Hernádi Zsolt: Nekünk lett igazunk

Az unió álláspontját és az OMV mostani döntéseit saját korábbi véleményük igazolásaként értelmezi Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Szerinte az osztrák versenytárs még mindig nem tett le "kiiktatásukról".

- Mit szól az OMV bejelentéséhez?

- Déjá vu-érzésem van. Az OMV által közzétett uniós vélemény a mi eredeti álláspontunkat igazolja. Vagyis: a verseny jó dolog. Mi ezt hangoztatjuk folyamatosan, ellentétben az OMV-vel, amely egyszerűen ki akarta iktatni konkurensét. Versenytársunk öszszeolvadásos elképzeléseit mindig is értékrombolónak tartottuk. Biztosak voltunk benne, hogy azok ésszerűen nem kaphatnak zöld utat Brüsszelben.

- A Molt továbbra sem hatja meg az az OMV-érv, miszerint a két cég külön-külön könnyebben válhat harmadik fél felvásárlási célpontjává?

- Az OMV csak ne féltse a Molt. A méret önmagában amúgy sem jelent semmit. Védelmet a hatékonyság, a teljesítmény, az értéknövelés biztosít a számunkra. Versenytársunk mentalitása nagyon idegen tőlünk. Hogy ha nem szabhatja meg itt az irányt, feljelent bennünket Brüsszelben. Az OMV inkább azokkal számoljon el például, akik a biztatására magas áron vásároltak Mol-részvényt.

- A Mol is vásárolt magas áron Mol-részvényt.

- De ezek vételárából az azt eladó tulajdonosaink, valamint - a vett papírok bevonásával - jelenlegi részvényeseink is több pénzhez juthattak.

- Abban talán azért nem volt igazuk, hogy az OMV beáldozta volna a százhalombattai finomítót.

- Ami a magyar politika kőkemény kiállásának köszönhető. Ezt nem is merték felvetni.

- Sok előszobázás kellett ehhez Budapesten és Brüsszelben? Korábbi nyilatkozataikban mentalistákat megszégyenítő módon borítékolták az Európai Bizottság mostani döntését.

- Aki ismeri az EU-t, az tudja, hogy Brüsszelben nem lehet kilincselni a versenyhatóságnál. Csupán volt elképzelésünk az ottani gondolkodásról, amit kivetítettünk a konkrét helyzetre. Igazunk lett. Magyarországon sem múlt semmi a győzködésen, olyan egyértelmű volt a helyzet és százszázalékos a támogatottságunk.

- Most mi következik a két cég viszonyában? A Mol nem kezd ellenfelvásárlási akcióba?

- "Ellentámadást" nem tervezünk, hisz visszafelé is felmerülnének ugyanezek a versenyjogi kérdések. Bár, elnézve az ottani eszközök hatékonyságát, viccesen mondhatnám, segítenénk nekik a vállalatirányításban. Viszonyunkban jelentős változásra nem számítok. Ahogy az OMV tegnapi nyilatkozatai is sejtetik: új módszerekkel bár, de továbbra sem hagynak fel kiiktatásunk szándékával. Folytatják az elmúlt időszakban ellenünk indított pereket, 20 százalékos részesedésüket legalábbis megtartják, és továbbra is egyfajta konszolidációt várnak. Mi azonban ettől függetlenül a saját stratégiánkat szeretnénk követni, például a horvát INA részvényeire teendő ajánlatunkkal vagy az ománi partnerünk egyes eszközeinek átvételével. Ez sokkal inkább biztosíték arra, hogy ne váljunk se az OMV, se más érdekcsoport ellenséges felvásárlási célpontjává.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.