Tocsik eltűnt az APEH-listáról

Majd duplájára nőtt a százmilliónál nagyobb adótartozást fél éve nem fizető cégek száma, leginkább a felszámolások szaporodása miatt. A tízmilliónál többel tartozó magánszemélyek nem lettek sokkal többen, és a listáról Tocsik Márta is eltűnt. Az előző negyedévben lefülelt "óriáscsalók" listáján háromszázmillió feletti hiánnyal szerepel egy család két tagja.

Csaknem kilencszáz társaság tartozott az adóhatóságnak több mint százmillió forinttal félévkor, ami közel duplája az előző negyedévinek (most 897, korábban 474 társaság szerepelt a szégyenlistán). A magánszemélyek tartozásai nem bővültek ilyen mértékben: a korábbi 1900 után most 2100-at közelíti azok száma, akik tízmillió forintnál többel lógnak az APEH-nak.

Az óriás adótartozást felhalmozók listájára fél évet meghaladó tartozással lehet felkerülni, az aktuális rosszak társaságát negyedévente teszi közzé az adóhivatal - 2005 óta az interneten is. (Addig, tíz éven át csak szakmai lapokban jelent meg a lista.) Ezekkel a felsorolásokkal egy időben jelenik meg azok neve is, akiknél az elmúlt negyedévben magas adóhiányt tártak fel. A határértékek itt is ugyanazok: a cégek százmillió, a magánszemélyek pedig tízmillió forintnál nagyobb feltárt adócsalás esetében kerülnek a listára.

A most zárult negyedévben a legnagyobb adócsalást a főtevékenységként előbb ital-nagykereskedelemmel, majd 2004 óta építési tevékenységgel foglalkozó Vektor Term Nova Kft.-nél állapították meg. A felszámolás alatt lévő, a tulajdonos-ügyvezető lakhelyén - a kiskunhalasi térséghez tartozó Pirtó nevű községben - bejegyzett hárommilliós törzstőkéjű kft. 1,8 milliárd forint adóhiányt halmozott fel a közölt adatok szerint. A társaságra 1,3 milliárdos bírságot is kiszabtak - ám nagyon valószínűsíthető, hogy ez az összeg nem fog befolyni az államkasszába.

Ahogy a nagy tartozók, és a nagyobb összegre megbírságolt adózók nagy részétől sem nagyon várhat megtérülést az állam. A második negyedévben százmillió forint feletti adócsalást összesen 110 cégnél állapítottak meg, ám ezek többsége felszámolás alatt áll. A legismertebb társaság talán a csődbe ment fuvarozótársaság, a Rynart, ahol a revizorok összesen 167 milliós adóhiányt tártak fel, és ezért még 124 millió forint bírságot is kiszabtak. Egymilliárd forint feletti adócsalást csak négy társaságnál állapítottak meg (kettő felszámolás alatt áll, kettő működik).

A magánszemélyek közül vélhetően egy család két tagja viszi el a pálmát (vezetéknevük, címük is azonos). Náluk egyenként is 160 millió forint felett van az az összeg, amit az adóhatóság szerint az elmúlt években be kellett volna fizetniük, de nem tették meg. Ezért - egyenként - mintegy 180 millió forint bírsággal sújtották a budapesti panellakásba bejelentett rokonokat, így összes tartozásuk most megközelíti a 700 millió forintot.

Az adóhatóságnál azt mondják: a listák közzétételének csak részben célja, hogy az érintetteket fizetésre bírják - erre azért is alig van esély, mert a tartozók nagy része felszámolás alatt lévő cég. A nagy tartozók listáján szereplő 897 társaságból 602 felszámolás alatt áll. A lista bővülésében is leginkább a felszámolások növekedése játssza a főszerepet. Esetükben a nagyobb adótartozás kifizetése szinte biztosan meghaladja a fél évet, míg egy működő cég azért csak törlesztget. A három hónapja tartozók közül csak 183 cég állt felszámolás alatt - az óriástartozással rendelkező, működő társaságok száma lényegében alig változott: háromszáz alatt maradt.

A cégek közötti tevékenység szerint "természetesen" viszi a prímet a kereskedelem és az építőipar, de sok a nagy múltú - jellemzően egykori állami - iparvállalat is. Az új idők szeleként sok rovott múltú őrző-védő és informatikai társaságot is megismerhetünk. A bukdácsoló cégek zöme vidéki, pedig a bejegyzéskor még mások az arányok.

Az APEH szerint a listának leginkább a működő társaságok esetében van értelme, hiszen az üzleti partnerek a sorokat böngészve megtudhatják: nem túl megbízható céggel állnak kapcsolatban. A hivatal úgy értékeli, hogy a listák nagyobb nyilvánosságának van eredménye: egyre többen nézik át azokat.

A listára fel- és lekerülésnek ezért tétje van - magánszemélyeknek is lehet kínos a nagy tartozás vagy a nagyobb büntetés. Főként, ha ismertebbek. Tocsik Márta például az első negyedévi listán még szerepelt a tízmilliónál több adóforinttal fél éven át tartozók listáján, ám az új felsorolásban már nem találni a nevét. Lekerülni pedig úgy lehet, ha valaki befizeti az összeget, esetleg annyit belőle, hogy tartozása épp tízmillió alá kerüljön. Ha erre sem képes, megállapodhat az adóhatósággal részletfizetésről.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.