Merénylet után razzia Nyugat-Kínában

Tizennyolc "külföldi terroristát", illetve "agitátort" vett  őrizetbe a kínai rendőrség a nyugati Hszincsiang-Ujgur autonóm  területen ((Xinjiang Uygur Zizhiqu) - jelentették be a kínai  hatóságok kedden Kasgárban, egy nappal a rendvédelmi erők ellen ott  elkövetett merénylet után.


A hírt közlő Si Ta-kang, a kommunista párt kasgári titkára sajtóértekezletén nem említette az elfogottak nemzetiségét, sem azt,  hogy mikor történtek az őrizetbe vételek, csak azt közölte, hogy egy  korábbi (nem a hétfői) erőszakcselekménnyel kapcsolatosak. (Az Új  Kína híradása szerint az év eleje óta fogtak el összesen 18  "+kelet-turkesztáni+ terroristát".)

Tizenhat rendőr meghalt, másik tizenhat pedig megsebesült hétfő  reggel egy határrendészeti állomást ért támadásban. A beszámoló  szerint a Kasgar városában végrehajtott támadás során "felkelők" egy  teherautóval hajtottak az ellenőrzőpontnak, majd két gránátot dobtak  az állomásra, s azok felrobbantak. A két támadót a hatóságok  elfogták.

A párttitkár szerint a hétfői merénylet elkövetői "erőszakos,  lélektani háborút próbálnak indítani az olimpiai játékok ellen", és  "2008-at a gyász évévé akarják változtatni Kínában".

Az autonóm területen mintegy tízmilliónyi muzulmán vallású,  törökül beszélő ujgur kisebbség él. Egyes csoportjaik arra  törekszenek, hogy Kelet-Turkesztánban, ahol 1930 és 1949 között két tiszavirág-életű köztársaságuk volt, önálló államot hozzanak létre.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.