Valaki hazudik az egri kórházban

Bár már mindenki fárad, nem csillapodik az egri kórházháború. Csütörtökön mindkét fél győztesnek hirdette magát. Az intézményt átvevő HospInvest szerint szerződött hozzájuk annyi orvos, szakdolgozó hogy biztonságosan üzemeltessék a kórházat, a magukat kórházvédőnek nevezők ugyanakkor állítják: a többség velük van. A kórházban sok mindenre tudnak most figyelni, de a gyógyításra alig.

- Ki hol írt alá? Ez van most Egerben! Meg a számháború - a kórház udvarán átvágó fehérköpenyes nő csak ennyit hajlandó mondani. Ezt is csak név nélkül és esküre szólít: a kórházban nem mondom el senkinek, hogy beszéltünk. Gyerekei vannak, egyedül neveli őket, kell fizetés, nyíltan nem állhat se jobbra - mutat fel az igazgatóság irodája felé, se balra a kórházvédőkhöz. (A kórház egy főút két oldalán áll, egyik szárnyban a kórházvédők, szemben a másik traktusban a "foglalók", a HospInvest munkaügyi irodája.) Majd ha eljön az igazság pillanata, akkor kiderül, ő hogyan cselekedett. Majd akkor..., de most nem konfrontálódhat, mert élni kell, aztán is.

Az igazgatósági szobában Deák Gábor, a HospInvest Zrt. alelnöke dühösen egy plakátot lobogtat. Valamennyi kórházi hirdetőtáblára odatették: a papíron található írás szerint a HospInvest hazudik, mert csak 346 aláírása van a dolgozóktól, szemben a kórházvédők 721 aláírásával. A plakát a csütörtöki sajtótájékoztatók után kerül ki. Akkor a kórházvédők és az átvevő cég is arról tájékoztatta a sajtót, hogy több mint 700 dolgozó vállalta a HospInvest működtetése mellett is a munkát, és 150 jelentkező van, azok helyére, akik mégsem akarnak tovább dolgozni. Ennyivel pedig már a privát cég átveheti működtetésre a kórházat. Ennél valamivel többen írtak alá a munka megtagadásáról a kórházvédőknek. A számok azért érdekesek, mert összesen 1214 dolgoznak az intézményben.

Valaki tehát hazudik.

Mindenesetre Deák Gábor hétfőn közjegyzővel hitelesítteti a saját szerződéseit. Azért vár hétfőig, mert szaporodhatnak az aláírások. Ugyan a közalkalmazotti jogviszonyt elveszítik a hozzájuk szerződők, de lesz 14. havi fizetésük is. Szerinte már csak négy olyan osztály van, ahol nincs főorvos, de ez megoldható, olyannyira biztos ebben, hogy a jövő héten már fel is veszik a kapcsolatot az új működtetési engedély miatt az ÁNTSZ-el. A HospInvestnek legkésőbb augusztus 18-ig kell benyújtania a működési engedély kérelmet az ÁNTSZ-hez, amely 30 nap alatt ellenőrzi, hogy minden feltétel adott-e ahhoz, hogy a társaság átvegye az intézményt. A kritikus pont az orvosi kar. Deák szerint több tucat kórházi dolgozó a helyi ütközeteket akarta elkerülni akkor, amikor az érdekvédőknek leadta az alá nem írt munkaszerződésüket, majd jelentkeztek a munkaügyi irodában, ahol egy új példányt kértek, amelyet aláírtak. Mint mondja: mostanában nem ritkák a bugyiból, köpeny alól is előkerülő szerződések. De ha kell, szerződnek azzal a magáncéggel, amely vállalta, hogy valamennyi szükséges helyre hoz orvost. A kórház üzemeltetésre már 90 százalékos esélyük van.

A főigazgató, Berhés István borúlátóbb. Már nem akar újságírót látni, a telefonját sem veszi fel, csak lenne már vége ennek az ügynek. Családok szakadnak ketté, anya nem beszél a lányával, mert az egyik aláírt, a másik nem. Szerinte, ha át is veszi a kórházat a HospInvest, az is járhat tragédiával: akik aláírtak, azok majd a munkába szakadnak bele, akik meg nem, azokat a munkanélküliség teszi tönkre.

A munkájából frissen felfüggesztett Szabó Pál, a kórházvédő bizottság elnöke a kórházat kettéválasztó úton biciklizik. Izzad, de csak a melegtől, mert csakis ők győzhetnek - mondja. Ma éppen a munkaügyi felügyelőségen jelentették fel a kórházfoglalókat, vagyis a HospInvestet, mert diszkriminálnak a dolgozók között és zavarják a munkát. El kell vonulniuk, mert a döntő többség nem írt alá.

A gyerekosztályon néhány kis beteg fekszik, egy idősebb orvos és két ápolónő van a szinten. Nem nyilatkoznak, de szívesen előkerítik Mánya Kristófot, két napig ő ügyelt, most menne haza. Fáradt, de a kórház védelme fölvillanyozza. Körbe vezet, s akivel csak a kórház udvarán összefutunk, mind-mind védő. Biztatják Mánya Kristófot, az egyik szembejövő, Harsányi Jenő a szerviták kórházért imádkozó vasárnapi miséjére invitálja az orvost. A mise után az orvosok összegyűlnek majd a téren.

A sürgősségi ügyeletre tartunk, az ott dolgozók közül - a kórházvédők szerint senki nem írt alá. A folyosó tömve, elcsigázott emberek várakoznak. Az egyetlen traumatológus kiüzen, nincs miért, nincs mit beszélni. A nővérek a fogadópultnál fáradtak, nem akarnak beszélni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.