ENSZ BT: újabb egy évig Dárfúrban maradhatnak a békefenntartók

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy évvel meghosszabbította csütörtökön  az ENSZ és az Afrikai Unió égisze alatt a nyugat-szudáni Dárfúr  tartományban működő közös békefenntartó alakulat (UNAMID) mandátumát.


A testület 14 támogató szavazattal, egy tartózkodás mellett döntött a küldetés meghosszabbításáról.
Az egyedüli tartózkodó az Egyesült Államok volt.

A BT elutasította azt a dél-afrikai-líbiai javaslatot, hogy a  testület függessze föl az Omar Haszan el-Besir szudáni elnök ellen a  Dárfúrban elkövetett bűntettek miatt a Nemzetközi Büntetőbíróságon  (ICC) kezdeményezett eljárást. Ehelyett azt foglalták bele a  csütörtökön elfogadott határozat szövegébe, hogy a BT "tudomásul  veszi" az Afrikai Uniónak a szudáni elnökkel szembeni eljárás miatti  aggodalmát.

Washington még ezt is sokallta, ezért tartózkodott. Az ICC  főügyésze által el-Besir ellen beterjesztett vádindítvány miatti  aggodalom "rossz jelzés" a szudáni elnök felé - mondta az amerikai  ENSZ-nagykövet.

Az UNAMID az év elején kezdte meg működését Dárfúrban, de  egyelőre csak kilencezer kéksisakosa van a helyszínen a tervezett 26  ezer helyett. A BT üdvözölte azt a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által  megfogalmazott célt, amely szerint az év végéig a kontingens  létszáma eléri az eredetileg tervezett 80 százalékát. A testület  egyúttal felszólította az ENSZ tagállamait, hogy bocsássák végre rendelkezésre a misszió által igényelt 18 szállítóhelikoptert.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.