hadműveleteket, amíg nem sikerül tartós békét elérni. Az ellentmondásos beszámolók máris több száz halálos áldozatról, orosz katonai beavatkozásról és Tbiliszi burkolt amerikai segítségkéréséről szólnak. A külföld az ellenségeskedések leállítását követeli.
A grúz erők egész éjszaka a szeparatistákat támadták, és péntek reggel betörtek a déloszét fővárosba, Chinvaliba. A városban és környékén nehézfegyverekkel lőtték egymást a szemben álló felek. Délután a grúz kormány már azt jelentette be, hogy alakulatai ellenőrzésük alá vonták Chinvalit. Déloszét vezetők ezzel csaknem egyidejűleg azt mondták, hogy a csapataik tartják állásaikat, és a város továbbra is déloszét ellenőrzés alatt áll.

A hírügynökség helyszíni tudósítóját idézte, aki szerint heves harcok folynak a város déli részén. Ezt megerősítette Eduard Kokojti déloszét elnök is, de hozzátette, hogy erőik ellenőrzik a várost. Mihail Szaakasvili grúz államfő később azt közölte, hogy a grúz erők felszabadították Chinvali nagyobb részét.

A reggeli adatok szerint Chinvaliban több mint 15 polgári személy vesztette életét. Leégett a parlament épülete, megrongálódott a kormányzati épületegyüttes, kigyulladt több emeletes lakóház és más építmény a belvárosban - állította a tájékoztatási bizottság. Hozzátette, hogy grúz harci gépek bombáztak egy déloszét falut, valamint egy segélyszállítmányt, amely Chinvaliba indult.

A Chinvaliban állomásozó orosz békefenntartók szóvivője közölte, hogy a grúz erők tűz alatt tartják az orosz békefenntartók laktanyáját, s hogy a közvetlen tüzérségi vagy rakétacsapásoknak halálos áldozatai és sebesültjei vannak.

Orosz válaszcsapás

Oroszország szóban és fegyverrel is kiállt a déloszét vezetés mellett, és agressziónak minősítette a történteket. Dmitrij Medvegyev elnök figyelmeztetett: Oroszország nem hagyja büntetlenül állampolgárai halálát Dél-Oszétiában. "Ma (péntekre virradó) éjjel grúz csapatok lényegében agressziót hajtottak végre orosz békefenntartók és békés lakosok ellen" - mondta.

Medvegyev leszögezte: Oroszország továbbra is a biztonság szavatolója marad a Kaukázusban. "Fő feladatunknak a béke megőrzését tekintjük" - szögezte le. Az orosz elnök szerint Oroszország törvényesen tartózkodik Grúzia területén, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően békefenntartó missziót ellátva.

A déli órákban arról érkeztek hírek, hogy orosz harckocsik, hadianyaggal megrakott katonai tehergépkocsik és "önkéntesek" indultak útnak pénteken az északoszét fővárosból, Vlagyikavkazból. Mihail Szaakasvili grúz államfő szerint 150 orosz harckocsi és páncélosok hatoltak be Dél-Oszétia területére, és két orosz katonai repülőgép jelent meg a szakadár grúz terület légterében.

A délutáni órákban egy orosz katonai vezető közölte, hogy orosz katonai alakulatok közelednek a déloszét fővároshoz. "Az észak-kaukázusi katonai körzet 58. hadseregének az alegységei elindultak, hogy segítséget nyújtsanak az orosz békefenntartóknak" - idézte a Ria Novosztyi hírügynökség Igor Konasenkov ezredest, a szárazföldi csapatok főparancsnok-helyettesét. Az észak-kaukázusi Vlagyikavkazban műveleti törzset hoztak létre, élén a szárazföldi erők főparancsnokával, Vlagyimir Boldirev hadseregtábornokkal.

A grúz elnök kijelentette: Oroszország háborút visel grúz területen hazája ellen. A CNN hírtelevíziónak nyilatkozva Mihail Szaakasvili azt is hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak érdeke, hogy segítséget nyújtson hazájának. "Már egyáltalán nem Grúziáról van szó, hanem Amerikáról, az (amerikai) értékekről" - jelentette ki.

A déloszét sajtószolgálat internetes honlapja szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy amint az orosz páncélozott járművek elérték Chinvali északi peremkerületeit, a grúzok megkezdték visszavonulásukat az általuk elfoglalt állásokból.

A grúz offenzíva során Chinvali több száz lakosa veszítette életét a déloszét elnök, Eduard Kokojti szerint. Az orosz főparancsnokság közölte, hogy a városban eredetileg tartózkodó békefenntartók közül tíz katona meghalt és harminc megsebesült.

A Dél-Oszétia elleni agresszió alapos indokot szolgáltat az orosz parlamentnek ahhoz, hogy áttekintse a déloszét parlament függetlensége elismerésére vonatkozó felhívását - közölte Szergej Mironov, az orosz törvényhozás felsőházának elnöke.

Az orosz szövetségi tanács jelezte: kész megvitatni az orosz békefenntartók kontingensének növelését. Viktor Ozerov, a tanács védelmi és biztonsági bizottságának elnöke azt a véleményét hangoztatta, hogy Grúzia nem vállalkozott volna a dél-oszétiai agresszióra amerikai és NATO-beli barátai támogatása nélkül. A forgatókönyv szerzőinek célja Oroszország bevonása a konfliktusba, olyan helyzet kialakítása, amely hosszú időre hatással lenne a nemzetközi kapcsolatokra és a térség békéjére - mondta.

Humanitárius folyosó nyílt

Humanitárius folyosót nyit Grúzia pénteken az ostrom alatt álló déloszét fővárost elhagyni szándékozó civilek számára - jelentette be Tbiliszi polgármestere. A Chinvalit lövő grúz haderő pénteken, közép-európai idő szerint délután egy órától háromórás időtartamra beszünteti a támadást, hogy a civilek elhagyhassák a várost - közölte Sota Utiasvili grúz belügyminisztériumi szóvivő.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) hasonlóképp azt szorgalmazta, hogy Dél-Oszétia létesítsen humanitárius folyosót, amelyen át kimenekíthetők a sérültek és a civilek. Az emberbaráti szervezet genfi sajtóértekezletén felszólította a grúz és a déloszét csapatokat, hogy tegyenek különbséget a harcokban közvetlenül részt vevők és a békés lakosság között.

A harcok azonnali felfüggesztését követelik

- A Grúziában tartózkodó amerikai katonák semmilyen módon sem keverednek bele a konfliktusba - jelentette ki az amerikai erők európai parancsokságának szóvivője. Jelenleg mintegy száz amerikai katonai kiképző van Grúziában - közölte John Dorrian alezredes.

A dél-oszétiai ellenségeskedések azonnali beszüntetését sürgette az Európai Unió soros elnökségét adó Franciaország, és ilyen értelmű nyilatkozatok jelentek meg Brüsszelben, Berlinben, Londonban, Kijevben és Ankarában is. Párizs az elkötelezettségét hangsúlyozza Grúzia szuverenitása és területi egysége mellett "a nemzetközileg elismert határok között".

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár több ízben is tárgyalt a nap során orosz és grúz illetékesekkel, nyugalomra intve őket. Azt tervezi, hogy a színfalak mögött folytatja a konzultációkat. Nem hivatalos NATO-források szerint a szövetség óvatos, nem akarja elkötelezni magát egyik oldalon sem.

Lech Kaczynski lengyel elnök elfogadhatatlannak minősítette a Grúzia belügyeibe való beavatkozást. "Grúzia szuverenitását minden feltétel nélkül tiszteletben kell tartani" - hangoztatta az elnök.

Az amerikai Fehér Ház - Pekingből -, majd pedig Condoleeezza Rice külügyminiszter - Washingtonból - a harcok azonnali leállítására és a hadviselő felek közti közvetlen párbeszédre hívott fel. Vlagyimir Putyin orosz kormányfő - ugyancsak Pekingben - elégedettségének adott hangot az amerikai elnöknek a grúziai és dél-oszétiai helyzetről szóló nyilatkozata felett, kiemelve, hogy Bush szerint "senki sem akar háborút".

Dávid és Góliát harca: a grúz és az orosz erők létszáma

A grúz és az orosz hadsereg létszámát, felszereltségét hasonlítja össze a Reuters hírügynökség a déloszét konfliktus kapcsán. A részletek a következők:

 Az orosz haderő 395 ezer emberből áll (ebből 190 ezren sorozott katonák), s emellett 419 ezer fő tartozik a félkatonai erők sorába. 23 ezer harckocsival, 9900 páncélozott szállító harcjárművel, 26 ezer löveggel, 1809 támadó harci géppel és 1932 helikopterrel rendelkezik. A 16 és 49 év közötti (azaz szükség esetén hadra fogható) korosztály létszáma 73,2 millió fő (36,2 millió férfi és 37 millió nő).
A grúz haderő 32 ezer emberből áll (nemrégiben a kormány kérte a parlamentet, hogy engedélyezzen 5 ezer fős bővítést.) A harckocsik száma 128, a páncélozott csapatszállítóké 44, a lövegeké 109. Ezen kívül a grúz haderőnek van 8 támadó harci gépe és 37 helikoptere. A 16 és 49 év közötti korosztályba 1,1 millió férfi és 1,2 millió nő tartozik.

Az erőviszonyok tehát mindenképp az oroszok óriási fölényét mutatják, még akkor is, ha nyilvánvaló: az orosz erők egy hatalmas ország területén vannak szétaprózva, azaz teljes egészében nem lehetne bevetni azokat egy kaukázusi konfliktusban.

(Forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.