Poreci anzix kirándulóhajókkal

A különös alkotást gondosan illesztették a régi és elegáns épületekkel körbevett terület közepére. Perusko Bogdanic azt a címet adta poreci művének, hogy Esőszobor. Szerinte nyugodtan lehet persze kapunak is használni, ha épp focizni támad kedve valakinek a Szabadság téren.

A világban sokfelé megfordult, bronzból, vasból, kőből, fából posztmodern formákat készítő zágrábi művész azt vallja ugyanis a köztéren felállított szobrokról, hogy praktikusnak kell lenniük.

A poreci felkérést azért tartotta kihívásnak, mert barokkos pompa és elmúlt évszázadok patinája ad háttért modern művének, amit egy építész segített neki szakszerűen betájolni a nemrég felújított nagy tér megfelelő pontján. Az persze, hogy Bogdanicnak miért éppen az eső jutott eszébe a köztudottan kellemes éghajlatú Porecről (ejtsd: Porecsről), művészi fantázia kérdése is.

Ami biztos, az olasz Marquis Polesini már 1863-ban alapított itt egy meteorológia állomást, ahol közel másfél évszázada ugyanazt mérik: augusztus a legmelegebb és legszárazabb hónap Isztria nyugati partvidékén, amikor bőven 30 Celsius-fok fölé kúszik a hőmérők higanyszála. Porecben szerencsére van hová menekülni a hőség elől, hiszen az óvároshoz közeli, több kilométer hosszú, kristálytiszta vizű strandokat árnyas fenyőerdők kísérik.

Egész komoly túra bejárni a kék zászlókkal teletűzdelt partot a városi plázstól a Plava (kék) és Zelena (zöld) lagúnákig. A többszörös Blue Flag nemzetközi minősítésre különösen büszkék a helybeliek, hiszen ez a világon mindenütt a minőségi turizmus szinonimája. Horvátországban az idén júniustól immár 125 kék zászlós strand és kikötő van, ebből 49 Isztrián, 16 pedig Porecben található. Ez a város nem dicsekedhet olyan római kori műemlékekkel, mint Pula, hangulata nem mérhető Rovinj középkori romantikájához sem. Porec leginkább olyan, mint egy meglepetésekkel teli, eklektikus képeskönyv.

Gótikus patríciusházai könnyedén illeszkednek az egykori római városszerkezetbe, és frankok, gótok, velenceiek hajdani emlékei keverednek össze a mai Esőszoborral.

Míg sok utca megőrizte az eredeti, római elnevezését - mondjuk a korzóként működő Decumanus azaz Dekumanova ulica - tengerparti sétánya Tito marsallra emlékezik.

Fejlődésén nagyot lendített, hogy 1844-ben az osztrák Lloyd gőzhajózási társaság bevette az utasszállító útvonalába Porecet. Egy évvel később megjelent az első útikönyv a városról, amely talán 1861-ben élte igazi fénykorát, amikor Isztria székhelye volt, és itt ülésezett a tartományi parlament.

Az, hogy végül mégis inkább turistaközpont lett belőle, valószínűleg Stefánia főhercegnének is köszönhető, aki 1886-ban hirtelen elhatározással kikötött Porec óvárosánál, amikor a Fantázia névre keresztelt jachtjával errefelé hajózott.

A hely elnyerte tetszését, így innentől kezdve sikk lett Porecba utazni az osztrák arisztokrácia körében. Az óvárossal szemköztes Szent Miklós-szigeten nem sokkal később megnyílt az első nyilvános strand is. A századfordulón már olyan sok nyaraló töltötte az idejét itt, hogy a város vezetése elrendelte szállodák építését, a fürdési lehetőségek bővítésére pedig a délre futó fenyves partvonal rendbetételét. Szabályozták a vendéglői árakat is és kinyomtatták az első étlapokat...

Közel s távol itt jegyzik ma is a legtöbb turistairodát, de innen indulnak a legnagyobb számban kirándulóhajók is. Vrsarba, a Lim-csatornába, Rovinjba...

Ám ha valaki összemérné az UNESCO-védelem alatt álló poreci Euphrasius-bazilika bizánci mozaikjait a Velencében található hasonlókkal, akkor egynapos tengeri kirándulással akár azt is megteheti.

Porec városát - hosszú szünet után -, most megint rendszeres hajójárat köti össze az olasz Adria partján fekvő, monarchikus hangulatú Trieszttel, de a szlovén Piránnal is.

(A múlt század elején keskenynyomtávú vonat is járt Trieszt és Porec között. A Parenzana névre keresztelt vonalat, ahol a síneket már rég felszedték, ma terepkerékpározók használják.)

A város (Rovinj, Pula, Vrsar, Rabac mellett) benevezett ebben az évben a "Kék virág" horvát turisztikai díjra, amelyet szeptemberben az az Adria-parti város, hely vagy terület kap majd meg, amelynek rendezettsége és tisztasága - a boltoktól a parkokon, és éttermek teraszán át a balkonokig, sőt még a benzinkutakat is belevéve - a legkifogástalanabb. (A zsűri pontozza még azt is, hogy milyen ajándéktárgyakat árulnak a nyaralóknak.)

Porecnak egyébként a Balaton is segíthet a győzelemben. Az egyik legszebb, virágos részét, ahol a helyiek meg turisták is szívesen megpihennek, és a zsűri tagjai is biztosan megfordulnak majd, testvérvárosáról, Siófok parkjának nevezték ugyanis el.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.