Bencze József: A rendőr tájékozódik, de intézkedni nem fog

Ha a rendőr tömeget lát az utcán, és tájékozódik a gyülekezés okáról, ne sértődjék meg senki - mondja az országos rendőrfőkapitány.

A rendőrség egyetlen politikust sem zaklat, és a szólásszabadságot sem kívánja korlátozni - jelentette ki lapunknak Bencze József országos rendőrfőkapitány annak kapcsán, hogy két politikus is tiltakozott, mert közterületen tartott tájékoztatókon a járőrök igazoltatták. A tábornok hangsúlyozta: munkatársai csak a dolgukat tették. Ha ugyanis nyilvános helyen be nem jelentett csoportosulást észlelnek, kötelességük meggyőződni róla, hogy mi történt.

A két sajtótájékoztató esetén is ez történt: a járőrök szokásos napi tevékenységüket végezve észlelték a csoportosulást, és tájékozódni akartak. A főkapitány szerint azt sem kifogásolhatja senki, hogy igazoltattak egy politikust, illetve a Fidesz sajtóosztályának munkatársát, mert ellenőrizniük kellett, mi történik: például egy sajtóesemény vagy engedély nélküli demonstráció.

- Meglehetősen keskeny pallón egyensúlyozunk - mondta Bencze arra, hogy miként határolják el a sajtótájékoztatót az engedély nélküli demonstrációtól. Véleménye szerint az előbbit nyilván előre meghirdetik, és azon a médiumok munkatársai vesznek részt, ami már eligazodásul szolgál. Nincs azonban könnyű helyzetben a rendőr, ha a szervezők egy sajtóeseményen táblákkal felszerelkezve jelennek meg. Előfordulhat - véli a tábornok -, hogy a tájékoztató engedély nélküli tüntetéssé alakul. Az AB döntése alapján ezt sem oszlathatják fel, de a szervezők ilyenkor számolhatnak bizonyos következményekkel, például a gyülekezési jog szabályainak megsértése miatt bírságot szabhatnak ki.

Ez történt Budai Gyulával, a Magosz szövetségi igazgatójával, akit egy közterületi sajtótájékoztató miatt először negyvenezer forint pénzbüntetéssel sújtottak, majd a határozatot arra hivatkozással, hogy mentelmi jog illeti meg, viszszavonták. Budai azonban nem képviselő.

Bencze leszögezte: kommunikációs hibát követtek el. A döntést azért változtatták meg, mert a rendőrség szerint a sajtótájékoztató nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá. A jogalkalmazó számára probléma viszont, hogy a bírósági gyakorlat nem egységes: előfordult már, hogy utcai sajtóesemény miatt a szervezőt elmarasztalták, és ennek az ellenkezője is. Például az egyik végzés szerint a pártok közterületen tartott rendezvényét - hívják bár sajtótájékoztatónak - a gyülekezési törvény szerint kell megítélni, és az ötvenezer forintos bírságot helybenhagyták. Sajtóeseménynél a rendőrök ennek ellenére sem intézkednek, ám azt ne vegye rossz néven senki - emelte ki -, ha a járőr ilyenkor is tájékozódik, esetleg elkéri a szervezők személyi igazolványát. Ez nem politikai megrendelésre történik, hanem a szakma szabályai szerint.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.