Az szja-felajánlásokkal való visszaélést tárt fel az APEH

Az APEH Nyugat-Dunántúli Regionális Igazgatósága magánokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt büntető feljelentést tett, mivel felmerült annak gyanúja, hogy egy ismeretlen személy az adózó cég alkalmazottai helyett aláírta az személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról rendelkező nyilatkozatokat - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) pénteken az MTI-vel.

Az adóhivatal tájékoztatása szerint a személyi jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlásával akartak visszaélni egy gazdasági társaság alkalmazottainak nevében, ezzel jogosulatlanul támogatást szereztek volna egy alapítványnak. A gazdasági társaságban szerepet játszó tulajdonosok a cég dolgozói nevében vélhetőleg meghamisították a rendelkező nyilatkozatokat, és az egyikőjük által vezetett alapítvány javára utaltatták volna a felajánlásokat.

A gazdasági társaság a munkáltatói adó-megállapításhoz kapcsolódóan egy kísérő jegyzéket, és 130 darab 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot csatolt. Az APEH figyelmét az keltette fel, hogy a csatolt névsoron szereplő aláírások több esetben nagyon hasonlítottak.

A rendelkező nyilatkozatok megvizsgálása során pedig kiderült, hogy mind a 130 felajánlásnak ugyanaz a kedvezményezettje, mind a civil, mind pedig az egyházi felajánlás tekintetében. A gazdasági társaság és a rendelkező nyilatkozatokban civil kedvezményezettként megjelölt alapítvány adatainak ellenőrzésekor pedig egyértelművé vált, hogy a cég egyik képviselője, valamint az alapítvány képviselője kapcsolatban áll egymással.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.