Szülési kampány Uljanovszkban

Lenin szülővárosában versenyt rendeztek az orosz nemzeti ünnepre, a hanyatló születésszám fellendítése céljából. Előre bejelentették, hogy a június 12-én szülő anyák értékes díjakban részesülnek. És lőn bőséges gyermekáldás. Egy napra.

„Az esemény egyetlen valódi nyertese Morozov kormányzó volt. Szemlátomást sikerült megoldást találnia arra, amit Vlagyimir Putyin Oroszország legégetőbb problémájának nevez” – írja Moszkvából a Slate magazinnak küldött tudósításában Yasha Levine.

Mint a Metazin is beszámolt róla, két évvel ezelőtt Putyin elnök (ma miniszterelnök) meghirdette, hogy a második gyermeküknek életet adó anyák 250 ezer rubeles (2 millió forintos) juttatásban részesülnek. A korabeli elemzések nem vetették fel, hogy mi lesz a harmadik és a negyedik gyerek születésekor, mert hiszen őnélkülük sosem lesz meg a páronként kétgyermekes átlag. Mindenesetre célravezetőbbnek tartották volna, ha az államfő inkább az egészséges és biztonságos élet esélyeit igyekszik növelni a gyarapodó olajbevételekből Szó, ami szó, az időközben eltelt két év nem hozott érzékelhető változást a szomorúan alacsony születésszámban.

A központi kormány intézkedései ihlették meg az uljanovszki körzet kormányzóját is, amikor szülési versenyt hirdetett „Szülj hazafit Oroszország napjára” címmel. Azon anyák, akiknek sikerül az időzítés, valamennyien értékes jutalomban részesülnek majd – szólt a hirdetmény. Az első díj egy négykerék-meghajtású UAZ-Patriot (Hazafi) típusú terepjáró.

Az egyenlő versenyfeltételek jegyében a kormányzó tavaly szeptember 12-ére munkaszüneti napot rendelt el, úgymond, a családi kommunikáció előmozdítása végett. Pontban kilenc hónap múlva kellett ugyanis megszületniük a szerencsés nyerteseknek. Igaz, a kilenc hónap 39 hét, a terhesség ideje pedig 40, vagyis a családi kommunikáció napján fogant gyermekek elvben egy héttel lekésik a nevezetes napot. Különben is, a kommunikáció napján a szülőképes nőknek csupán körülbelül egynegyede volt éppen fogamzóképes, mivel azonban a kormányzó egy héttel elszámolta magát, ennek végül is nem sok jelentősége volt. Annál is kevésbé, mert egy-két hét ide vagy oda a modern tudománynak mit sem számít. Végül is feltalálták már a tervezett szülést, császármetszéssel vagy anélkül, csupán „gyorsító” szereket infundálva.

Június 12-én, az orosz hazafiság napján négyszer annyi gyermek született az uljanovszki körzetben, mint egy átlagos napon. Nem is véletlenül. Az anyák könyörögve kérték az orvosokat, hogy arra a napra időzíthessék a szülést. És még azt mondják, hogy a „tervezett szülés” az orvosok kényelmét szolgálja! Hát kényelemnek nevezhető-e, ami Lenin szülővárosában, a hajdani Szimbirszkben július 12-én lezajlott? Az orvosok és a nővérek két-három műszakot teljesítettek.

De meg is volt az eredmény. Az 1970-ben, Lenin századik születésnapjára emelt emlékmű tövében csaknem száz anya sorakozhatott fel, hogy átvegye a megérdemelt jutalmat. Még kevés is volt a tárgynyeremény. Úgyhogy inkább készpénzben kaptak valamennyien 300 dollárnak (több mint 50 ezer forintnak) megfelelő összeget. A terepjárót egy négygyermekes anya nyerte.

Június tizenkettedike tehát meghozta a várt sikert. Most már csak az év többi háromszázhatvannégy napjáról kellene gondoskodni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.