Rasszista tücsök és hangya

Durva, obszcén, a harmincas évek antiszemita hecclapjainak szellemiségét idéző, cigányellenes képregénnyel jelent meg egy ismert vicclap az újságárusoknál - adta hírül a Roma Sajtóközpont (RSK). A MÚOSZ elnöksége vizsgálja annak lehetőségét, hogy közösség elleni izgatás, vagy uszítás bűncselekménye miatt az illetékes bűnüldöző szervekhez fordulhat-e.

La Fontaine meséjének, a Tücsök és a hangya történetének átköltött, verses képregényváltozatával jelent meg a Móricka nevű vicclap az újságosstandokon. A negyvenötezer példányszámban megjelenő lap megújulását nagyméretű plakátokkal hirdeti országszerte az újság. A plakátokon a harcsabajuszú, fülbevalós cigányként ábrázolt tücsök baseballütőkkel támad a közterhek alatt sínylődő hangyára. A képregény verses szövegében a szapora, segélyeket elivó, élősködő, részeges, bűnöző, "gyilkolászó" tücsök mocskos szavakkal támad a szorgos hangyára: összeveri, megbecsteleníti és kirabolja. A trágár szöveget obszcén rajzok illusztrálják, melyekben a roma tücsköt többek közt perverz szexuális pózokban ábrázolják. A verses "mese" egyetértően utal a Magyar Gárda alakulására és általánosító módon az olaszliszkai gyilkosságra is, majd azzal a tanulsággal végződik: "Ne hagyd, hogy két Tücsök is / Jusson egy Hangyára!"

A Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) etikai bizottsága vizsgálatot indít a megjelentek miatt - közölte a Roma Sajtóközponttal Halák László, a testület elnöke. A MÚOSZ elnöke pedig állásfoglalást készül kiadni: Eötvös Pál felháborítónak tartja a közlést, amely szerinte a torzult társadalmi beidegződések megnyilvánulása.

György Péter esztéta, az ELTE média tanszékének tanára azt mondta: ilyet még soha nem látott, a képregény példátlan, túlmegy minden határon, és egyértelműen a harmincas évek nyilas hecclapjainak szellemiségét idézi. Halmai Gábor alkotmányjogász szerint felmerülhet, hogy az újság elkövette a közösség elleni izgatás bűncselekményét. A jogász szerint a képregénynek a mai - egyébként is roma- ellenes - közhangulatban kiváltott hatása indokolhatja ezt a tényállást. Halmai azt sem zárta ki, hogy akár a gyűlöletre való uszítás bűncselekményét is kimerítheti a közlés.

Az újság főszerkesztője azonban nem tartja kifogásolhatónak a képregény közlését. Szűcs Alfréd a Roma Sajtóközponttal közölte: 14 éve létezik a lap, régóta ez a stílusuk, és bár voltak pereik, próbálnak egyensúlyozni. A főszerkesztő szerint a képregény "még elmegy", belefér a sajtószabadság határaiba.

A MUOSZ bűncselekménynek tartja a rasszista képregény közlését

A Móricka című vicclap legújabb számában megjelent rasszista képregény közlése miatt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) etikai bizottsága soron kívüli eljárásban kizárta tagjai sorából a lap főszerkesztőjét - közölte a szövetség az MTI-vel pénteken.

Eötvös Pál elnök, a szövetség honlapján azt írta: a MÚOSZ elnöksége vizsgálja annak lehetőségét, hogy közösség elleni izgatás, vagy uszítás bűncselekmény elkövetése miatt az illetékes bűnüldöző szervekhez fordulhat-e.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.