A nagy Vista-átverés

A Vista operációs rendszert "divat" nem szeretni. A gyártó Microsoft most elmés kísérlettel bizonyította be, hogy a Vista-ellenesség alapvetően szubjektív: a programból készítettek egy "új" verziót - amely csak a nevében különbözik az eredetitől -, és az átkeresztelt operációs rendszert a nagyobb felhasználói csoportok reprezentánsaiból verbuvált tesztcsapat kedvezően fogadta.

A kutatásban 140 fő vett részt: őket az USA háztartásaiban átlagosnak mondható számítógép elé ültették. A gépeken a Vista névmódosításon átesett, de egyébként az eredetivel mindenben megegyező változata, a Mojave üzemelt. A tesztalanyok 90 százalékban pozitív benyomásokról számoltak be és az "új" operációs rendszert egy tízfokozatú skálán átlagosan 8,5-re értékelték, miközben a Vistának csak 4,4-es osztályzatot adtak.

A megkérdezettek szerint a Mojave számos hasznos tulajdonsággal és szolgáltatással rendelkezik: korszerű a grafikája, képes megakadályozni a programok lefagyását, maga az operációs rendszer is ritkán fagy le, nagymértékben testreszabható, beépített biztonsági elemeket tartalmaz - vagyis túlmutat az XP-n.

Szakértők szerint a Vista-ellenes közhangulat kialakulása egyrészt a szoftver túlságosan hosszúra nyúlt fejlesztésével (és a negatív sajtóhírekkel), másrészt az agresszív, "veszi, nem veszi, nem kap mást" jellegű marketinggel magyarázható. Az elemzők egyébként úgy vélik, hogy a mostani kísérlet már a szelídebb marketingstratégia része.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.