Az iskola, amely bukásra áll

A jövő héten áll a nyilvánosság elé az Oktatási Hivatal (OH) által egymillió forintra bírságolt Montessori Alapítványi Általános Iskola és Gimnázium fenntartója - tudta meg lapunk. A Fővárosi Főügyészség ugyancsak a jövő hét elejéig dönti el: indít-e nyomozást az OH bűncselekményre utaló körülmények miatt tett bejelentése kapcsán.

Az OH által a napokban elmarasztalt Montessori-iskola csupán egyesületi tagunk, fenntartói és felügyeleti szerepünk tehát nincs felette. Módszertani képzésben és az alkalmazásban nyújtunk segítséget tagjainknak - nyilatkozta a Népszabadságnak Stefán Mariann, a Magyarországi Montessori Egyesület elnöke.

Tény, hogy az elmarasztalt kőbányai iskolának több pedagógusa az egyesület szakmai tanfolyamát elvégezte. Az egyesületi elnök megerősítette, hogy az OH vizsgálata nyomán információt kértek a kőbányai iskola igazgatójától, akitől azt a választ kapták: törvénytelenséget nem követtek el az érettségi vizsgák során (az idei vizsgáról van szó, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök gyermeke is érettségi bizonyítványt szerzett - a szerk.), és ezt a gimnázium szerint a hivatal vizsgálata is megállapította. Stefán Mariann azonban nem tudott arról, hogy az OH bűncselekmény gyanújára utaló jelek miatt a Fővárosi Főügyészséghez, illetve a Magyar Államkincstárhoz is fordult megkereséssel. Az egyesületi elnök elmondta, hogy korábban nem kaptak jelzést hasonló problémákról.

Kérdésünkre, hogy kőbányai iskola körüli hírek nem rontják-e a többi Montessori-intézmény hírnevét, Stefán Mariann azt mondta: reméli, hogy a most kipattant ügy nem érinti a többi óvodai és iskolai csoportjukat, hiszen egy "feltételezett negatív eset" kapcsán nem ítélhetjük el a módszert. - Próbáltuk jobban levédetni, az egyes szélsőséges esetektől megkímélni az egyesület "márkanevét", de azt a választ kaptuk a hivataloktól, hogy az egyes intézményeknek önmagukért kell felelősséget vállalniuk.

Az Oktatási Hivatal elnöke, Bakonyi László felvetésünkre, hogy az eljárás, benne a legmagasabb bírság - egymillió forint - kiszabása a kőbányai Montessori Alapítványi Általános Iskola és Gimnáziumra mintha precedensértékűnek tűnne fel a hivatal részéről, azt válaszolta: "nem tagadom, hogy talán ez is benne lehet". Megerősítette: négy területen tártak fel jogsértéseket. Legkisebb probléma a tanügyigazgatásban és nyilvántartásokban volt (erkölcsi bizonyítványok és a végzettségeket igazoló okiratok megléte). A másik problémahalmaz a mintegy ötven, sajátos nevelési igényű tanulóval kapcsolatban merült fel; a közoktatási törvény szerint az ő állapotukról szóló szakértői véleményeket két-háromévente felül kell vizsgálni, ám ez nem történt meg. - Az intézmény azt sem tudta igazolni, hogy a megfelelő fejlesztői feladatokat ellátja. Ezenkívül találkoztunk olyan diákokkal, akiknek a szakértői és rehabilitációs bizottság nem ezt az iskolát jelölte ki fejlesztő intézményként - sorolta a hiányosságokat Bakonyi. A személyi állomány terén minden lehetséges problémával találkoztak a hivatal munkatársai: voltak nem megfelelő szakvégzettségű pedagógusok. Más esetben a pedagógus munkaköre és a munkavégzés mértéke nem volt összhangban a foglalkoztatási formával. Találtak olyan pedagógust, aki teljes munkakörben is csak megbízási szerződéssel dolgozott.

Az érettségi vizsga szabálytalanságai a negyedik vizsgált kör - itt Bakonyi szerint nem hétköznapi törvénysértések is előfordultak, de voltak adminisztratív mulasztások is. A hivatalvezető megerősítette: valóban a Fővárosi Főügyészséghez fordultak, mivel a vizsgálat során a számviteli fegyelem megsértésével is szembe találták magukat. A szülők vádolták meg az iskolafenntartó alapítványt azzal, hogy befizetéseikről nem adott nekik nyugtát, így nem tudhatják, mihez kezdett a befizetett összegekkel. - A meghallgatások és a tanúvallomások során olyan tény- és vádközlések is elhangzottak a szülők részéről, hogy a tanárokat le lehetett fizetni, illetve a tanárok mondták, hogy a szülők megpróbálták őket megvesztegetni - mondta Bakonyi. A Magyar Államkincstártól azt kéri az OH, hogy vizsgálják felül: jogosultan vett-e igénybe bizonyos állami normatív támogatásokat a Montessori-iskola.

A Fővárosi Főügyészség sajtóosztályán érdeklődésünkre megerősítették: csütörtökön megérkezett hozzájuk az Oktatási Hivatal bejelentése, most az iratok tanulmányozása folyik. Próbáltuk utolérni az iskola működését ellenőrizni hivatott budapesti főjegyzőt, ám Tiba Zsolt szabadságát tölti. Sikerült megszólaltatnunk az eljárás alá vont iskolát fenntartó Montessori Stúdium Alapítvány titkárát. Illés Jenő érdeklődésünkre azt mondta: most kapták kézhez az OH határozatát, azt még tanulmányozzák.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.