Egy baloldali médiaegységfront nem mentheti meg Gyurcsány Ferenc székét

A Méltányosság Politkaelemző Központ állásfoglalása

"A hazai médiaviszonyokon végigtekintve egyre kevesebbszer hangzik el, hogy a baloldal van médiafölényben, sőt: újabban a baloldal beszél egyre többször jobboldali médiafölényről. Mintha lejátszódna az, mint korábban (a 90-es évek első felében), csak fordított előjellel. Holott a baloldali médiapolitikának nem volna szabad ugyanazokat a hibákat elkövetnie, amelyeket korábban a jobboldali médiapolitika követett el" - olvasható a Központnak a meltanyossag.hu honlapon közzétett állásfoglalásában.
(...)
"Médiafölény természetesen létezhet (és általában létezik is), de tévútra visz, ha ebből túlzó és egyoldalú következtetéseket vonunk le. Tudományosan is kétségbe vonható következtetés például, hogy a média birtoklásából egyértelműen erős és pozitív hatás származik a médiát birtoklók számára. Korántsem igazolható ugyanis, hogy aki nagyobb médiaerővel rendelkezik, az meg is határozza az állampolgárok választási attitűdjeit. Az már inkább bizonyítottnak látszik, hogy a média - a politikai napirend folyamatos alakításával - meghatározza, miről gondolkodjanak az emberek."
(...)
"...téves a politikai kudarcokért az erősnek mondott médiabefolyást felelőssé tenni, és veszélyes is ez, mert a médiafronton tevékenykedők saját fontosságukat nem a hivatásukból, hanem a hatalom befolyásolásának lehetőségéből kezdik levezetni, a politikusok pedig önigazolást találnak saját hibáikra. A médiahatalom fetisizálása az újságíróknál szereptévesztést, a politikusoknál infantilizálódást eredményezhet. De káros az a fajta értelmiségi hozzáállás is, amely a szakmai elvek támogatása helyett úgy látja: a hatalom megtartása a média birtoklásán, a médiabefolyás növelésén keresztül vezet. Káros ez a nézet azért is, mert rombolja a média becsületét, és végeredményben cinikussá teheti a társadalmat is."

(...)
"Ahogyan egy méltányos gondolkodás jegyében a rendszerváltás utáni években a jobboldali újságírással szemben fogalmazódhatott meg a jogos kritika, ma érvényes ez a baloldali újságírásra is. A jobboldali média állítólagos mai fölényével szemben nem az a hatékony stratégia, ha ezúttal a baloldal kívánja megteremteni az általa manapság hiányolt médiaegyensúlyt. Ajánlatos komolyan venni, hogy Horn Gyula 1994-ben választást tudott nyerni az akkor egyetlen közszolgálati csatorna miépes jellegű elfoglalása után. Egy baloldali médiaegységfront ezért ma nem mentheti meg Gyurcsány Ferenc székét. Ezt a széket csak a miniszterelnök mentheti meg."
Az állásfoglalás a Méltányosság Politikaelemző Központ honlapján olvasható teljes egészében>>>>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.