Száz méter különbség

Nem akarok én itt most bele keveredni az egykori zsidónegyed körüli vitákba – ÓVÁS! vagy kerületi ingatlanpanamák, UNESCO-védettség vagy új házakba fogalmazott parasztvakítás –, de hát benne vagyunk konkrétan.



A Centrál Passage és a felújított Gozsdu-udvar a Király utcában
Mert egy részről nehéz megérteni azt a konok ragaszkodást minden egyes régi lepusztult/lepusztí tott egykét emeleteshez, ahol lehet, hogy régen működött egy kóser hentes, de az udvar azért akkor is elviselhetetlenül szűk volt, kis lakásokkal, a folyosó végén meg a közös vé cével.

Másrészről meg láthatjuk, amit látunk. A nagy arcú ingat lanberuházók honlapjain sze mérmetlenül burjánzik a píár rizsa rekreációról, XXI. szá zadról meg modern építészeti eszköztárról, miközben a szét dúlt régi utcákban átlagos tár sasházak állnak vitatható mi nőségű anyagokból. A beléjük zsúfolt minél több lakásról meg csak azok tudnak igazán valamit, akik megvették.

Ingatlanberuházás vagy in gatlanfejlesztés? A profitba fordítható négyzetméterek kí méletlen maximalizálása vagy valami – nekünk, városlakók nak is – hozzáadott érték, to vábbá némi józan belátó ké pesség, ami nemcsak a jelen ben, az aktuális évi adózatlan nyereségben képes gondol kodni?

Száz éve a Király utca Krúdy szerint még a leg pestibb utca volt, és akkoriban készült el egyik legimponálóbb építménye is, a két utca közé kifeszített hét épületből és hat udvarból álló Gozsduudvar. A Király utca mostanában már nem ütőér a régi Pest szöveté ben, volt már bizományis utca, aztán kiülősbutikos, jelenleg éppen pszeudosétálóutca – most mindenesetre az utóbbi évek két legnagyobb beruházá sa is ehhez tesz hozzá egy ki csit. Meg máshoz sokat.

Egymástól alig száz méterre és gyakorlatilag egyszerre nyílt meg két hibridkomplexum, a Paulay Ede utcáig átfutó Central Passage és a felújított, kibővített Gozsduudvar. Meg nyílt: ez mindkettőnél jelentős késést és viszonylagosságot je lent, hiszen mindenhol serény utómunkálatok (is) folynak még, többek között a Gozsdu Dob utcai végét is lakat zárja le még mindig. A spanyol FADE SA vállalkozásában elkészült Centrál például modern imidzset céloz meg, az autó keres Gozsdu értelemszerűen hozott anyagból dolgozik, te hát a historikust igyekezett összehozni valami maival. Bár ki, bármit is gondol az ilyen ké nyes helyzetű multimega beruházásokról, rögtön az ele jén leszögezhetjük, hogy ezút tal nemcsak valami kínosan ke rülgetni való zárvány jött létre, amire megint közös, városi te rületeinkből szakítottak ki va lamit előttünk mindig rejtve maradó indítékkal – az átjárha tóság, a passzázsok potenciális új lehetőségei nekünk, lakásvá sárlóként nem érintett kívülál lóknak is ad valamit.

Az ilyen, „egyszerre kettő” szituációkban persze elkerül hetetlen az első összevetés: melyik az olyanabb? A Cent rálnál például hiába a két fő bejárat határozott, építészeket is mutató hangsúlya (különö sen a kisebbik, paulays illesz kedik lazán a környezetéhez), ha fölötte – mögötte szinte túl csordul az egymásra halmo zott lakások és emeletek masszája. A Gozsdu jobban el rejti négyzetméterei úgyneve zett maximalizálását (bár a nem utcai fronton itt is hallani kettőhetvenes belmagasságok ról), de a Holló utcai oldalon hozzátapasztott új épület ste ril mint egy mélyhűtött egytál étel, és sem anyagaival, sem léptékeivel nem kíván/tud passzolni a régihez.

Ami azonban egyértelműen dönt, az a passzázs. A Gozsdué mint egy tengely uralja az épü letet, és csak csalogat, csalogat befelé, a Centrálé viszont olyan, mint egy közlekedési el osztóhely, mondjuk egy aluljá ró, ahol keveseknek jut eszébe csak úgy ott tartózkodni, in kább csak áthaladásra hasz nálja Aból B pontba. Lehet, hogy ezt nem kellene önálló erényként számon tartani, de | a Gozsduudvar áttervezői (Mérték Stúdió) élni tudtak a múlttal, nem rontottak méltó ságán, hanem használták a tö megképzésnek azokat a nagy vonalú, század eleji tapasztala tait, amelyek csak sugárzanak Czigler Győző (valaha a Szé chenyi fürdő és a Statisztikai Hivatal tervezője is ő volt) fa laiból – és amelyek fájóan hiá nyoznak ma.

A harmónia pedig érték, de jobb helyeken és jobb időkben nemcsak kulturális érték. A Gozsduban például filmek tu catja forgott, ez volt Jancsó hí res Budapestfilmjének is egyik fő helyszíne, koproduk cióban itt (is) rohangáltak az Underworld vámpírjai és vér farkasai. Néhány hete ismétel ték a szintén itt forgatott 8 mm második részét: egy autós ül dözés az Anker köznek éppen annál a keskeny darabjánál fe jeződött be, amit a centrálos beruházás a belső oldalsarká ban mármár kegyetlen fémké ményekkel takart ki. Van per sze pici játszótér, meg vízesés is – de ezt tényleg, így együtt képzelték?

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.