Újra itt van Jörg Haider

Az osztrák belpolitikát nyomon követőket nem érte meglepetésként Jörg Haider bejelentése: ismét átveszi az általa alapított, - a korábban oly sikeres Szabadságpártból kivált - BZÖ (Szövetség Ausztria Jövőjéért) vezetését, s egyszersmind a párt kancellárjelöltjeként indul a szeptemberi parlamenti választáson.

Ő maga – biztosította a nyilvánosságot Haider – mindenképpen marad karintiai tartományi előjáró, nem kíván visszatérni Bécsbe, a szövetségi politikai színtérre. Vagyis egyedül célja megmenteni a pártot, amely két éve éppen csak bejutott a parlamentbe, alaposan lemaradva az eredeti elnevezést megtartó FPÖ mögött. Sőt, a jelenlegi állás szerint elképzelhető, hogy nem éri el a 4 százalékos bekerülési küszöböt.  Az okok között nem utolsósorban a Haider visszavonulása után a párt élére került Peter Westenthaler nem túl hatékony tevékenysége áll, amit csak tetéz, hogy a minap hamis tanúzás vádjával eljárás indult ellene. Ez volt az utolsó csepp a pohárban, ezek után szinte logikus lépésnek tűnt Haider visszatérése a párt és a választási lista élére.

Ezzel együtt kérdés, vajon országos szinten mennyi maradt Haider vonzerejéből. Hogy mivel kívánják visszaédesgetni a választókat, az a lista második helyére kiszemelt politikus személyéből egyértelmű: Ewald Stadler, újfasiszta színezetű, élesen idegen ellenes nézeteiről ismert politikus, még szélsőségesebben jobboldali, mint a nagy ellenfél, a régi FPÖ –t –sikeresen - továbbvivő Hans-Chrsitian Strache. Tény, hogy a választáson induló többi párt kivétel nélkül elutasítja mindkettejükkel az együttműködést.

A nagy visszatéréseknek ezzel nincs vége. Ismét indul a választáson az 1993-ban - az FPÖ-t elhagyó politikusok által - alapított Liberális Fórum, amely a kitűnő képességű és rokonszenves politikusnak tartott Heide Schmidt-tel az élen rövid tündöklés után1999-ben kibukott a parlamentből. Politikai elemzők szerint van helyük: az SPÖ-ben csalódottak, az elmúlt években a szavazásról távolmaradók, és a Zöldek táborából elegendő szavazatot szerezhetnek azoktól, akik remélik, hogy jelenlétük a parlamentben nagyobb társadalmi igazságot hozhat ki. Nekik legalább anyagi gondjaik nincsenek: Heide Schmidt mellett a másik vezéralak Hans-Peter Haselsteiner, a sikeres építési vállalkozó.

Hivatalos jelöltlistát még csak a bécsi SPÖ tett közzé. Ebből egyfajta tematikus elvek szerinti jelöltállítás körvonalazódik. A legfontosabb témákra gondolva ott van a listán a drágulás elleni harc képviselője éppúgy, mint a fiatalok problémáit szívén viselő politikus – utóbbi azért, mert most először szavazhatnak már a 16 évesek is. Bár az ÖVP még nincs kész a listájával, ez számára is fontos szempont: úgy tudni, hogy minden korábbinál több fiatal politikust indít.
Bécs

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.