Osztrák politikus elismerően nyilatkozott a magyar határőrizetről

Elismerően nyilatkozott a schengeni határok magyar őrizetéről Hubert Pirker osztrák európai parlamenti képviselő a Kurier című bécsi napilap szerdai számában.

Magyarország és Szlovákia "külső határőrizete kitűnő" - jelentette ki az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa az újságnak.

A napokban Norbert Darabos osztrák védelmi miniszter a Profil című hetilapnak úgy nyilatkozott, hogy azért kellett meghosszabbítani a hadsereg segédszolgálatát a magyar-osztrák határ mentén, mert a magyarok az ukrán határon nem ellenőriznek kellő komolysággal.

"Vannak arra utaló jelek, hogy Magyarországon Ukrajna vonatkozásában nem veszik mindig komolyan az ellenőrzéseket, mert az ott élő magyar kisebbség nem akar új vasfüggönyt... Beszéltem (erről) szlovák és magyar politikusokkal. Nem volt ellenvetésük" - állította a miniszter, aki az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) burgenlandi listavezetőjeként indul a szeptemberi parlamenti választáson.

Darabos egy keddi bécsi sajtóértekezletén ismét a keleti országrészben élő lakosság biztonságával indokolta, hogy a hadsereg a schengeni határ megszűnése után is segédkezik az osztrák-magyar határ őrizetében. Azzal érvelt, hogy gondok akadnak az ottani határrendőrség felszereltségével, a katonaság segítsége ezért "vállalható és szükséges".

A távozó kormány védelmi minisztere és Maria Fekter belügyminiszter (ÖVP) a hadsereg segédszolgálatának egyéves meghosszabbítása mellett érvel. Alkotmánybírák aggályosnak tartják, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Zöldek elutasítják a segédszolgálat meghosszabbítását.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.