Zsírt termel a bennünk lévő cannabis

Az emberi bőr élettani működésének megértése szempontjából meghatározó felfedezést tett Bíró Tamás egyetemi docens, aki debreceni kutatócsoportjával - valamint német és brit kutatókkal együttműködve - felfedezte, hogy az emberi faggyúmirigyben termelődő endocannabinoid vegyületek döntő hatással vannak sejtjeink zsírtermelésére.

Az endocannabinoidok a vadkenderben található cannabishoz - vagyis a marihuána és hasis egyik öszszetevőjéhez - hasonlító, az emberi szervezet által termelt zsírszerű anyagok.

Bíró Tamás és társai felfedezéséről beszámolt az internet egyik vezető tudományos magazinja, az amerikai Science Daily, az angol Medical News Today, sőt az indiai Medindia, Ázsia egyik nagy egészségügyi hírportálja is.

A kutató lapunknak elmondta: eredményeikben nem az az újdonság, hogy a bőr cannabishoz hasonló vegyületeket termel, hiszen már évekkel ezelőtt megállapították, hogy ilyen anyagok termelődnek az emberi agyban és a bőrben is. Felfedezésük nyomán az vált világossá - magyarázta -, hogy a faggyúmirigyekben található, marihuánarokon vegyületek jelentősen növelik a faggyúmirigysejtek zsírtermelését, s ha gátolják a működésüket, akkor a zsírtermelés jelentősen csökken. A tudományos eredmények révén idővel lehetségessé válhat a faggyúmirigy zavarából adódó bőrbetegségek gyógyítása, így a pattanásosság vagy a kóros bőrszárazság és a viszketés kezelése. A kiterjedt pattanásosság a 12-25 év közöttiek csaknem nyolcvanöt százalékát érinti. Bíró Tamás szerint eredményeik bebizonyíthatják, hogy a bőr egészséges működésének szabályozásában szerepet játszó endocannabinoidok kóros túlműködése szerepet játszhat a pattanásosság kialakulásában. Ezért elképzelhetőnek tartja, hogy felfedezésük gyógyászati termékek kifejlesztését és gyártását alapozza meg, így a cannabinoid vegyületek néhány év múlva krém formájában is adagolhatók lesznek különböző bőrbetegségekre.

Kérdésünkre válaszolva a kutató közölte: a nemzetközi sajtóban megjelent cikkek hatására már jelentkeztek nála olyan biotechnológiai cégek, amelyek érdeklődnek a kutatási eredmény iránt, mivel természetes és szintetikus cannabinoid anyagokat egyre gyakrabban használnak orvosi célokra. Ezek a vegyületek ugyanis hatékonyan alkalmazhatók a daganatos betegek kemoterápiájának mellékhatásaként fellépő depresszió és hányinger, vagy a krónikus fájdalom kezelésében.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.