Ausztria megsérti a vallásszabadságot – ítélet Strasbourgban

Egy nulla a Jehova Tanúi javára. A strassbourgi emberi jogi bíróság elmarasztalta az osztrák vallásjogi gyakorlatot, amiért nem ismeri el jogi személynek az egyébként felekezeti vallásközösségként elfogadott Jehova Tanúi-t.

A közösségnek Ausztriában 21 ezer tagja van, ám minden próbálkozása ellenére jó húsz éve nem képes megszerezni az elismert vallás – vagyis önálló egyház – státuszát, s ezáltal jelentős hátrányt kénytelen elszenvedni. Hiába nevezheti magát – tíz másik vallási kisebbségekkel együtt – 1998 óta hivatalosan felekezeti vallásközösségnek, ez a jelölés nem jár azokkal a kedvezményekkel, amelyeket a 13 államilag elismert egyház élvez.  Vagyis nincs lehetősége például vallásoktatásra az állami iskolákban, és nem létesíthet saját iskolát, gyógy intézményt.  Közvetlen anyagi hátrány ugyan nem éri, hiszen Ausztriában az egyházak önfenntartóak, nem részesülnek költségvetési támogatásban, ám elesik attól a szubvenciótól, amelyet a költségvetés az egyes részterületeken kifejtett egyházi tevékenységnek – oktatásnak, gyógyításnak – biztosít. Utóbbi megegyezik a más ugyanilyen tevékenységet végző szervezetnek nyújtott támogatással. Az érintettek azonban inkább az erkölcsi hátrányokat sérelmezik.
   
A srasbourgi ítélet talán a legjobb pillanatban jött.  Az illetékes kultuszminisztérium ugyanis éppen most – tíz évvel a vallási felekezetté nyilvánítás után - vette elő ismét az ügyet. Az osztrák törvény értelmében ugyanis egy-egy vallási közösség csak tízéves működés után kérelmezheti a bejegyzést egyházként. Ez az egyik pontja az ausztriai törvénykezésnek, amit Strassbourg kifogásol. A Jehova Tanúi, amely néhány héttel ezelőtt 30 országból érkezett hittestvérek részvétel nagy nemzetközi kongresszust rendezett Bécsben, meglehetősen erőszakosan toborozza az újabb híveket. Ausztriában szekta-gyanúval illetik, és nem utolsósorban az a kifogás ellene, hogy hívei megtagadják a várátömlesztést, ami egyes esetekben súlyos következményekkel jár. Ezt amúgy részben áthidalták: ha például gyermekek kezelését a szülők ilyen érveléssel megtiltják, a kórház átmenetileg átveszi a gyámságot.
   
Strasbourg pénzbírságot is kiszabott: az Osztrák Köztársaság tízezer eurót köteles fizetni a közösségnek, és tartozik megtéríteni az eljárás 42 ezer eurós költségét. A Jehova Tanúi – amely egyébként egyelőre nem élne az oktatási vagy gyógyítási lehetőséggel – elsősorban a másik 10 kis felekezet számára tartja előnyösnek az ítéletet, amely az ő ügyükben előrelépést hozhat. Másrészt ráirányítja a figyelmet arra is, hogy Ausztriában ideje leporolni a vallásjogi előírásokat: a törvények többsége a 19. századból, még a Monarchia idejéből való.

Szászi Júlia
Bécs

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.