Űrteszt és ütésteszt - melyik adathordozó a legmegbízhatóbb?

A gondolkodó emberiség örök problémája, hogy hogyan őrizze meg adatait. Ma már bumfordinak és nehézkesnek látjuk a korai kőtáblákat, obeliszkeket, és digitális adathordozóinkra esküszünk. Érdekes, hogy azok között is vannak “kőtáblák” és vannak “modern menő cuccok”. A ma legkorszerszerűbbnek tartott eszközök, CD, DVD, vagy az ún.flash-memóriák (pl. mobiltelefonokban) számos előnyét pont az újdonsága árnyékolja be: kevés még a tapasztalat vajon mennyi ideig őrzik meg féltett adatainkat?

Nehéz erre a kérdésre válaszolni, hisz a nyomtatáson és a már említett kőtáblákon kívül nincs olyan adattárolási technológia, ami több évszázados múltra tekinthetne vissza. Az európai Verbatim (évtizedek óta az adattárolás specialistája) adathordozói különös helyszíneken is bizonyították már tartósságukat.  Az ún. 1J jelű küldetés során a Nemzetközi Űrállomáson idén május óta az  űrhajósok a cég írható CD-it és DVD-it használják a fedélzeten. Az optikai lemezeket az Astrium GmbH, a EADS űripari csoport tagja vizsgálta be. A döntésben nagy szerepe volt annak, hogy ezek a lemezek tartósak: labortesztek eredményei szerint akár 100 éven át biztosan tárolják az adatokat. Űrutazás során különösen fontos ez, mert a lemezek használata, illetve az őket érő különböző hatások során nem szabadulhatnak fel olyan gázok és vegyületek, amelyek az űrjármű fedélzetére vonatkozó szigorú előírások szerint nem megengedettek.

"A gázkibocsátás vizsgálata azért alapvetően fontos, mert megmutatja, hogy a termék használata veszélyezteti-e az űrhajósok tisztalevegő-ellátását." - magyarázta Florian Bittner, az Astrium GmbH termékminőségi és biztonsági felelőse.  A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén a lemezeket tartalék-háttértárként használják arra az esetre, ha a Colombus modul fedélzeti számítógépeinek rendszerkritikus funkcióit kell helyreállítani.
 
Ha nem is az űrbe, de munkahelyük és otthonuk között sokan utaztatják adataikat, pendrive-okon vagy külső merevlemezeken (ez utóbbiak jóval nagyobb kapacitást kínálnak elérhető áron). Nem beszélve a fiatalokról, akiket a fülükben hordott fülhallgatóról és a zsebükbe rejtett iPodokról vagy mp3-lejátszókról lehet megismerni, és arról a mintegy 4000 zenei fájlról, amit fejenként tárolnak, mp3-as formátumban, elsősorban flash-alapú tárolókon és külső merevlemezeken. (Forrás: Fanta Trendriport, 2008)

A laptopokban  a merevlemezek helyett előnyösebb lenne használni a speciális, úgynevezett állapottartó, vagyis  “solid state disk (SSD)-et”, ami nem más, mint egy chipekből álló flash memória. Ez a winchesterekhez képest halkabb, kevesebbet fogyaszt, de lassabb adathozzáférést és átviteli sebességet kínál. A  Tom’s Hardware Guide eredményei szerint ez a memória jóval kevesebb energiát igényel, mint  egy laptop winchester. Aki már használt akkumlátorról laptopot, az tudja, milyen értékesek a percek! A Samsung állítása szerint sokkal tovább is működőképes egy hordozható számítógép, egyetlen akkumulátortöltéssel. Hátránya viszont, hogy drága: nagyjából $25 dollárért “mérik” a memóriát, gigabájtonként.
 
Ez a technológia azonban még nem terjedt el, és talán nemcsak a magas ára miatt. “- A fontos adatokat olyan médiumokban kellene archiválni, amelyek egyaránt illenek a régi és az új eszközökbe. Különben előfordulhat, hogy a régi adatokat nem tudja olvasni az új eszköz- magyarázza Rüdiger Theobald  a Verbatim európai marketing- és üzletfejlesztési menedzsere.
  
Az adatmentéseiről méltán világhírű Kürt ZRt. érdekes kutatási eredményeket mutatott fel. Az elmúlt években a  Kürt ZRt. a teljes adatmentési tevékenységének 15-20 %-át tette ki valamilyen flash-memóriát használó eszköz. - ismertette Szekeres Gábor a Kürt ZRt. adatmentés üzletágvezetője. A mítosz megingott, a mozgó alkatrész nélküli adattárolók sem teljesen sérülékenyek. A KÜRT kutatómunkája során kiderült: a mozgó alkatrészek helyett az anyagfáradás növeli az adatvesztés esélyét, tehát a merevlemezekhez hasonlóan a flash-memóriák meghibásodási oka is nagyrészt (60%) fizikai jellegű. A Verbatim szakértői ezt megerősítik, hiszen a meghibásodások leginkább a gondatlan használatból adódnak. Gondos használat esetén ezek az eszközök akár 10 évig is tárolják az adatokat és 1 milliószor is újraírhatók adatokkal a nagysebességű modellek.

Elhasználódásuk ahhoz hasonló, mint amikor egy papírra írunk valamit, majd kiradírozzuk és ha ezt a műveletet sokszor ismételjük, a papír egy idő után kilyukad – a Flash tároló egység fizikailag meghibásodik.-mondta el lapunknak Szekeres Gábor a Kürt szakértője. A Verbatim szerint idáig viszont egy felhasználó sem jut el: az emberek előbb elveszítik vagy megunják az eszközt, mint az elhasználódna.

Flash memória

A flash memória chipekből álló egyfajta memória, mely az adatokat a tápfeszültség kikapcsolása után is megőrzi,  és melyet elektromosan lehet törölni és újraprogramozni. A flash lassabb olvasás hozzáférési időt igényel, de jobban ellenáll a rázkódásnak, mint a merevlemez . További vonzereje, hogy ha memóriakártyába csomagolják, akkor fizikailag erősebb, ellenáll a nagy nyomásnak és a forró víznek is.
 Alkalmazzák pl. a digitális audio lejátszókban (mp3 lejátszók), digitális kamerákban, mobiltelefonokban, pen-drive-okban.

Forrás: A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

A GfK piackutató felmérése szerint 2007-ben 140 millió memória-kártyát adtak el, 2008-ban pedig ennél is 20 százalékkal több a várakozás, 168 millió darab. Az SCCG szerint a pendrive-ok piacán most tetőzik a változás, és érdemes a számokat figyelni, merthogy 2007-ban 40 milliót adtak el, a korábbi évbeli 29 millióhoz képest.
A Gartner és az SCCG (Santa Clara Consulting Group) piackutatók szakértői úgy gondoják, további 30 %-os fejlődés várható 2008-ban, 55 millió darabot terveznek eladni Európában. Forrás: Verbatim.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.