A kormány ne kísérletezgessen? Dehogynem!

"...a világ legnagyobb tévedése, hogy a kormányzásban ne lehetne kipróbálni új és új elemeket! A magyar politika egyik nagy rákfenéje a félelem minden újtól" - írja Csizmadia Ervin politkatudós "A kormányzás és az állampolgárok" című esszéjében. - "Holott az eszközközpontú kormányzás új és új kísérleteket jelent. A nyugat-európai kormányok ezer és egy ilyen kísérletet próbálnak ki, kezdve a munkanélkülivé váló, majd újra elhelyezkedő (de új munkahelyükön a réginél kevesebbet kereső) állampolgárok bérbiztosításától kezdve, a tanácskozó állampolgári gyűléseken át a gyermekek vagyonkezelési alapítványáig (hogy csak három példát említsek az ezernyi közül). Egyszer érdemes lenne valóban áttekinteni a tengernyi külföldi példát, és legalább kísérletet tenni annak megvitatására, hogy ezek közül mi jó és hasznosítható, és mi nem Magyarországon. Nem érv az, hogy a fejlett nyugati demokráciák mások és az ottani vívmányok nem ültethetők át magyar talajba. Ellenkezőleg: épp az okozza a problémát, hogy az ottani vívmányokat folyamatosan, de felületesen igyekeznek a magyar kormányok átültetni, s az ilyen kezdeményezések eleve torzóban maradnak, mert nem tudatosítják a magyar társadalomban a külföldi reformok lényegét: a kormányzati és az állampolgári eszközök folyamatos bővítését.
A nyugat-európai kormányzás lényege ugyanis, hogy folyamatosan bővíti egyrészt saját eszközeit a társadalmi anomáliák megoldására, másfelől azonban – ezzel párhuzamosan – a társadalom tagjait is új eszközök használatára ösztökéli saját sorsuk javítására. Magyarországon egyik sincs rendben; a kormány alig alkalmaz új eszközöket – ehelyett direktívákkal él és regulázza a társadalmat -, az állampolgárok pedig semmit nem tudnak a sokat emlegetett autonómiáról, sőt a jelenlegi kormányzást kifejezetten az eddig megszerzett eszközöktől való megfosztásként élik meg.  Új kormányzásfilozófiának még csak a körvonalai sem sejlenek fel! Enélkül pedig akár az MSZP kormányoz, akár egy Fidesz vezette koalíció, a hőn vágyott modernizálódáshoz aligha lehet közelebb jutni."
Csizmadia Ervin "A kormányzás és az állampolgárok" című írása a Méltányosság Politikaelemző Központ honlapján olvasható>>>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.