Az SZDSZ augusztus végéig vár a kormány programjára

- Megalakulása után száz nappal továbbra sincs programja a kisebbségi kormánynak, nincs világos iránya annak, hogy mit akar a kabinet - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.-  Az SZDSZ augusztus végéig ad haladékot arra, hogy a kormány bemutassa cselekvési programját - tette hozzá a politikus.

- Az ország érdeke és a választók érdeke az, hogy tudjuk, mit akar tenni a kormány, mi a szándéka, mi a cselekvési iránya. Ma ezt senki nem tudja. Eltelt száz nap úgy, hogy nem vagyunk tisztában ezzel a kérdéssel - hangsúlyozta Fodor Gábor. Az SZDSZ augusztus végéig ad haladékot a kormánynak arra, hogy - korábbi ígéretéhez híven - kidolgozza és bemutassa cselekvési programját. Ha ez a program nem lesz támogatható a liberálisok számára, akkor az SZDSZ a szakértő kormány mellett teszi le a voksát, ha ez sem jelent megoldás, akkor el kell kezdeni gondolkozni az előrehozott választásokon - hangsúlyozta Fodor Gábor, majd hozzátette: az elmúlt száz napban visszalépés történt a szolidaritás terén, a gazdaságpolitikában és a környezetvédelemben is.

- A kormányzat csökkenteni kívánja a szociális juttatásokat, a segélyezésre fordított pénzt. Az SZDSZ elhibázottnak tartja ezeket a lépéseket, azzal viszont egyetért, hogy szükség van a szociális ellátások rendszerének átalakítására - tette hozzá.

- Az eddigi nyilatkozatokból az látszik, hogy a kormány várhatóan nem alakítja át érdemben az adórendszert. Mindössze a szolidaritási adó eltörlésére, az adókulcs határának megváltoztatására és némi járulékcsökkentésre lehet számítani. Ennyi azonban nem elég, átfogóbb változtatás szükséges - mondta Fodor Gábor.

A politikus szerint a környezetvédelemben történt visszalépést mutatja például a kamionstop szabályainak megváltoztatása. Ugyanakkor elismerésre méltónak nevezte, hogy a kormány törekszik a gazdasági egyensúly megőrzésére.

Magyarországon május 1-je óta van kisebbségi kormány. A tisztán szocialista kabinet azután állt fel, hogy az SZDSZ április végén kilépett a koalícióból. A liberális párt április 27-i küldöttgyűlésén döntött úgy, hogy a szabad demokraták nem vállalnak tovább szerepet a kormányban.

Ennek előzménye az volt, hogy március végén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök április 30-i hatállyal felmentette tisztségéből Horváth Ágnes egészségügyi minisztert. A liberális párt ezt a lépést a reformok feladásaként, a két párt közötti együttműködés felmondásaként értékelte.

A kisebbségi kormányzás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kormány mögött nem áll ötven százalék plusz egy főnyi, a kabinetet támogató parlamenti többség. A 386 fős magyar parlament esetében ez 194 képviselőt jelent, az MSZP viszont csak 190 mandátummal rendelkezik.

Ezt megelőzően kisebbségi kormányzásra a rendszerváltás óta nem volt példa Magyarországon.

Ahhoz, hogy a szocialista párt kisebbségi kormánya visszanyerje hitelességét, tartalmi és személyi változtatásokra van szükség - fűzte hozzá.

- Az SZDSZ számára sikeres volt az elmúlt pár hónap. A liberálisok érdemi politikai párbeszédet folytattak a többi parlamenti párttal - hangsúlyozta az SZDSZ elnöke.

Fodor Gábor szerint a kormányszóvivő felvetései nem reálisak az elmúlt száz nap értékelésekor, és nem igaz az sem, hogy a kormány csak a hónap végére ígérte programja elkészítését. - A nyári tárgyalásokon azt az ígéretet kapta az SZDSZ, hogy a kormány cselekvési programot tesz le az asztalra augusztusban: a hónap elejére az átfogó, a végére a részletes tervet ígérte a kabinet - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e szorosabb együttműködés az SZDSZ és az MDF között, Fodor Gábor azt mondta: a liberálisok mindenkivel elképzelhetőnek tartják a szorosabb együttműködést, elveik megtartása mellett.

A Fidesz szerdai felvetésére reagálva liberális pártelnök hangsúlyozta: helyeslik a szolidaritási adó eltörlését, ennek azonban egy rendszerbe kell illeszkednie. A Fidesz javaslata szerint október 1-től el kellene törölni a négy százalékos különadót.
Vadai: az MSZP-nek világos programja van

Az MSZP-nek világos programja van: biztonság, partnerség és fejlesztések - reagált Fodor kijelentéseire Vadai Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, a párt elnökségének tagja csütörtökön, Budapesten. Ezt a programot nem feltétlenül papíron kell megvalósítani, sokkal inkább a tettekben kell megjelennie, és május 1-je óta az önálló szocialista kormány tetteivel is bebizonyította, hogy a biztonság, a partnerség, a szolidaritás és a fejlesztés útján halad - közölte a politikus.

Vadai Ágnes az elmúlt három hónap eseményei közül kiemelte azt, hogy Daimler-Benz Magyarországon fogja gyártani egyes  Mercedes-típusait, illetve hogy Budapest lett a székhelye az unió innovációs intézetének.

Vadai emlékeztetett arra is, hogy a kormány megállapodott a fuvarozókkal, és 7-8 milliárd forintos tehercsökkentés várható a magas üzemanyagárak miatt. A fejlesztések területén pedig a szegedi és a debreceni tömegközlekedést emelte ki.

Az államtitkár szerint nagy horderejű változások történtek az egészségügy területén. - Május elseje után a biztonság és partnerség időszaka jellemzi az egészségügyet - fűzte hozzá. Az egészségügyi miniszter 7,1 milliárd forintos új finanszírozási rendszerről állapodott meg a háziorvosokkal, a fogorvosi praxisok finanszírozása 1,2 milliárd forinttal nőtt. Vadai Ágnes utalt arra, hogy az Egészségbiztosítási Alapban megtakarított 5,7 milliárd forintot az ellátás javítására fordítják.

A szociális ügyekkel kapcsolatban azt mondta, "egyesek magukat Kossuth utódjának tekintve úgy gondolták, hogy kezükbe veszik ezt az ügyet, és (...) a szegényeket helyi munkára, ingyen munkaerővé téve kívánják megoldani a kérdést". Mint mondta, a kormány és az MSZP számára a szolidaritás a legfontosabb ebben a kérdésben; nem segélyen kell tartani az embereket, hanem vissza kell vezetni őket a munkaerőpiacra.

Az elmúlt száz nap intézkedései között említette még az uniós nagyberuházások gyorsítását lehetővé tevő törvénycsomagot, a fogyasztóvédelem területén hozott jogszabályokat, a kistelepülések és a kistérségek támogatását, az új polgári törvénykönyv tervezetének elkészítését.

Az MDF szerint Fodor Gábornak nincs igaza, mert szerintük "akkor kezdődik majd a kisebbségi kormányzás első napja, amikor az SZDSZ elszámol hatéves kormányzásával és az utolsó SZDSZ-es delegált is lemond állami pozíciójáról" - közölte reagálásában Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

"Lényeges előrelépés a környezetvédelmi ügyekben"

Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) államtitkára reagálásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt száz napban több lényeges előrelépés történt környezetvédelmi ügyekben. Az MTI-hez eljuttatott közleményében ezek között kiemelte: szimbolikus lépésnek is tekinthető, hogy a zöldtárca környezetkímélő hibrid autókra cseréli elöregedett hagyományos járműveit.

Kitért továbbá arra, hogy a tárca - az EU-s tagállamok közül elsőként - svájci mintára kezdeményezte önálló küszöbérték bevezetését a légszennyezésért leginkább felelős szállóporra. Ez az eddiginél gyakrabban teheti indokolttá szmogriadó elrendelését a lakosság védelméért és rábírhatja az önkormányzatokat komolyabb, a légszennyezettséget csökkentő intézkedések bevezetésére.

Az államtitkár szerint komoly előrelépés a zöldtárca azon kezdeményezése is, hogy a nemzeti parkok területén lévő erdők gazdálkodási és fakitermelési helyett klímavédelmi és ökológiai célokat szolgáljanak. - A környezetvédelmi tárca folytatja azokat a projekteket is, melyek Fodor Gábor minisztersége alatt indultak el. Ilyen például a Rába ügye - tette hozzá.

  (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.