Nem volt mérgezett a heroin

Sem szennyezett nem volt, sem túl tömény az a heroin, amely a hét végén négy ember halálát okozta a fővárosban. Azóta újabb két áldozatot követelt a kábítószer.

Négy nap alatt hat emberéletet követelt a heroin Budapesten. Miként arról lapunk kedden beszámolt, Óbudán és Angyalföldön két-két heroinfogyasztó halt meg a hét végén - minden jel szerint - kábítószer-túladagolásban. Hétfőn a XI. kerületben, egy Fehérvári úti lakásban találtak holtan egy 32 éves nőt, kedden pedig Kőbányán halt meg egy 21 éves férfi.

Ő kevéssel halála előtt azt mondta, gyógyszert szedett be és ráivott, azonban a nyomozók heroinos tasakot és fecskendőt találtak a szobájában, ezért őt is a drog áldozataihoz sorolják.

Hétfőn a BRFK még sem annak a lehetőséget nem zárta ki, hogy az áldozatok túlságosan jó, azaz a megszokottnál töményebb heroint kaptak, s emiatt a szokásos adagjuk soknak bizonyult, sem pedig azt, hogy "mérgezett" drog került a piacra, s az okozta a négy ember halálát.

Nemzetközi Érdemrenddel tüntették ki kábítószer-ellenes munkájáért Orlandóban hétfőn Popper Györgyöt, a budapesti központú Nemzetközi Testőr- és Biztonsági Szolgálatok Szövetségének (IBSSA) elnökét. A komoly presztízst jelentő kitüntetést első alkalommal ítélték oda európai szakembernek. A díjat a Kábítószer-ellenes Tisztek Nemzetközi Szövetségének (INEOA) 49. kongresszusán Stephen E. Minger, az INEOA elnöke adta át.
(MTI)

Ródler Norbert, a BRFK Kábítószer-bűnözés Elleni Szolgálatának vezetője szerdán lapunknak azt mondta: az elkészült vegyész szakértői vizsgálatok valamennyi esetben kizárták, hogy mérgező anyag keveredett volna az áldozatok utolsó drogadagjába.

Nem igazolódott be az a feltételezés sem, miszerint éppen hogy a túl jó minőségű anyag okozta az áldozatok halálát. Ródler közlése szerint Budapesten hét és 40 százalék között változik a heroin tisztasága, azaz egy egygrammos pakettben legalább hét, de legfeljebb 40 százalék a tiszta heroin, a többi úgynevezett felütő anyag, ami lehet valamilyen gyógyszer (porrá tört C-vitamin), de lehet kakaó, sőt téglapor is.

Az áldozatok a szakértők szerint 35-40 százalékos tisztaságú drogot használtak haláluk előtt, azaz az utolsó lövés erőssége a megszokott dózis felső határát nem haladta meg.

Mivel semmiféle mérgező anyagot nem kevertek a heroinba, így a már elfogott dílerekkel szemben a rendőrség gondatlan emberölésért nem indít eljárást. Kábítószer-kereskedelemért azonban igen.

A nyomozás eddigi adatai szerint a két óbudai áldozat azonos forrásból szerezte be a drogot, mint ahogy a két angyalföldi is. Azonban a két-két haláleset között már nincs öszszefüggés, mint ahogy a hétfői és a keddi tragédiák sem hozhatók kapcsolatba az előbbiek egyikével sem.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.