HospInvest - kórházvédők 721:721

Közjegyző előtt igazolta a Hospinvest tegnap, hogy valóságos embereket szerződtetett az egri kórház működtetésére. Igaz, közülük egy új főorvos máris lemondott a kórházvédők támadásai miatt.

A közjegyző tegnapi kiszállása után sem vált világossá ki, kit győz le az egri kórházcsatában. Az úgynevezett kórházvédők úgy tudják, hogy a korábbi több mint ezerfős személyzet 721 tagja nem hajlandó szerződni a leendő üzemeltetővel, míg a Hospinvestnél a közjegyző történetesen éppen 721 aláírt munkaszerződés számolt össze. Ennyi ember az ország más részeiből jelentkezőkkel kiegészülve elegendő a kórház üzemeltetéséhez. Tehát elvben szeptembertől a HospInvest átveheti az irányítást. A számok értelmezését cifrázza, hogy az intézménynek összesen 1214 dolgozója van. Tehát több mint kétszázat mindkét fél a maga táborába sorol.

Keddre elkészül az a közjegyzői okirat, amelynek melléklete nemcsak fölsorolja valamennyi orvost, ápolót, aki már szerződött a HospInvest-el a kórház dolgozói közül, de egyben tanúsítja is: létező személyek hiteles aláírása szerepel a munkaszerződéseken - erről Deák Gábor, a HospInvest Zrt. alelnöke tájékoztatta a Népszabadságot.

Tegnap több mint nyolc órán át egy egri közjegyző és három munkatársa a HospInvest által összegyűjtött munkaszerződéseken ellenőrizte, hiteles-e a dolgozók aláírása. A cég azért bízta meg a feladattal a szakembert, mert a múlt héten számháború kezdődött a kórházvédők és a működtetést elnyerő Hospinvest között. Mindkét fél azt állította: a többség vele van. Ha a kórházvédőknek van igazuk, a HospInvest nem veheti át a kórházat, mert nem tud elég szakembert biztosítani annak működtetéséhez. A kórház eddigi állapotához ragaszkodók plakátokon azt állították: a Hospinvest hazudik, mert ha az intézmény 1214 dolgozója közül nekik adta le üres, kitöltetlen munkaszerződését 721 ember, akkor náluk csak 346 munkaszerződés lehet a bejelentett, több mint hétszázzal szemben.

A kórház működtetéséhez egyébként 634 szakemberre van szükség, a járóbeteg rendelőhöz pedig jóval több mint százra.

Deák Gábor lapunknak úgy nyilatkozott: mostantól lezártnak tekinti a számháborút. Még a jövő héten várják a kórház azon dolgozóit, akik mégis szerződnek eddigi munkájuk folytatására. Cége számol azzal is, hogy több százmilliós végkielégítést kell kifizetni azoknak, akik nem maradnak. A Hospinvest Zrt. alelnöke közölte azt is, hogy az urológiai és a neurológia osztályokra egyelőre nincs elég orvos, de az indulásra biztosan meglesz. Lapunk kérdésére, hogy miért nem teszik közzé, hogy a kórház mintegy 180 orvosából hány szerződött velük, Deák azt válaszolta: ezt az érintettek védelmében teszik. Felidézte egyben annak az orvosnak a történetét, aki a gyermekosztály eddigi vezetője helyett vállalta a főorvosi teendőket. Be is mutatták az osztályon, ám a fiatal orvosnak a zaklatások miatt előbb szabadságra kellett mennie, hétfőn pedig már a felmondását adta be: mondván nem bírja a kórházvédők támadásait. Ilyen helyzetnek pedig egyetlen orvost sem akarnak kitenni a jövőben. A Hospinvest már csak arra koncentrál, hogy augusztus 18-ig benyújthassa a működtetési engedély megszerzéséhez szükséges okiratokat.

A közjegyzői hitelesítés alatt a kórházba látogatott Cser Ágnes, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke, aki sajtótájékoztatóján közölte: soron kívüli vizsgálatokat kér az egri kórházban az ott dolgozó közalkalmazottak védelmében. Cser Ágnes közölte: az adatvédelmi biztoshoz, az egészségbiztosítási és a munkaügyi felügyelethez, továbbá az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult soron kívüli vizsgálatok elrendelését kérve.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.