Az Apeh lecsapott az észak-magyarországi gazdagokra

Lényegesen több adóhiányt állapítottak meg a revizorok az úgynevezett vagyonosodási vizsgálatoknál az észak-magyarországi régióban az év első felében, mint a tavalyi azonos időszakban, összességében 2 milliárd forint folyt be ilyen jogcímen a költségvetésbe - tájékoztatta Tóth István Ferenc, az Apeh regionális igazgatóságának szóvivője.

Az elmúlt év első felében 584 vagyonossági vizsgálatot tartottak a revizorok az észak-magyarországi régió három megyéjében, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben és Nógrádban, ezek majd 60 százaléka mutatott ki adóhiányt - mondta a szóvivő.

Az idei év első felében a 425 megvizsgált adózó majd háromnegyedénél derült fény adóhiányra, a feltárt adókülönbözet csaknem kétmilliárd forintot tett ki.

Az átlagos adókülönbözet 6,2 millió forint volt, míg tavaly ugyanekkor 5,5 millió forint - tette hozzá.

Az észak-alföldi iparkamarák bekeményítenének

Határozottabb és hatékonyabb fellépést sürgettek az észak-alföldi iparkamarák az adóelkerülő vállalkozásokkal szemben szerdán Nyíregyházán sajtótájékoztatón, amelyen az APEH regionális igazgatóságával folytatott együttműködést értékelték a felek.

Mindenkinek adóznia kell, mert csak akkor lesz lehetőség a közterhek mértékének csökkentésére - hangsúlyozta Pekó László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Sziráki András, a Hajdú-Bihar megyei kamara alelnöke hozzátette: fontos cél az adómorál javítása, hiszen ez a gazdasági versenyképesség követelménye is, nem kerülhetnek hátrányba a tisztességesen fizetők az adóelkerülőkkel szemben.

Szilágyi Péter, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet elnöke is azt hangoztatta, hogy fel kell lépni a visszásságok ellen, mert az adótörvényeket kijátszóknak nagy szerepük van a magas közterhek és a vállalkozások közötti verseny-egyenlőtlenség alakulásában.

Nagy Tibor, az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóság vezetője az adóhatóság és a térség iparkamarái közötti együttműködés legfontosabb céljának nevezte az adómorál javítását.

A régióigazgató egyet értett azzal is, hogy a gazdasági verseny tisztaságához hozzátartozik az adók tisztességes fizetése, hiszen a nem, vagy a nem megfelelő mértékben adózók hátrányba hozzák a megrendelésnél a becsületesen teljesítőket.

Nagy Tibor a kamarákkal kialakított több éves kapcsolatot jónak nevezte, s kiemelte azokat a szolgáltatásokat, közte az ingyenes információnyújtást, amellyel főként a kis- és közepes vállalkozásokat segítik. A szabolcsi szervezetnél például könyvelői klub működik, ahol havi rendszerességgel tartanak adótanácsadást.

Az APEH térségi vezetője elmondta: az észak-alföldi régióban az utóbbi években azonos szinten alakul a vállalkozói adóalanyok száma, amely meghaladja az ötvenezret.

Hozzátette: a múlt évi bevallások elemzése az egyéni vállalkozások esetében már befejeződött, a társasági adók teljesítését most értékelik, s hamarosan nyilvánosságra hozzák a tapasztalatokat.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.