Újjászervezésre vár a rákszűrés teljes rendszere

Teljes átalakítás várható a szűrési rendszerben az Állami Számvevőszék jelentése nyomán. Ellenérdekeltség, törvényi korlátok és rossz beidegződések is gátolják a programot. Mintaként egy önálló szűrőprogram indult.

Alapjaiban épülhet újjá az országos rákszűrő program, miután az Állami Számvevőszék lényegében kudarcként értékelte az eddigi munkát. Miközben az új rendszer készül, a népegészségügyi program egyik felelőse, Kökény Mihály a héten egy új "szűrési csomaggal" állt elő.

A számvevők jelentése csaknem minden ponton elmarasztalta a 2002-ben indított szűrőrendszert, megállapítva, hogy annak céljai biztosan nem teljesülnek. A jelentés szól például az informatikai rendszer alkalmatlanságáról, a nem hiteles adatokról, a vizsgálatokra kijelölt helyek minőségi problémáiról, a Egészségügyi Minisztérium elmaradt intézkedéseiről, illetve a tervezettől messze elmaradó részvételi arányról. Összességében pedig arról: az erre fordított milliárdokat nem hatékonyan költötték el, a rendszer alapvető átalakításra szorul.

A program koordinálásával megbízott ÁNTSZ szerint egyes részekben tévednek a számvevők. Dr. Falus Ferenc tiszti főorvos például azt tartja: az itt elköltött összeg nem kidobott pénz. Hogy hatékonyan elköltött-e, vagy sem, annak eldöntéséhez tudni kellene, hogy mihez képest, de nincs adat. A milliárdos program vezetője szerint a legbotrányosabb, hogy sem ők, sem az ÁSZ nem juthatnak betegkövetési adatokhoz, így nem tudható, valójában mi is történik például egy-egy eredményes szűrés után. Falus doktor azt állítja, egészen bizonyos, hogy a méhnyakrák esetében az elképesztően alacsony részvételi szám statisztikai hiba. (Az itteni 3-5 százalékhoz képest az egészségbiztosítónál 30 százalékos átszűrtséget mutatnak a jelentések.)

A jelentést készítő Winter Zsuzsa szerint azontúl, hogy a tárca nem tüsténkedett a szükséges jogszabályok elkészítésében, az egészségügyi kassza nem kapott pluszpénzeket a szűrésekhez, az ÁNTSZ olyan méretű rendszert alakított ki, amelyet még csak ellenőrizni sem képes. Az ÁSZ szakértője szerint miközben a népegészségügyi szolgálat előzetesen fontosnak tartotta a laborok és szűrőállomások számának korlátozását, szakmai minőségének biztosítását, ma mégis követhetetlen, hogy hol vizsgálják a résztvevőket. Winter Zsuzsa szerint az adatok összekapcsolása mellett a háziorvosok bevonása lenne az alapja annak, hogy végre működjön a rendszer. A Nyírségben például a helyi koordinátor és egy önkormányzati busz segítségével volt, ahol 70 százalékos átszűrtséget produkáltak a szakemberek. Ez pedig a minimuma annak, hogy egy program hatékony legyen.

Döbrössy Lajos, a WHO egykori szűrési koordinátora, a program szakmai "mentora" jórészt igazat ad a beszámolónak. Az adatbázisok összekapcsolása nélkül szerinte is béna a rendszer, ezt első helyen kellene rendezni. A méhnyakrákszűrés egészét kellene földig rombolni, s új alapokra építeni.

- Kirívó és példátlan, hogy nőgyógyászokhoz kötött a kenetvétel még mindig, a vizsgálatok jó része pedig a programon kívül történik, így a kimeneteléről fogalmunk sincs. Az emlőszűrésnél is elmennek a nők diagnosztikus vizsgálatokra, viszont nem a szűrésre kijelölt helyekre. Szűréskor ugyanis tűt keresnek a szénakazalban, de úgy, hogy erre ott valóban képesek is - mondja a szakember. Szerinte a legnagyobb hiba mégis az volt, hogy az ÁNTSZ kényszerű kompromisszumokat kötött, miközben a munka a lehető legjobb elgondolások alapján indult meg.

A legnagyobb kudarcnak sokan, de maga az Állami Számvevőszék is a vastag- és végbéldaganatok szűrésének leállítását tartják. A számvevőszék szerint egyenesen elfogadhatatlan, hogy Magyarországon e betegség szűrése érdekében semmi sem történik, miközben évente ötezer ember hal meg ebben a betegségben.

A szocialista szakpolitikus, Kökény Mihály közben egy új csomag összeállítását jelentette be, amelynek keretében a középiskolákban és szakmunkásképzőkben 16 éves korban általános egészségi állapotfelmérést vezetnének be. Ez a program kitér arra is, hogy akár ősszel elindulna a vastagbélrák országos szűrése is. Annak pontos menete egyelőre kérdéses, de a szakemberek az eddigiektől eltérően szerveznék a szűrést. Dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológusok Társaságának tiszteletbeli elnöke szerint egyszerűen azt kell elérni, hogy legyen finanszírozott a tükrözés, akár a magánrendeléseken is, s egy komoly kampánnyal meg kell értetni, miért fontos a vizsgálat.

- Mindössze 15-20 perc, és a biztosítónak nem több néhány ezer forintnál, nincs tévedés, szinte százszázalékos biztonsággal mondja meg, van-e baj. Ráadásul tízévente bőven elég, ha elmegyünk - mondja a professzor, aki szerint így a halálozást öt-nyolc éven belül akár felére is lehet csökkenteni.

Az országos szűrés átalakításához modellprogramot indított nyár elején az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Tisztiorvosi Hivatal. Az ajak- és szájüregi rák okozta halálozás ugyanis drámaian megnőtt Magyarországon: az utóbbi években háromszorosára, az elmúlt 30 évben a 40-60 év közötti férfiak körében 14-szeresére. - A férfiak és nők esetében egyaránt a legrosszabbul állunk Európában. Pedig az időben felfedezett és kezelésbe vett szájüregi rák az esetek 80 százalékában meggyógyítható, ennek ellenére a páciensek jelentős része már előrehaladott stádiumban kerül orvoshoz - mondja Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Igazgatója. - A dohányzás önmagában hússzoros, a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása pedig harmincszoros, a kettő együtt hatszázszoros rizikónövekedést okoz. A modellprogram indításakor az ÁNTSZ régiós szűrési koordinátorainak segítségével háziorvosok, foglalkozás-egészségügyi orvosok és fogorvosok kapcsolódtak be összesen 209-en, az ország 141 településéről. Az orvosok azt vállalták, hogy a rendelésükön bármilyen panasszal jelentkező 40 év feletti férfiak és nők - egyszerű, ötperces - szűrővizsgálatát elvégzik. Az adatvédelmi törvény betartása mellett, online küldik az eredményeket az ÁNTSZ szerverére, ahol automatikusan összesítik azokat. A kiszűrtek nyomon követése a program része, így év végére pontos eredmények lesznek. Az év első öt hónapjában már 46000 szűrésről jött adat. Rosszindulatú elváltozás gyanújával 188 embernél, míg jóindulatú elváltozást 1116 főnél találtak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.