Fejtetőre állított művészet

Fotófaluvá alakul holnaptól egy hétre a Nógrád megyei Cserhátszentiván: a camera obscura jegyében szervez KicsiVilág néven fotográfiai alkotótábort és programokat többek között a Magyar Fotográfusok Háza és az Artbázis Összművészeti Műhely. A tervek szerint erre a hétre fotósok "szállják meg" a falut: különféle hozott és talált anyagokból camera obscurákat építenek, amit csak lehet, camera obscurává alakítanak, majd az elkészült eszközökkel a helyszínen készítenek fotókat.

Camera obscurából sokféle létezik, legismertebb az úgynevezett lyukkamera: egy fényszigetelt doboz, amelybe egy kicsi, kör alakú nyíláson engedik be a fényt. Ez a fajta fotózás elmélyült munkát igényel. Ehhez szeretne segítséget nyújtani a fiatal fotósoknak a tábor, ahová olyan művészeket hívtak meg (Bozsó András, Bölcskey Miklós, Gábor Enikő, Fekete István, Kerekes Gábor, Tarjáni Antal), akik már korábban is alkottak a camera obscura lehetőségeit felhasználva. A táborvezető Telek Balázs Balogh Rudolf-díjas fotográfus, képzőművész, az ArtBázis művészeti vezetője lesz, aki 1994 óta foglalkozik a szerkezetek világával.

Camera obscura - reneszánsz motivációk és motívumok a kortárs művészetben címmel szimpóziumot is tartanak augusztus 15-én délután: ezen az eredményekről, a kortárs és a reneszánsz alkotói attitűdökről, gondolkodásmódokról beszélgetnek majd.

A program zárásaként KicsiVilág Fesztivált rendeznek augusztus 16-án: a világzenei koncertek mellett bemutatják a táborban készült fotókat és az azokat létrehozó eszközöket, vagyis a camera obscurákat a nagyközönségnek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.