Szülők bosszúja lenne a Montessori-ügy?

Fellebbez az Oktatási Hivatal határozata ellen az egymillió forintra megbírságolt Montessori Általános Iskolát és Gimnáziumot fenntartó alapítvány.

- Adminisztratív hibáink voltak, ezek abból adódtak, hogy nem ismertünk kellően minden jogszabályt. A hibákat igyekszünk mihamarabb kijavítani, és garantáljuk, hogy hasonlók a jövőben nem fordulnak elő - mondta lapunknak Illés Jenő, a Montessori Stúdium Alapítvány titkára. Az Oktatási Hivatal (OH) egyes állításait azonban vitatják, és élnek fellebbezési jogukkal.

Elsősorban a fejlesztőmunka nem kielégítő voltára tett megállapításokat utasítják viszsza, mondván: több, évtizedes gyakorlattal rendelkező fejlesztőpedagógus dolgozik az iskolában. Ami a tanárok nem megfelelő végzettsége miatti kifogásokat illeti, azokról Illés Jenő kijelentette: voltak ugyan a főiskolai tanulmányaik utolsó évében járó pedagógusaik, de alkalmazásukra a törvény szerinte lehetőséget biztosít.

A maximálisan kiszabható bírság összegét is fájlalja és igazságtalannak érzi az alapítvány képviselője, mondván: ne akarjon az általuk fenntartott intézményen példát statuálni az OH. Az egymilliós bírság egyébként Illés Jenő szerint összefügg azzal, hogy Gyurcsány Ferenc fia a Montessori-iskolában tanult és érettségizett. A titkár úgy véli: a hivatalok emiatt szigorúbban jártak el náluk, mint másutt tették volna.

A Montessori-botrány egyébként éppen az érettségi miatt robbant ki. Több szülő sérelmezte, hogy a hét végzős közül csak kettőnek sikerült az érettségi - az egyik a miniszterelnök fia. Illés Jenő emlékeztetett: a hivatal az érettségi körül nem talált törvénysértőt. (Az OH tíz adminisztratív, eljárásbeli szabálytalanságot említ határozatában, ám az érettségi eredmények megsemmisítését nem javasolja, így azt sem találták megalapozottnak, hogy kivételeztek volna a miniszterelnök fiával.
- A szerk.)

A tömeges bukásra azzal reagált az alapítvány titkára, hogy az évfolyamban valóban kevésbé jó tanulók voltak, de korábban egyetlen gyermek sem bukott meg az érettségi vizsgáikon. Egyébként pedig az intézmény telt házzal üzemmel, a működésük négy éve alatt az induló negyvenötről másfél száz körülire tornázták fel a diáklétszámot. - A szülők igenis bíznak bennünk, a mostani botrány hatására egyetlen család sem lépett vissza.

Természetesen a vesztegetés gyanúja, az OH ezzel kapcsolatos ügyészségi bejelentése is szóba kerül. Megtudjuk: a fenntartó és az iskola is áll az esetleges vizsgálat elé. Az ügy hátteréről az alapítványi titkár elmondja: a szülők többsége átutalással fizeti be az alapítványi támogatást az alapítvány számlájára, s megkapják a szükséges adóigazolásokat. Az a néhány család, amelyik készpénzben fizet, nyugtát kap. Illés Jenő lapunknak leszögezte: mindenki kapott elismervényt a befizetéseiről.

Ami a konkrét vesztegetési ügyet illeti, arról a következőképpen szól a intézményfenntartó verziója: június 10-én négy család kereste fel az iskola vezetőit és tanárait, és azt mondták: bármennyit hajlandók fizetni azért, hogy gyerekük érettségi bizonyítványhoz jusson. Az ajánlatot az intézmény vezetője és a tanári kar határozottan visszautasította. Az erről készült feljegyzést az iskolaigazgató eljuttatja az ügyészséghez.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.