Ítélet született az első guantánamói perben

Megszületett az ítélet az első guantánamói perben: a katonai esküdtszék szerdán egyetértésre jutott Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetője egykori sofőrjének, Szalím Ahmed Hamdannak a perében, bűnösnek mondva ki őt a "terrorizmusnak nyújtott lényeges támogatás" vádpontjában. Ennek nyomán a jemeni férfit életfogytiglani börtön fenyegeti.

A hat tagú zsűri hétfő este vonult vissza, hogy döntésre jusson az ügyben. Más vádpontokban, például az "összeesküvés" vádjában ugyanakkor felmentették a férfit. A washingtoni Fehér Ház egy közleményben leszögezte: elégedett a per végkimenetelével, s azzal is, hogy Hamdant tisztességes eljárásban ítélték el. (Ugyanis mind az Egyesült Államokban, mind külföldön nagyon sokan bírálták a terrorizmussal gyanúsított, s Guantánamóban őrzött foglyokkal szembeni amerikai bánásmódot, illetve az ügyük elbírálására létrehozott speciális katonai bírósági rendszert.)

Két nemzetközi emberi jogi szervezet, az Amnesty International (AI) és a bebörtönzöttek jogait védő Reprieve máris bírálta Hamdan elítélését. Az AI közleménye szerint az alkalmazott procedúrák nem felelnek meg az igazságos eljáráshoz való jog nemzetközi normáinak, s mindez csak hozzáadódik ahhoz, hogy a férfit eleve több mint öt éve illegálisan tartják fogva Guantánamón. A Reprieve pedig azt hangsúlyozta, hogy maga a per "amatőrök munkájához" hasonlított, hiszen olyan bizonyítékokat vettek figyelembe, amelyek előhozatalát egy polgári bíróságon, vagy akár egy hagyományos katonai bíróságon soha nem is engedélyezték volna.

A Pentagon viszont azt közölte, hogy tiszteletben tartja az ítéletet, s még legalább húsz másik fogoly esetében akar hasonló bírósági pert lefolytatni.

Szalím Ahmed Hamdan volt az első fogoly, akit az amerikaiak Kuba szigetén lévő guantánamói támaszpontján bíróság elé állítottak a különleges katonai törvényszékekről szóló, 2006 októberében elfogadott törvény alapján. A guantánamói katonai bíróság azoknak az "ellenséges harcosoknak" nyilvánított külföldi állampolgároknak az ügyében illetékes, akiket - a Bush-kormányzat döntése alapján - nem illetnek meg a katonáknak, illetve polgári személyeknek kijáró jogok.

Hamdant 2001 novemberében fogták el Afganisztánban a tálibok hatalmának megdöntésére indított hadművelet idején, és két föld-levegő rakétát találtak gépkocsijában. 2002 júniusa óta raboskodik a guantánamói börtöntáborban. Hamdan a per során ártatlannak vallotta magát, s rossz bánásmódra panaszkodott.  

Guantánamón jelenleg közel 270 fogoly raboskodik, többségük egyelőre vádemelés nélkül.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.